3 december 2020 - 3 min. lezen
40 reacties 40

Komende dagen wordt er noodweer verwacht in het noorden van Italië. De luchtstroming komt pal op de zuidkant van de Alpen te staan met constante ophoping en stijging van vochtige Mediterraanse lucht. Het resultaat is een extreem grote hoeveelheid neerslag en een sneeuwdump van 1-3 meter.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Noodweer door orografie

Boosdoener van dit noodweer is een stationaire depressie met kern tussen Groot-Brittannië en Frankrijk. Dit lagedrukgebied zorgt voor een polaire glijbaan en bijhorende koude lucht advectie tussen pakweg IJsland en Portugal. Aan de oostkant van de depressie ontstaat er een strakke zuidelijke luchtstroming die zachtere lucht aanvoert van Noord-Afrika tot Finland. Een gevaarlijke cocktail voor de Alpenkam.

Opwaartse beweging aan de oostkant van de trog

De Alpen vertoeven nog net in de koude lucht op hoogte, maar liggen wel in de opwaartse tak van de straalstroom (zuidelijke luchtstroming). Deze tak pikt voortdurend Middellandse zeevocht op en stuwt dit tegen de zuidkant van de Alpen.

In botsing met de bergketen wordt de lucht gedwongen te stijgen en ontstaat er langdurige, intense en stationaire neerslag. Orografische neerslag! Bijgevolg valt er extreme neerslag.

Extreem veel neerslag mogelijk

Lokaal tot 3 m verse sneeuwval

Weermodellen berekenen extreme neerslag. Zo kan er bijvoorbeeld ten oosten van Tessin gemakkelijk 200-300 mm vallen. In de bergen, veelal boven 1000-1400 m kan dit zorgen voor 2-3 meter sneeuw en lokaal zelfs nog meer. Op basis van de laatste weerkaarten verwachten we de meeste neerslag ter hoogte van Ost-Tirol (regio Lienz). Echter, kleine veranderingen in de precieze positie van de Südstau kunnen dat nog veranderen.

Extreme neerslag aan de zuidkant van de Alpen

Bij intense neerslag is er ook tot onder 1000 meter sneeuw mogelijk, zeker in de afgesloten valleien. Daar doet isothermie (afkoeling luchtkolom) dan optimaal zijn werk. Bijgevolg kan de sneeuwgrens op korte tijd sterk zakken.

Waar kan ik de sneeuwval live volgen?

Wie de sneeuwval live wil volgen kan de webcambeelden bekijken. Voor de Dolomieten kan dat bijvoorbeeld via deze link. Voor Oostenrijk kan dat via deze link en voor Zwitserland kan dat via deze link. Twijfel niet om foto’s en webcambeelden die jullie tegenkomen op de sociale media te posten in de discussie hieronder. Wie weet kunnen we ze dan wel gebruiken!

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken
10

Natte lente na een El Niño-winter

3 dagen geleden - 7 min. lezen

Winters slotoffensief in de Alpen

4 dagen geleden - 4 min. lezen