Onweer

Deze bliksemkaart wordt gebruikt om onweersbuien in een groot deel van Europa te lokaliseren. Wanneer u gele kruisjes ziet verschijnen op de weerkaarten zijn dat quasi actuele bliksemflitsen. Worden de kruisjes geleidelijk aan roder dan vermindert de bliksemintensiteit op die locatie. Onderaan in de kaart wordt een grafiek geplot met het verloop van de intensiteit van de onweersbuien. Rechts bovenaan staan het totaal aantal bliksemontladingen in de afgelopen 2 uur.

Onweer West-Europa

onweer België Nederland Luxemburg
Het aantal bliksemontladingen ziet u bovenaan rechts (strokes). Deze lightning strikes worden vandaag geregistreerd over de afgelopen 120 minuten.

Radarbeeld met bliksem

De Nederlandstalige weersite Buienradar toont een beeld van de neerslagintensiteit (blauwe kleuren) in combinatie met de bliksemactiviteit (kruisjes). Als er zich veel kruisjes in het neerslaggebied bevinden, spreken we hoogstwaarschijnlijk van een onweerscomplex. Deze zones met onweer kunnen zeer actief zijn.

voorbeeld satellietbeeld met onweer
Bovenstaande weerkaart is geen radarbeeld, maar een satellietbeeld gecombineerd met onweersontladingen. Het gaat om een fors buiencomplex die lokaal ook hagel veroorzaakt.

Let op bij het gebruik van de langetermijnverwachting van Buienradar. Het is beter om de weersverwachting realtime te volgen via radarbeelden en/of eigen interpretatie van de weermodellen. Noodweer is namelijk nooit in kaart te brengen enkele uren op voorhand.

Onweersverwachting Estofex & Keraunos

Dagelijks te bekijken op de website Estofex.org en Keraunos.org

Estofex is een Europese weerdienst met vrijwilligers die zich verdiepen in extreem weer zoals onweders en/of stormen. Meestal kan u hun updates raadplegen. Een level 1 staat voor waakzaamheid, een level 2 staat voor verhoogde waakzaamheid en een level 3 waarschuwing moet nauwkeurig opgevolgd worden. Keraunos is dan weer een Frans initiatief met eigen weerkaarten, weersverwachtingen en waarschuwingen.

Baseer nooit kritieke beslissingen op basis van deze instantie.