30 oktober 2021 - 3 min. lezen
14 reacties 14

Op diverse plaatsen op het internet gonst het van de berichten dat er poollicht op weg is naar België en Nederland. Dit natuurfenomeen wordt veroorzaakt door een krachtige uitbarsting op de zon. Wanneer de zonnevlam in contact komt met de atmosfeer rondom de Aarde worden er mooie kleuren aan de hemel getriggerd. Dit poollicht of aurora borealis zou zo zuidelijk komen dat we ook in de Benelux het schouwspel kunnen waarnemen. Helaas vergeten een aantal mensen ook de factor bewolking. Gooien de wolken roet in het eten?

Krachtige zonnevlam (G3)

Het is niet uitzonderlijk dat er geregeld een zonnevlam op weg is naar de Aarde. Het NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) houdt bij een zonnevlam rekening met een G1 tot G5 geomagnetische storm. Deze uitbarsting bevindt zich in een G3-klasse waardoor we spreken van een sterke geomagnetische storm. Bij een G5 geomagnetische storm spreken we over een extreme storm!

De impact van zo’n geomagnetische storm is niet mals. Bij een dergelijke G3 tot G5 geomagnetische storm kunnen elektronische apparaten zoals smartphones, satellieten en andere gevoelige elektronica hinder ondervinden. Op dit moment waarschuwen weerdiensten eerder voor het mooie neveneffect: poollicht! Over grote delen van Canada, Noord-Amerika alsook Europa groeit de kans op het kleurenspektakel.

X1 uitbarsting op de zon is bijzonder duidelijk te zien!

Volgens de universiteit van Alaska Fairbanks is de hoogste kans voor Scandinavië en Canada. Deze gebieden vallen in een ++ regio waarin poollicht zich kan ontwikkelen. Dat is een hoge kans. Kortom alle gebieden van Tromsø (Noorwegen) tot en met Aberdeen, St-Petersburg tot Hamburg (Duitsland) kunnen het schouwspel waarnemen. Ook in het uiterste noorden van Nederland is er een kans dat het zeldzaam natuurfenomeen wordt gezien, maar dan moeten uiteraard de meteorologische condities qua bewolking ook gunstig zijn.

Prognose kansen op poollicht voor Europa
Projectie kansen op poollicht boven Canada en het noorden van Amerika.

Poollicht in het verleden:

Waarom ontstaat poollicht?

De verklaring is eerder simpel. De Aarde wordt omgeven door een magnetisch veld rondom de Noordpool en de Zuidpool. Boven deze regio’s is het magnetisch veld eerder zwak waardoor interferentie met een zonnevlam kan zorgen voor een waar kleurenspektakel. Vooral bij een G3 of hoger kunnen zonnevlammen en hun deeltjes het verzwakt magnetisch veld binnendringen. Deze deeltjes gaan in interactie met moleculen in onze atmosfeer die op hun beurt groen, geel en rode kleuren veroorzaken.

Het oppervlak van de zon is verschroeiend heet met geregeld zonnevlammen!

Kunnen we het poollicht wel zien?

Een grondige analyse van de weermodellen toont dat het weerbeeld eerder ongunstig is voor een groot deel van België en Nederland om het kleurenspektakel waar te nemen. Vooral in het eerste deel van de nacht van zaterdag op zondag ontstaan er lokaal brede opklaringen waardoor de nachthemel goed te zien valt. Na middernacht sijpelt er meer hoge bewolking binnen die lokaal de nachthemel kan versluieren.

Fotografisch poollicht valt niet helemaal uit te sluiten, maar de condities zijn zeker niet optimaal als we denken aan een volledige heldere hemel.

Vanavond om 20u start een gratis livestream op Youtube met de laatste stand van zaken waar iedereen de beste condities voor het poollicht kan waarnemen! Abonneren kan via de rode knop via deze link! 🔥🔥

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken