4 september 2015 - 4 min. lezen 2 reacties

De herfst laat meer en meer van zich horen. Precies tijdens de maandwisseling (tevens het begin van de meteorologische herfst) zijn we in aanmerkelijk koelere lucht terechtgekomen en dat is te merken. De temperaturen blijven onder de 20°C steken en er waait van tijd tot tijd een stevige noordwestenwind. Daardoor voelt het fris aan, zeker wanneer de zon schuil gaat achter stapelwolken.

Uit deze stapelwolken vallen soms ook pittige buien, de meeste boven zee en langs de kust. Bovendien trekt de wind flink aan.

Plaats jullie weermeldingen op onze Facebook: NoodweerBenelux

Afzakkende depressie

Op het moment van schrijven bevindt er zich een lagedrukgebied boven het noordelijke gedeelte van de Noordzee. De kerndruk van de depressie is gedaald tot ongeveer 1000 hPa. Rondom het systeem bevindt zich een gebied met buiige regen (een zogenaamd ‘occlusiefront’). De depressie en het bijbehorende buiengebied trekken beide langzaam in zuidelijke richting.

luchtdruksituatie september 2015
Een koel en onstabiel stromingspatroon morgenmiddag: tussen krachtige hogedruk boven de Atlantische Oceaan en depressies boven Scandinavië en de Noordzee staat een noordwestelijke stroming. Vooral in de bovenlucht wordt hiermee koude lucht aangevoerd, wat de onstabiliteit ten goede komt.
temperatuurop5km

Buien

Hoewel er ook vanavond (donderdag op vrijdag) al lokaal een (stevige) bui kan voorkomen, bereikt de meest intensieve neerslag pas rond middernacht het Waddengebied. Gedurende de nacht breiden de buien zich verder over Noord- en Midden-Nederland uit. België, Luxemburg en het zuiden van Nederland moeten nog wat langer geduld hebben. De buien arriveren daar pas in de loop van de ochtend/middag. Dan overal in de Benelux pittige buien met kans op onweer en windstoten. Bekijk de laatste bliksemontladingen via onze live onweerradar.

Veel hemelwater

Met name de noordwestelijke helft van Nederland krijgt het zwaar te verduren. De combinatie van warm zeewater en een koude bovenlucht (zie afbeeldingen boven) zorgt ervoor dat de buien aldaar intensiveren. De modellen lopen nog een beetje uiteen wat betreft de neerslaghoeveelheid, maar het is zeker niet ondenkbaar dat er 30 tot 40 mm aan regen kan vallen.

Misschien op een enkele plek nog wel iets meer. Dit is bijna de helft van wat er normaal in een hele maand september valt. Wateroverlast is in deze contreien zeker niet uit te sluiten. De kusten van België en Zeeland liggen in de regenschaduw van Engeland, waardoor daar veel minder regen valt.

neerslaghoeveelheidnederland
Het Amerikaanse GFS-model laat tot zaterdagnacht ruim 30 mm in het Waddengebied naar beneden komen. Vanwege de grove resolutie van dit model is het aannemelijk dat er op sommige plekken nog wel iets meer valt.
veelneerslagnoordwestnederland
Het fijnmazige weermodel HIRLAM spant de kroon: tot bijna 50 mm in de kop van Noord-Holland

Forse wind

Een ander aandachtspunt is de wind, die in de loop van de dag aantrekt. In de ochtend blaast het al flink door met langs het grootste deel van de Nederlandse kust 6 Beaufort. Gedurende de middagperiode wordt dit op de Wadden een harde wind. Waarschijnlijk valt de piek aan het einde van de middag. Daarna neemt de wind langzaam af.

onstuimigevrijdag
Veel wind morgenmiddag. De lichtgroene en gele gebieden staan voor 6 Beaufort (krachtige wind) en het oranje gebied staat voor 7 Beaufort (harde wind). Je ziet dat het oranje gebied de Waddeneilanden tipt.

Lage temperaturen

Naast dit alles is de temperatuur niet om over naar huis te schrijven. Met 15 tot 18 °C zitten we zo’n 3 °C onder de norm voor begin september. In de Ardennen wordt 15 graden niet eens gehaald. Tel daar de wind en buien bij op en het voelt gewoon ‘guur’ aan.

vrijlagetemperaturen
De temperatuurverwachting voor morgen spreekt boekdelen: veel te lage temperaturen voor de tijd van het jaar

Weersverwachting op de lange termijn

De vraag is: zijn we na morgen van alle herfstachtige toestanden verlost, of gaan we op dezelfde voet verder? Helaas moet ik de liefhebbers van nazomerweer teleurstellen: het blijft de komende week nog koel. Sterker nog, in thermisch opzicht doen we nog een stapje achteruit. Zondag zullen we met moeite 15 graden halen, op andere dagen schommelen de maxima tussen 15 en 18 graden. Aanhoudend wisselvallig weer, al worden de buien na zaterdag wel iets minder talrijk.

Is er dan helemaal niets positief te melden? Jawel, maar daarvoor moeten we geduld hebben. Er zijn aanwijzingen dat het hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan halverwege volgende week in beweging komt. Waarschijnlijk verplaatst het systeem zich naar Scandinavië, waardoor de Benelux in een warmere oostcirculatie terecht komt. In dat geval krijgen we rustig nazomerweer met veel zon en temperaturen boven de 20 °C met daarbij koude nachten. Of dit nazomerweer een blijvertje wordt, is op dit moment nog onzeker. Wellicht is hier over een paar dagen meer duidelijkheid over te geven. Eerst maar eens genieten van de herfst!

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken