ONWEER

Deze bliksemkaart wordt gebruikt om (fors) onweer in de buurt van de Benelux te lokaliseren. Wanneer u gele kruisjes ziet verschijnen op de weerkaarten zijn dat quasi actuele bliksemflitsen. Worden de kruisjes geleidelijk aan roder dan vermindert de bliksemintensiteit op die locatie.

Onweer West-Europa

onweer België Nederland Luxemburg

Werking. Het aantal ontladingen ziet u bovenaan links (impacts). Deze bliksemontladingen worden geregistreerd over de afgelopen 15 minuten.

Radarbeeld met bliksem

Deze website toont een beeld van de neerslagintensiteit (blauwe kleuren) in combinatie met de bliksemactiviteit (kruisjes). Als er zich veel kruisjes in het neerslaggebied bevinden, spreken we hoogstwaarschijnlijk van een onweerscomplex. Deze zones met onweer kunnen zeer actief zijn.

voorbeeld satellietbeeld met onweer

Werking: onderstaande kaart is geen radarbeeld, maar een satellietbeeld gecombineerd met onweersontladingen. Het gaat om een fors complex met meerdere buien die lokaal ook hagel veroorzaken.

Let op bij het gebruik van de langetermijnverwachting van Buienradar. Wij zijn hier persoonlijk geen fan van en gaan liever af op de actuele data die de website ter beschikking stelt. Het is beter om de weersverwachting realtime te volgen via radarbeelden en/of eigen interpretatie van de weermodellen. Noodweer is namelijk nooit in kaart te brengen enkele uren op voorhand.

Onweersverwachting Estofex & Keraunos

Dagelijks te bekijken op de website Estofex.org en Keraunos.org

Estofex.org is een Europese organisatie met vrijwilligers die zich verdiepen in extreem weer zoals onweders en/of stormen. Meestal kan u hun updates raadplegen. Een level 1 warning staat voor waakzaamheid, een level 2 warning staat voor verhoogde waakzaamheid en een level 3 moet nauwkeurig opgevolgd worden. Baseer nooit kritieke beslissingen op basis van deze instantie.


Lees ook eens: