Actuele aardbevingen

Aardbevingen worden veroorzaakt door tektonische platen die tegen elkaar wrijven en daardoor spanning creëren. Deze spanning moet op een gegeven moment haar uitweg vinden. Er ontstaan een aardbeving. Gebeurt de beving in de zee / oceaan dan is een tsunami niet uitgesloten. De types aardbeving kunnen ontstaan door subductie (continentale plaat en oceanische plaat die onder elkaar duiken).

Een andere manier waarop een aardbeving kan ontstaan, is door de wrijving van twee continentale platen. De kracht van de aardbeving wordt gemeten door een seismograaf en uitgedrukt in magnitude. Vaak is ook het epicentrum van belang om de schade in te schatten.

Live aardbevingen op de kaart

Aardbevingen in Europa

Bevingen in onze buurt zijn eerder een zeldzaamheid dan een veel voorkomend natuurfenomeen. Dat heeft alles te maken met het feit dat Europa op de Euraziatische plaat ligt. In de buurt daarvan liggen de breuklijnen vaak ver verwijderd van bevolkte gebieden. Doch is het niet onmogelijk dat de aarde gaat beven in onze omgeving.

Vaak zien we deze bevingen in de omgeving van Italië en het zuidoosten van Europa. Opgelet: in de buurt van Italië bevindt zich een ‘supervulkaan’. Een actieve aardbeving kan deze vulkaan doen uitbarsten (zie volgende paragraaf). Ook de Etna op Sicilië is beïnvloedbaar door de voortdurende beweging van de aardplaten.

Aardbevingen en vulkanen

Een vulkaan is een plaats op het aardoppervlak waar vulkanisch materiaal zoals magma en vulkanische gassen (waterdamp, CO2, SO2 en H2S) het aardoppervlak bereiken. In een gemiddeld jaar vinden er ongeveer 60 vulkaanuitbarstingen plaats. Vulkanen komen niet willekeurig verspreid over de aarde voor, maar worden vooral gevonden rondom de randen van tektonische platen en rondom mid-oceanische ruggen. Rondom de Grote Oceaan wordt er een opvallend groot aantal vulkanen waargenomen. Dit wordt ook wel de Ring van Vuur genoemd. De meeste vulkanen in Indonesië, de Filipijnen, Japan en de westkust van Amerika maken deel van uit van de Ring van Vuur.

Source kaarten en info: emsc-csem.org en usgs.gov en vulkanisme.nl

Lees ook eens:

Hemelse kleuren

We konden de afgelopen tijd volop genieten van mooie blauwe luchten in de Benelux. Maar hoe ontstaan deze blauwe luchten precies? En waarom zijn de zonsopkomsten en zonsondergangen vaak rood van kleur? Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om...

Florian PolakLees dit artikel >
Klimatologisch overzicht voor maart 2020

De maand april is begonnen en dat betekent dat we het klimatologisch overzicht kunnen maken voor de voorbije maand maart. Deze maand was tamelijk normaal op vlak van temperatuur en neerslag, maar was vooral zeer zonnig. Hieronder volgt een bondig overzicht...

Samuel HelsenLees dit artikel >