ONWEER

Deze bliksemkaart wordt gebruikt om onweersbuien in de buurt van de Benelux te lokaliseren. Wanneer u gele kruisjes ziet verschijnen op de weerkaarten zijn dat quasi actuele bliksemflitsen. Worden de kruisjes geleidelijk aan roder dan vermindert de bliksemintensiteit op die locatie. Onderaan in de kaart wordt een grafiek geplot met het verloop van de intensiteit van de onweersbuien. Rechts bovenaan staan het totaal aantal bliksemontladingen in de afgelopen 2 uur.

Onweer West-Europa

onweer België Nederland Luxemburg

Het aantal bliksemontladingen ziet u bovenaan rechts (strokes). Deze lightning strikes worden geregistreerd over de afgelopen 120 minuten.

Radarbeeld met bliksem

De Nederlandstalige website Buienradar toont een beeld van de neerslagintensiteit (blauwe kleuren) in combinatie met de bliksemactiviteit (kruisjes). Als er zich veel kruisjes in het neerslaggebied bevinden, spreken we hoogstwaarschijnlijk van een onweerscomplex. Deze zones met onweer kunnen zeer actief zijn.

voorbeeld satellietbeeld met onweer

Werking: onderstaande kaart is geen radarbeeld, maar een satellietbeeld gecombineerd met onweersontladingen. Het gaat om een fors complex met meerdere buien die lokaal ook hagel veroorzaken.

Let op bij het gebruik van de langetermijnverwachting van Buienradar. Wij zijn hier persoonlijk geen fan van en gaan liever af op de actuele data die de website ter beschikking stelt. Het is beter om de weersverwachting realtime te volgen via radarbeelden en/of eigen interpretatie van de weermodellen. Noodweer is namelijk nooit in kaart te brengen enkele uren op voorhand.

Onweersverwachting Estofex & Keraunos

Dagelijks te bekijken op de website Estofex.org en Keraunos.org

Estofex.org is een Europese organisatie met vrijwilligers die zich verdiepen in extreem weer zoals onweders en/of stormen. Meestal kan u hun updates raadplegen. Een level 1 staat voor waakzaamheid, een level 2 staat voor verhoogde waakzaamheid en een level 3 waarschuwing moet nauwkeurig opgevolgd worden. Baseer nooit kritieke beslissingen op basis van deze instantie.

Lees ook eens:

Lente in vol ornaat

De lente is in het land! April begon zoals maart geëindigd was: zonnig. De temperaturen zijn nu echter veel hoger dan toen. De afgelopen dagen haalden we in de Benelux makkelijk 20 graden of meer. Blijft de lente de komende dagen aanwezig of dient er...

Matthias BarbierLees dit artikel >
Zagen jullie de supermaan?

Afgelopen nacht was boven de Benelux de grootste supermaan van het jaar te zien. Het heldere weerbeeld maakte de condities ideaal om van dit natuurfenomeen te genieten. We kregen tientallen prachtige foto’s binnen van de maan en maakten hieruit...

Lander Van TrichtLees dit artikel >