7 oktober 2015 - 2 min. lezen 2 reacties

Goed nieuws voor de liefhebbers van poollicht of aurora borealis. Het bijzonder natuurfenomeen vinden we vaak terug in het hoge noorden waar de diverse kleurencombinaties voor een uniek schouwspel zorgen. Komende uren en de periode tussen middernacht en 06:00 kunnen we het schouwspel mogelijk ook zien in de Benelux. De beste kansen reserveren we daarvoor voor het noorden van Nederland. Indien de laatste wolken als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Vooral fotografisch poollicht aan de orde

kansen op fotografisch poollicht
Band waarin het noorderlicht te zien is.

Bewolking in het noorden van Nederland

Hoewel de kans op zichtbaar poollicht betrekkelijk klein is, moeten spotters zeker hun fototoestel bij de hand nemen. Er is namelijk een gerede kans op fotografisch poollicht (poollicht dat door nabewerking zichtbaar wordt). In het zuidelijk deel van Nederland en België is de kans om het natuurfenomeen waar te nemen nihil tot onbestaande.

bewolking boven nederland
Actuele bewolkingsgraad boven Benelux.

Kijken we naar de laatste radarbeelden van onze collega’s wetteronline.de, dan zien we een grote hoeveelheid bewolking boven de Benelux. Onze eigen weerkaarten, gebaseerd op het Amerikaans weermodel GFS, voorspellen na middernacht een toenemende kans op opklaringen voor het noorden van Nederland. We spreken dan over het tijdsvak van middernacht tot 05:00 in de vroege ochtend.

opklaringen later boven Nederland
Toenemende kans op opklaringen na middernacht.

Eerder vanavond uit Zweden

Kris De Graef kon eerder vanavond een eerste foto doorsturen uit Karistad (Zweden). Daarin zien we mooi het groen poollicht opduiken dat visueel zichtbaar is. Merk op: dit is geen fotografische bewerking geweest. Verwachting is dat er daar de komende uren nog meer spektakel ontstaat.

foto1 poollicht kris de graef

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

17 uur geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

3 dagen geleden - 2 min. lezen