Weersituatie maand juli
Nu het weer veelvuldig in het nieuws komt, is een uitgebreide blik op de huidige weerkaarten geen overbodige luxe. Het moet gezegd zijn, we hebben inderdaad te maken met een vrij koele en vooral regenachtig begin van de maand juli. Traditioneel gaan mensen dan gaan klagen. Of er een verbetering in zicht is, dat leest u hieronder.
Maand juli lokaal zeer nat gestart
Begin deze maand werd het land geteisterd door hevige buien (met lokaal ook enkele onweders) die aan de voorzijde van een lagedrukgebied nabij Ierland doorheen de Lage Landen trokken. Vooral in het westen werden indrukwekkende neerslagsommen genoteerd met hier en daar zelfs meer dan 50 liter/m² in slechts 24 uur (Ingelmunster). Wateroverlast of lokale modderstromen waren dan ook een logisch gevolg. Op dit moment van schrijven (11 juli) is de luchtdruksituatie boven Europa nog altijd structureel een probleem voor echte zomerse temperaturen.
We zien een straalstroom (pijltje) ter hoogte van Frankrijk. Deze positie is voor ons nefast, want we krijgen voortdurend neerslagzones van over de Atlantische Oceaan over ons heen. Indien deze straalstroom wat meer zou gaan kantelen richting zuidoosten, kan een doorstart van een zomerse periode in het werk worden gesteld, maar de eerstvolgende 3-5 dagen is dat nog niet het geval. Het wisselvallige en koele weer blijft dus zeker t.e.m. 17 juli aanhouden.
Ondertussen ontfermt een hogedrukgebied zich nog steeds over het Middellands Zeegebied. Warme en stabiele periodes blijven daar dan ook gehandhaafd. Lees het artikel: lage- en hogedrukgebieden
Na 20 juli warmer en stabieler?
Op straat, in de winkels, in de kranten,… Overal wordt de vraag gesteld: “Wanneer gaat dit weer eens kantelen?” … Op die vraag is zoals het cliché het wil, heel moeilijk te antwoorden. De weerkaarten laten vanaf 15 juli een meanderende (heroriëntering) straalstroom zien.
Dat zou kunnen betekenen dat een hogedrukgebied zich vanuit het zuiden gaat ontfermen boven West-Europa. Indien dat gebeurt, wordt het dan ook snel een stuk warmer met maxima rond 25°C en drogere periodes.
Geblokkeerde weersituatie
Het weerbeeld probeert dus wel doorheen een geblokkeerd patroon (koel weer in het noorden van Europa en zeer warm in grote delen van Amerika) te breken, maar dat verloopt iedere run moeizamer. De temperatuur van de zeestromingen zal daar hoogstwaarschijnlijk ook zijn invloed hebben, maar de correlatie tussen beiden is tot op heden nog niet 100% bewezen.
We kunnen dus enkel en alleen maar hopen dat de straalstroom de eerstvolgende 7-10 dagen inderdaad wat gaat kantelen/meanderen en dat een hogedrukgebied de kans krijgt om vanuit het zuiden richting het noorden te trekken. De kans daarop ligt voorlopig rond 50-55%. In afwachting daarvan moeten we steeds rekening houden met (felle) buien en temperaturen rond of net onder normaal (21°C).