Komt de Katla na 98 jaar tot ontploffen?

Gisteren deden zich twee vrij zware aardbevingen voor onder de Katla, een van IJslands bekendste en beruchtste vulkanen. Hij wordt zelfs genoemd als een van de krachtigste vulkanen ter wereld. Hiermee rijzen de vermoedens dat de Katla na 98 jaar opnieuw zou kunnen uitbarsten.

In 2010 ontstond bij de Bárðarbunga-vulkaan een spleeteruptie in de Holuhraunbreuk.

Schrik voor uitbarsting

Gisterennacht (29 augustus) hebben zich twee zware aardbevingen van 4.5 en 4.6 op de schaal van Richter voorgedaan onder de Katlavulkaan. Dit zijn de zwaarste aardbevingen die in tientallen jaren werden geregistreerd. Nadien werden nog meerdere kleinere aardbevingen waargenomen, met onder andere een van 3.3 op de schaal van Richter later in de namiddag. Deze aardbevingen zouden kunnen een signaal zijn dat de activiteit onder de vulkaan toeneemt.

Intussen begint men te vrezen voor een uitbarsting van de Katla. Want zoals Kristín Jónsdóttir (Earthquake Hazards Coordinator aan het Icelandic Met Office) het omschrijft: “It is not a question of whether Katla will erupt, but when.” Of in het Nederlands: “De vraag is niet of Katla zal uitbarsten, maar wanneer.”

Overzicht van de aardbevingen onder de Katlavulkaan op 29 augustus na middernacht. (Bron: IMO website)

Overzicht van de aardbevingen onder de Katlavulkaan op 29 augustus na middernacht. (Bron: IMO website)

IJsland geologisch bekeken

Dat de aarde schudt onder de Katla is geen nieuws. IJsland bevindt zich namelijk boven de Mid-Atlantische Rug, een plaats waar divergerende aardplaten uit elkaar bewegen. Door deze beweging krijgt de asthenosfeer (“vloeibare” aardlaag op 80 tot 300 km diepte) ruimte om naar boven te komen, of met andere woorden: vulkanisme. Nieuw materiaal wordt naar boven gestuwd en er vormt zich een nieuwe oceaanbodem. We spreken over maximaal 2 cm/jaar. Deze Rug vormt uiteindelijk een gebergte. IJsland is de enige plaats waar de scheiding van de continenten bovengronds te zien is.

De Katla van dichterbij bekeken

De Katla is een actieve vulkaan die zich in het zuiden van IJsland bevindt. Hij situeert zich ten oosten van de intussen wereldberoemde Eyjafjallajökullgletsjer. De Katla is 1512 meter hoog en bedekt een oppervlakte van 595 km². De vulkaan heeft een diameter van ongeveer 30 km en de caldeira heeft een diameter van 10 km. Deze wordt bedekt door zo’n 200 tot 700 meter ijs, gedeeltelijk van de Mýrdalsjökullgletsjer.

De Katla is een zeer actieve vulkaan. Sinds het begin van de registratie in 930 werden 16 uitbarstingen waargenomen. De laatste aardbevingen dateren van 1955 en 1999, maar deze waren niet krachtig genoeg om door de ijslaag van de gletjser te komen. De laatste grote uitbarsting dateert van 1918. Toen duurde de uitbarsting zo’n 24 dagen. Omdat de Katla bedekt wordt door een gletsjer kwamen hele rivieren met water en puin naar beneden geraasd, de zogenaamde ‘glaciel river floods’. Intussen is het 98 jaar geleden dat de Katla tot een (grote) uitbarsting is gekomen. Als u weet dat de voorbije 400 jaar de Katla om de 47 jaar uitbarstte… Zou hij dan nu over tijd zijn?

Katla (Bron: www.iceland-travel.com)

Katla onder de Mýrdalsjökull. (Bron: www.iceland-travel.com)

 

Sterke controle

Volgens geofysicus Gunn­ar B. Guðmunds­son zijn er ondanks de aardschokken geen signalen die wijzen op bewegingen van het aanwezige magma. Men houdt de meetinstrumenten echter wel nauwlettend in het oog. Er worden controles uitgevoerd waarbij gekeken wordt of alle meetinstrumenten op locatie goed werken en de signalen correct doorgeven. Ook worden nieuwe meetstations opgericht.

Mogelijke gevolgen bij een uitbarsting

Toen in 2010 de vulkaan Eyjafjallajökull uitbarstte werd het vliegverkeer lange tijd stilgelegd omwille van de grote hoeveelheid asdeeltjes die in de lucht bleven hangen. De Katla zou volgens geologen mogelijks nog gevaarlijker zijn en meer as produceren. Maar naast dit risico is er ook lokaal gevaar voor wateroverlast door het afsmelten van de gletsjer die de vulkaan momenteel bedekt.

Voor actuele aardbevingen kan u ook hier een kijkje nemen.

Bronnen: Independent / Iceland Monitor / Iceland Travel

 • Anke Bourdeaudhui

  Geen idee Thomas. Er wordt nog weinig rond bericht. De activiteit is ook weer gedaald…

 • Anke Bourdeaudhui

  UPdate: Ongelooflijk toch… Telkens wij toegenomen activiteit melden, neemt de activiteit nadien af. Op de onderstaande grafiek is amper nog sprake van enige activiteit. https://uploads.disquscdn.com/images/99457a701bc09172c23bcfcf2863cc99f7aa31fccc15a15204f6d0107f0f98cb.png

 • Thomas

  Vreemd dat ze telkens zo dicht bij het aardoppervlak zijn… Zou het een harmonic tremor zijn? Een teken dat er magma in beweging is?

 • Anke Bourdeaudhui
 • Anke Bourdeaudhui

  UPdate 01/10: Code geel is van toepassing. Momenteel is het zicht op de Katla zeer goed.

 • Anke Bourdeaudhui

  UPdate 30/09: Hoewel het de laatste weken stil gebleven is rond de vulkaan Katla, mogen we nu terug een update geven. De aardbevingsintensiteit is de afgelopen dagen weer fors toegenomen. Gisteren werden zo’n 77 aardbevingen waargenomen. Het gaat hier niet om zware schokken: 14 van meer dan 2 op de Schaal van Richter en eentje van net 3 op de Schaal van Richter. Vandaag werden 7 aardbevingen van +3 en 15 van +2 geregistreerd. De meeste schokken komen voor tussen 5 en 10 km diepte. Er zijn nog geen tekenen van een naderende uitbarsting. https://uploads.disquscdn.com/images/9c27437fc379709d649b1fe3913a211a0804ddca6c24d21dc9f3eb1bdd21e7ed.jpg

 • Anke Bourdeaudhui

  Goed mogelijk dat dit er van komt… Maar nog niets dat in die richting wijst.

 • Gerco Wolfswinkel

  Glacial river floods..? Het gaat over IJsland, ik zou gewoon ‘jökulhlaup’ gebruiken 🙂

 • Anke Bourdeaudhui

  UPdate 07/09 (11.30u): Het is al dagen rustig rond de vulkaan Katla. Vandaag werd nog een aardbeving van 3.5 op de schaal van Richter getraceerd omstreeks 9u en dit op een diepte van 100 m. Verder is er momenteel niets rond te melden.

 • Thomas

  Voor Nieuw-Zeeland was het ook nog raak in Japan. Plots opvallend veel activiteit inderdaad.

 • Paulus Piet

  Ondanks dat het rustig blijft rond deze vulkaan, moet ik wel dat zeggen dat de tektonische platen wereldwijd flink in beweging zijn. Na de aardbevingen in Italië, Myanmar en Nieuw-Zeeland. Is vandaag de staat Oklahoma (VS) getroffen door een aardbeving met een magnitude van 5.6 op de schaal van Richter.

  http://www.telegraaf.nl/buitenland/26534506/__Aardbeving_in_Verenigde_Staten__.html

 • Anke Bourdeaudhui

  UPdate 03/09 (12.00u): Het blijft rustig rondom de vulkaan Katla. Los van verschillende aardbevingen van minder dan 2 op de schaal van Richter. Het gevaar lijkt geweken, al is dit niet met zekerheid te zeggen.

 • Anke Bourdeaudhui

  UPdate 31/08 (11.30u): Gisteren was er bijzonder weinig activiteit. Vandaag worden opnieuw enkele aardbevingen geregistreerd, maar van geen noemenswaardige magnitude (1.3 op een diepte van 0,2 km en 1.6 op een diepte van 18,3 km). Oppervlakkige aardbevingen kunnen ontstaan door de beweging in de gletsjer. Aardbevingen die zich voordoen op grotere diepte kunnen veroorzaakt worden door toenemende vulkanische activiteit of door de loskomende spanning veroorzaakt door de platentektoniek. Maar voor alle duidelijkheid: hierover wordt momenteel niets bericht door de bevoegde instanties.

 • Anke Bourdeaudhui

  Hier heb je o.a. de Bardarbunga die een paar jaar geleden actief werd en uitbarstte in de Holuhraunbreuk. Er zijn op IJsland heel wat actieve vulkanen en aardbevingen zijn daar dagelijkse kost. Maar dat betekent daarom niet dat ze onmiddellijk gaan uitbarsten. Daar is momenteel geen waarschuwing gegeven.

 • Jeroen Maes

  En dit is een andere vulkaan? Er staan er meerdere op springen of hoe moet ik het zien?

 • Anke Bourdeaudhui

  Hier zien we dat er gisteren weinig activiteit was, maar vandaag juist een stuk meer. (Regio Vatnajökull)

 • Anke Bourdeaudhui

  UPdate 30/8 (20.30u): Vandaag was het heel rustig aan de Katla. Enkele kleine aardbevingen van minder dan 2 op de schaal van Richter. Op de grafiek kan je goed het verschil zien tussen de activiteit gisteren en vandaag. Zou het dan toch loos alarm zijn?

 • Anke Bourdeaudhui

  Inderdaad, Thomas. Alle activiteit bevindt zich vandaag rond dat gebied. In de statistieken vind ik aardbevingen van 2.3, 2.8, 3.4 en 3.8 (dus net nog geen 4) op de schaal van Richter.

 • Thomas

  Onder de Bardarbungakrater zijn de afgelopen 2 uren ook aardbevingen waargenomen tussen magnitude 3 en 4!

  http://baering.github.io/