6 september 2015 - 4 min. lezen 0 reacties

Het mooie zomertje is gedaan, wat is het toch nat en koel in grote delen van de Benelux. Vooral in een groot deel van Nederland is bijzonder veel neerslag gevallen in korte tijd. Op sommige plaatsen is daar zelfs al de normale maandsom gevallen terwijl de maand september pas begonnen is. De weergoden vinden gelukkig dat we nu genoeg geplaagd zijn. Het neerslagtekort waar we een groot deel van de lente en de zomer mee te maken hebben gehad is nu zo goed als zeker weggewerkt.

Geleidelijk gaan we overschakelen naar een stabieler weertype. Hierbij wordt het zonnig en warm nazomerweer en blijft opnieuw een tijdje droog. Ideale omstandigheden om de lunchpauze buiten in de zon door te brengen. Ook aan het strand wordt het enkele dagen (vrij) warm!

Krachtig hogedrukgebied boven UK

hogedruk-06-09-2015-GFS
Het hogedrukgebied boven het UK gaat aan de wandel richting Scandinavië. Het koele en natte weer maakt plaats voor een droog en zonniger weertype met aangename temperaturen
Sneeuw in de Alpen boven 1800 meter
In de Alpen is ook de eerste sneeuw gevallen. Boven 1800 meter werd het even wit. Dit is de Rigi Kulm in Zwitserland. (@Alpenweerman)

Tot en met dinsdag hebben we te maken een noordelijke luchtstroming en de aanvoer van maritiem polaire lucht. Dit is vooral op hoogte goed te merken. Het is een ideale trigger om regenbuien te produceren omdat deze lucht over de relatief warme Noordzee koerst. Echter door het dichterbij komen van het hogedrukgebied gaan de regenbuien steeds minder talrijk worden en worden de zonnige momenten geleidelijk groter. De buiigheid wordt dus onderdrukt.

Gebieden langs de Frans-Belgische grens genieten sneller van drogere periodes omdat de buien boven land ook geleidelijk uitsterven. De temperatuur blijft vrij laag voor de tijd van het jaar. Met een middagtemperatuur van 16 tot 18 graden hebben we het wel gehad. De norm is nu ongeveer 20 graden.

Vanaf woensdag droog, zonnig en (vrij) warm

hogedruk-12-09-2015-GFS
Krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië houdt oceaandepressies voorlopig op afstand. Regen maakt zo geen kans, integendeel, er wordt met een oostelijke stroming drogere continentale lucht aangevoerd waarbij de zon uitbundig gaat schijnen.

Maandag en dinsdag kunnen we droog weer nog niet overal garanderen. De stroming moet namelijk eerst nog ruimen naar een oostelijke richting. Vanaf woensdag lukt het wel. Liefhebbers van kou zien deze configuratie graag ontstaan in de winter! nu we nog te maken hebben met een relatief hoge stand van de zon is de aangevoerde luchtsoort warmer en kan het nog tot zomerse waarde komen (20 graden of iets meer).

Bovendien is deze lucht een stuk droger, we hebben immers geen last meer van aanvoer vanaf de Noordzee. Mooi, zonnig en warm nazomerweer is het gevolg. Ook aan zee kunnen we dan gaan genieten want een oostelijke luchtstroming voorkomt een (koele) zeewind. Het is nu echter nog niet zeker hoe lang dit zal blijven aanhouden. Enig minpuntje: de wind waait soms zwak tot matig!

Temperatuur-woensdag-09-09-2015
Vanaf woensdag komt het kwik in de middag in de buurt van de magische 20 grens. Mogelijk wordt het zelfs nog iets warmer. Hiermee breekt een periode aan van mooi en warm nazomerweer.

Hoe lang blijven we profiteren van deze situatie?

Pluim-Brussel-GFS
De ensembles van het Amerikaans weermodel laten zien dat het tot 13 september overwegend droog blijft. Daarna neemt zoals gewoonlijk de onzekerheid toe. Afgebeelde weerpluim geldt voor Brussel.

Om de weerkaarten te bestuderen bekijken we ook de ensembles en de weerpluimen van de weermodellen. Deze geven de betrouwbaarheid en de trend van de berekeningen aan. Duidelijk is te zien dat het neerslagsignaal (onderaan de afbeelding) tot 13 september bijna vlak is. Pas rond 13 september neemt de kans op neerslag toe.

Dit kunnen we verklaren uit het feit dat depressies boven de Atlantische Oceaan dichterbij komen en gaan knabbelen aan het hogedrukgebied. Of ze er in zullen slagen om een compleet ander weerbeeld te brengen met meer regen is nog lang niet zeker.

Conclusie van dit weerbericht

De temperatuur kruipt na een dip weer omhoog en er zijn meer leden die voorlopig kiezen voor een warmer weertype dan voor een koudere variant. Na 10 september moeten we het zaakje opnieuw analyseren, want de wind kiest dan mogelijk opnieuw voor een zuidwestelijke hoek. Voor details is het nu echter nog te ver. Eerst maar eens genieten van het komende nazomerweer zou ik zeggen!

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken