13

Wie komende dagen kan profiteren van deugddoend verlof heeft de hoofdvogel afgeschoten in augustus. De weermodellen berekenen nog zeker tot en met woensdag een aangenaam weerbeeld met veel ruimte voor de zon en zomerse maxima van 25°C of zelfs meer. Vanaf donderdag zijn er meerdere weermodellen die een weeromslag berekenen. De kans op onweer is dan tijdelijk aanwezig met dan tijdelijk de inzet van beduidend koelere lucht en geregeld buien.

Toenemende kansen op mist

Door de brede opklaringen en de vochtige luchtsoort kan in het 2e deel van de nacht steeds wat lage bewolking ontstaan. Deze wolkenvelden verdwijnen in de loop van de voormiddag en maken plaats voor zonneschijn. Waar de zon snel tevoorschijn komt zijn maxima boven 25°C niet uitgesloten.

Ondanks een warme luchtsoort op 1500m moeten we niet meteen tropische toestanden verwachten. Typisch bij deze luchtsoort zijn ook de stapelwolken die ontstaan op het einde van de voormiddag en opnieuw verdwijnen in de late namiddag. Ze zorgen voor fijne dynamiek aan de hemel.

Dinsdag en woensdag worden topdagen

Ook op dinsdag en woensdag verwachten we aangenaam zomerweer met op veel plaatsen zomerse maxima. De hoogste waarden worden verwacht in het zuidoosten van Nederland en het noordoosten van België. Daar kan het kwik een lokale 29°C aantikken.

Woensdagavond kan er wel een bui ontstaan. De hoogste kansen reserveren we voorlopig voor het noorden van Nederland. Elders wisselen brede zonnige momenten en wolkenvelden elkaar af. De wind waait meestal uit het oosten.

Na het weekend worden we getrakteerd op enkele topdagen met zomerse temperaturen. Na woensdag wordt het onstabieler en verliezen de temperaturen grip op 25°C.

Onweerskansen vanaf donderdag

In de weermodellen is de onzekerheid nog betrekkelijk hoog, maar het zomers liedje lijkt vanaf donderdag tijdelijk van het toneel te verdwijnen. Een lagedrukgebied ontfermt zich over het noordelijk deel van de Noordzee.

Dit zorgt voor een toenemende wind en verhoogde kans op neerslag. Als de timing van het front op donderdag ‘goed’ is, moeten we over het oosten van de Benelux rekening houden met regen- en onweersbuien. We benoemen de kans voorlopig.

Daarna direct de herfst in?

Een moeilijke vraag om te beantwoorden vanuit meteorologisch standpunt, want de betrouwbaarheid in de weermodellen neemt sterk af als de voorspellingshorizon over 7 dagen gaat. In de weermodellen zien we wel een trend op beduidend lagere temperaturen.

Soms halen we met moeite nog de grens van 20°C en neemt de activiteit van depressies op de Atlantische Oceaan gevoelig toe. De positie van ex-orkanen zal hierin ook een grote rol spelen of we meteen de herfst induiken.

Wanneer het gevoelig kouder wordt, stopt de sapstroom van bomen richting de bladeren en ontstaat er een mooi kleurenpalet. Meestal begint dit proces eind september en vooral in oktober.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

8 uur geleden - 4 min. lezen
9 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen