18 november 2015 - 4 min. lezen 3 reacties

Het is momenteel zeer zacht in de Alpen. Zelfs hoog in de bergen loopt het kwik nog gemakkelijk op naar 10 graden of meer. Sneeuw is dan ook ver te zoeken. Alleen de gletsjers laten nog iets van sneeuw zien. Wintersporters onder ons beginnen zich dan ook wellicht wat zorgen te maken. In de kerstvakantie zijn de Alpenlanden een populaire wintersportbestemming. Sneeuw willen we dan zien en het liefst zoveel mogelijk. We kunnen goed nieuws brengen want komend weekend wordt het gevoelig kouder met regen die snel overgaat in sneeuw tot in de dalen!

isotherm 0 graden 16-11-'15
In een groot deel van Europa is het zeer zacht. De vorstgrens ligt momenteel in de Benelux rond 3000 meter hoogte. De Alpen doen er niet aan onder. Sneeuw is ver te zoeken in deze huidige situatie.

Dit weekend is het dan eindelijk zover. Het stromingspatroon gaat drastisch veranderen. Het kantelt helemaal van zuid naar noord. Een temperatuurcrash is het gevolg. Op 1500 meter hoogte daalt de temperatuur van +10 graden naar -8 graden. Dit gaat gepaard met regen, snel overgaand in sneeuw als de polaire lucht instroomt. Het lijkt bijna ongeloofwaardig, maar het gaat echt gebeuren.

De vraag is alleen nog hoeveel sneeuw er valt en kan de koude lucht nu eens wat langer aanwezig blijven. Dit is van belang voor het aankomend wintersportseizoen. Sneeuw koelt de lucht af, het oppervlak kan hierdoor minder snel opwarmen. Sneeuwkanonnen kunnen moeder natuur helpen, maar daar is dan wel vorst voor nodig.

isotherm 0 graden 22-11-'15
Hoe anders is deze kaart. In een korte tijd verovert polaire lucht (erg koud op grote hoogte) een groot deel van Europa. De vorstgrens zakt dit weekend naar de laagste dalen in de Alpen. Sneeuwval wordt verwacht in een groot gebied in de Alpen.

Hoe komt deze situatie tot stand?

Op de Atlantische Oceaan komt veel WAA (Warm Air Advection) op gang. Dit is een groot gebied gevuld met warme lucht op hoogte. Een hogedrukgebied boven Groenland gaat samensmelten met het hogedrukgebied boven de Azoren. De koude lucht wordt nu gedwongen om naar het zuiden af te zakken. De blokkade (gele kleuren links op de kaart) zorgt daarvoor. De lucht is vooral op hoogte koud en wordt boven de zee nog wat opgewarmd

De Alpenlanden profiteren door hun hoogte maximaal van deze situatie. In de Benelux-landen wordt het eerder waterkoud met een kleine winterse speldenprik in de vorm van wat (natte) sneeuw in de heuvels. Lokaal kan het tijdelijk ook elders tot wat kletsnatte sneeuw komen. Een spel van Yin en Yang want aan de oostkant van de koude “tong” stroomt zachte lucht Moskou in. Sneeuw en koude lucht wordt daar de komende dagen verdreven.

De Alpen kleuren weer helemaal wit en de sneeuwaccumulatie kan aangroeien tussen de 20 en 50 cm na het weekeinde. Dit is een eerste indicatie van het Amerikaans weermodel en dit kan nog wat veranderen op die termijn. Zelfs in de Lage Landen is tijdelijk winterse neerslag mogelijk.

Blijft het winters?

De moeilijkste vraag om nu te beantwoorden is hoe lang deze winterse situatie zich kan blijven handhaven? Weermodellen hebben het altijd moeilijk met een flinke verandering in het stromingspatroon. Dit zien we ook duidelijk terug als we gaan kijken naar de ensembles van het Amerikaans weermodel.

ensembles-prikpunt Tirol-Oostenrijk
Komend weekend zien we de temperatuur fors kelderen in de Alpen. Op het 850 hPa vlak komt het kwik uit tussen -5 en -8 graden. Regen gaat snel over in sneeuw tot in de laagste dalen. Daarna wordt de spreiding tussen de verschillende leden snel groter. Onzeker is dus hoe lang de koude lucht zich kan blijven handhaven. Een zeer zachte fase staat voorlopig niet meer op het programma.

Dit artikel wordt aangevuld met nieuwe informatie en foto’s. Lees ook de updates onderaan het bericht en u mag gerust reageren in de reacties onderaan het artikel

Update 21-11-2015
Momenteel zien we op veel plaatsen sneeuw in de Alpen. De sneeuwgrens ligt tussen 800 en 1300 meter. Vandaag en morgen blijft de kans op neerslag groot. Hierbij daalt de sneeuwgrens vanavond tot in de allerlaagste dalen.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken