17 november 2012 - 2 min. lezen 4 reacties

Een sputterende Golfstroom oefent druk uit op het weerpatroon in het West-Europa en heeft verregaande gevolgen voor ons weerbeeld. Er zijn namelijk aanwijzingen dat de komende jaren de golfstroom in kracht gaat afnemen tot zelfs een volledige stagnatie ervan. Wat zijn de gevolgen van een verzwakking van de Golfstroom?

Mocht de ‘pomp’ nabij Groenland (verantwoordelijk voor de Warme Golfstroom in de buurt van Europa) de komende jaren invloed ondervinden van het smeltend zee-ijs (Noordpool), dan zou de gemiddelde temperatuur in het noorden en westen van Europa met zo’n 6 tot 8 graden zakken. In vergelijking met nu zou dat zeer winterse toestanden (mogelijkheid tot zeer koude winters) opleveren. De opstuw van warm water uit de Golf van Mexico zou dan niet langer een feit zijn.

kaartje conveyor belt
Wij bevinden ons op dit moment met West- en Noord Europa aan de warme zijde van de Golfstroom.

Indien het zoet water van de Noordpool (zee-ijs) op drastische wijze de pomp van de Golfstroom gaat beïnvloeden, dan kan deze warme stroming stilvallen. Een Siberisch klimaat in de winter is dan niet geheel ondenkbaar in grote delen van Europa.

Hoe kan de Golfstroom stilvallen?

Veel wetenschappers leggen het verband tussen het percentage zout in de Warme Golfstroom en de temperatuur. Mocht het zoutpercentage drastisch wijzigen (bijvoorbeeld door een zeer grote afname van het ijs nabij de Noordpool) dan zou dit evenwicht verstoord geraken en de ‘pomp’ waarvan eerder sprake in het bericht ontregeld worden. Er zou niet langer een matigende invloed zijn op ons Europees weerbeeld met alle gevolgen van dien.

Quote Frank Deboosere: “Metingen tussen 1950 en 2005 wijzen inderdaad op een minder actieve Golfstroom. Maar men weet niet of dat het resultaat is van een geleidelijke trend, of dat er gewoon natuurlijke schommelingen zijn in de kracht van de Warme Golfstroom.”

Conclusie

We kunnen we stellen dat er de komende jaren nog meer zal gekeken worden naar de werking van de Warme Golfstroom om koudere winters op tijd te ‘voorspellen’. Het is een belangrijke factor in de weerkunde die grote gevolgen kan hebben voor veel Europeanen. Ongerustheid is op dit moment nog niet nodig aangezien het klimaat zichzelf reguleert en herstelt waar nodig. De vraag is alleen tot op welke niveau ze dit nog kan doen.

Bron kaartje en informatie: knmi.nl en Frankdeboosere.be

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken