9 januari 2014 - 2 min. lezen 9 reacties

Wie verzot is op poollicht / noorderlicht kan zich vanavond in België maar beter schrap gaan zetten. Op de zon heeft zich met behulp van zonnevlekgroep AR1944 (op 7 januari 2014 in de avond) een krachtige uitbarsting / zonnevlam voorgedaan. Het gaat om een X1-uitbarsting welke met een grote snelheid een CME (Coronale Massa Uitstoot) heeft geproduceerd. Hierdoor kunnen we vanavond en vannacht een kans op poollicht verwachten (ook op onze breedtegraad).

Wat zijn X… -uitbarstingen eigenlijk?

Wanneer zich een uitbarsting voordoet op de zon wordt een grote hoeveelheid geomagnetisch materiaal de ruimte geïnjecteerd. Bij een X.. – uitbarsting komt er een zeer grote hoeveelheid van deze materie in de ruimte terecht en kan het mits geprojecteerd op de Aarde grootschalige blackouts veroorzaken (geen communicatie ..). Daarnaast hebben we de iets mindere M.. – uitbarsting en als laatste de C.. – uitbarsting. De letter na het cijfer X,M of C wijst op een extra intensiverende factor (zo is een M6 uitbarsting krachtiger dan een M1).

20 – 25% kans op poollicht

Onze collega’s van spaceweatherlive.com schatten de kansen op noorderlicht zo’n 20 tot 25%. Dat percentage is een combinatie van de kans op een zware geomagnetische storm en het tijdstip dat de storm boven onze hoofden actief is. In dit tijdsbestek (tussen middernacht en daglicht) kan zich dit bijzonder natuurfenomeen stellen.

In het verleden & poollicht

Dat de zon actief is met regelmatig explosies is een natuurlijk proces. Op een gegeven moment kan de energie zich in vlekkengroepen organiseren en 1 grote uitbarsting veroorzaken. Dit gebeurde op 14 juli 2000. Toen ontstond een X5-uitbarsting met een CME die rechtstreeks op de Aarde stond. Dergelijke evenementen kunnen het verlies van satellieten / communicatie op Aarde / storing in het elektriciteitsnetwerk veroorzaken.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken