39

Deze ochtend komt het Europees weermodel (ECMWF) met een bijzonder aparte situatie zo vroeg in november. De polar vortex dreigt te splitsen onder een toenemende druk van depressies op de Atlantische Oceaan. Zo krijgen we twee gebieden waarbij extreem koude lucht naar het zuiden kan uitstromen.

Eéntje gepositioneerd boven Canada en ééntje gesitueerd in het noorden van Rusland. Waarom wij het hier zo apart vinden, is dat het seizoen met winterse luchtdrukverdelingen dan wel erg vroeg op gang komt. De voorbode van een winter waarin we toch geconfronteerd worden met flink wat sneeuw en serieuze vrieskou? Wie weet!

Polar vortex dreigt te splitsen

splitsing polar vortex in 2014

Warme luchtbel (gele kleuren) wil zich verplaatsen tussen de blauwe gebieden (splitsing polar vortex). Hierdoor kan de blauwe kleur (koude lucht) naar het westen uitstromen.

Indien de blokkade op het noordelijk halfrond zich kan handhaven (sterk ontwikkeld poolhoog / hogedrukgebied), dan wordt deze koude lucht uit het noorden van Rusland op transport gezet richting het westen. U kan het vergelijken met de situatie in 2012-2013 toen de winter steeds opnieuw input kreeg vanuit het noordoosten (regio Estland, Letland, Polen).

Gevolgen van deze splitsing?

Winterliefhebbers houden de laatste jaren de stratosfeer op 10 hPa alsook de polar vortex goed in de gaten. Het lijken systemen te worden die op langstermijn een winterverwachting mogelijk maken (enkele maanden op voorhand). Ook de sneeuwhoeveelheid in Siberië wordt meer en meer opgenomen in de algemene weerdata in de hoop dat onderzoekers een correlatie (verband) kunnen leggen.

afkoeling in EMCWF weerpluim
Op lange termijn kiest het Europees weermodel voor een fikse afkoeling van de 2 m temperatuur.

Als de splitsing zich kan doorzetten en alle weermodellen gaan mee in de trend van een opbouwend hogedrukgebied, dan mag u zich schrap zetten voor een eerste winterprik eind deze maand. Temperaturen onder normaal en mogelijk de eerste winterse buien in het land zijn dan niet uitgesloten. Het gaat hier immers om een vrij goed gecoördineerde winterse setting waarbij een blokkade wekenlang kan aanhouden.

afkoeling op langetermijn
Op deze weerkaart (datum 19 november) koelt het gestaag af vanuit het noordoosten.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken