25 december 2014 - 7 min. lezen 46 reacties

Nog nooit deze winter is het zo spannend geweest op de weerkaarten als nu. De media hebben al gewaarschuwd voor sneeuw en stormachtig weer en de weerforums worden zeer druk bezocht. Al enkele dagen zijn de weermodellen een stormdepressie op het spoor die ontstaat in de buurt van Schotland en in de hogere luchtlagen relatief koude lucht met zich meebrengt. Hierdoor kan de neerslag naast regen ook in de vorm van (smeltende) sneeuw vallen.

Alle elementen aanwezig dus voor een zeer spannend weertype in de Lage Landen want het lagedrukgebied koerst namelijk in onze richting en de precieze trekrichting bepaalt het weertype in onze contreien. Dat kan dus spectaculaire sneeuwval op gaan leveren met veel wind maar er zijn ook andere opties. Zo kan de neerslag meest als regen vallen en moeten we speuren naar een vlokje “dakraam” sneeuw. Ook is het mogelijk dat sommige regio’s nauwelijks neerslag krijgen.

Voor de winterliefhebbers is het te hopen dat de weergoden hun goed gezind zijn en dus de sneeuw brengen, ook in Nederland en Laag en Midden-België. Zoals vaker in deze situatie maken de Ardennen en de Hoge Venen een verhoogde kans op sneeuw en een sneeuwtapijt. Dus ga maar eens op je puntje van je stoel zitten want het toetje kan wel eens mooi geserveerd gaan worden. Na passage van de depressie zou de vorst wel eens kunnen invallen. Nog niet van u stoel gevallen? Updates volgen onderaan het artikel.

Sneeuw en daarna vorst?

Al dagen lang klapperen de weerkaarten op en neer. Van zachte oplossingen, naar koudere oplossingen en net als je denkt eruit te zijn dan komen er weer hele andere oplossingen tevoorschijn. Zie daar maar eens een betrouwbaar bericht van te maken. Meteorologen en weeramateurs worden er lichtelijk nerveus van want steeds wordt er op termijn een (licht) winters weertype verwacht om vervolgens, als het dan zo ver is, weer op te schuiven naar een paar dagen verder. Aan het lijntje houden heet zoiets.

Ja en dan wordt er uiteraard op een geven moment geroepen van uitstel komt afstel. Het maakt de weerman er ook wat onzekerder op die er toch het beste van probeert te maken. Deze weerman houdt ook van winterweer en sneeuw maar trapt niet meer in de “valkuil” om alleen maar naar de koudere oplossingen te kijken gezien de voorgeschiedenis van dit recordwarme jaar. Maar het jaar is bijna ten einde, nieuwe rondes, nieuwe kansen en daarom wordt het dit weekend ook d’r op of d’r onder!

luchtdrukkaart ECMWF 26 december

Met een (noord)westelijke stroming wordt onder de vleugels van een hogedrukgebied tijdens de kerst langzaam steeds koudere lucht aangevoerd. De lucht is enigszins onstabiel van opbouw zodat er vooral op 1e Kerstdag een enkele bui kan vallen mogelijk al wat winters van karakter. In de Ardennen zijn vooral later op de dag enkele sneeuwbuien mogelijk.

In de nacht naar vrijdag gaat het landinwaarts plaatselijk licht vriezen. Er zijn namelijk flinke opklaringen te verwachten. Vrijdag is het dan meest droog met van tijd tot tijd zon en de maxima schommelen tussen +2 en +6 graden. Een stuk frisser al.

verwachting sneeuwval weermodel ECMWF

Dan zien we zaterdag de depressie opduiken net noordwest van Nederland. Inmiddels zitten we al in relatief koude lucht want op het 850 hPa vlak (temperatuur op ongeveer 1500m hoogte) ligt het kwik op dat moment rond -4 a -5 graden. Dit samen met een verwachte dauwpunttemperatuur van rond of iets onder het vriespunt en een zuidelijke wind geeft een verhoogde kans op (smeltende) sneeuw.

Aangezien verwacht wordt dat de luchttemperatuur nipt boven het vriespunt ligt zal de sneeuw nat zijn. Sneeuw wat dus meer uit water dan uit ijskristallen bestaat. Natte sneeuw kan grote vlokken geven en geeft vaak snel aanleiding tot sneeuwdekvorming als de intensiteit van de neerslag hoog is. We missen ook nog een koude ondergrond omdat er geen vorst is geweest.

Zaterdag krijgen we eerst regen, daarna sneeuwval

verwachting neerslag weermodel ECMWF

Met een berekende sneeuwgrens aan de grond in combinatie met een hoge neerslagintensiteit is de kans op sneeuw dus groot volgens het Europese model. In de hoger gelegen gebieden zoals Zuid-Limburg en de Ardennen is de kans groter op een sneeuwdek daar ligt de temperatuur waarschijnlijk net wat lager. Ook elders is er tijdelijk kans op een sneeuwdek maar zal dat dan vermoedelijk drabsneeuw zijn. De timing van de passage van het front is ook belangrijk want in het middaguur ligt het kwik aan de grond vaak hoger (door instraling van de zon) dan in de donkere uurtjes.

De beste ingrediënten om tot een sneeuwdek te komen hebben we dus met deze berekening niet in de lager gelegen gebieden. Hoe mooi de computers de berekeningen ook uitspugen, helemaal zeker zijn de berekeningen nooit en moeten we dus gaan nowcasten. Dat is juist het leuke in deze situaties. Het onvoorspelbare. Dit kan tot leuke verassingen leiden maar net zo goed een grote teleurstelling worden.

winterse neerslagzone door ECMWF

5 tot lokaal 20 cm sneeuw volgens laatste berekening

Zaterdagavond wordt volgens de verwachting tijdelijk iets minder koude lucht aangevoerd als de wind gaat krimpen naar meer oostelijke richtingen. De (smeltende sneeuw) gaat ook van tijd tot tijd in het laagland over in regen. De hogere gebieden (boven 300m) blijven in de sneeuw. Ik ga nu heel erg over in detail en details zijn eigenlijk op deze termijn nog niet te maken. Een kleine verschuiving van het laag heeft grote gevolgen voor het weerbeeld en de temperatuur. Dat zie je al op de weerkaart dat niet het hele gebied rondom het laag sneeuwval geeft. Dit wordt echt nog nowcasten de komende dagen.

sneeuwzone op zaterdag door ECMWF

Zondag is het laag over de Ardennen naar het Alpengebied gekoerst. Een droomscenario voor de winterliefhebbers. De stroming is continentaal geworden met een oostelijke aanvoer van koude lucht. De neerslag is weer overgegaan in sneeuw tot in het laagland. De dauwpunttemperatuur is dan gedaald tot rond -5 graden dat betekent droge sneeuw.

temperatuur door het weermodel ECMWF

Heel mooi te zien op bovenstaande afbeelding dat er koude lucht voorradig is in de aanvoerrichting. Het zou toch heel mooi zijn als het tot een sneeuwdek komt en daarna de vorst binnensluipt. De Nederlanders zouden zeggen “schaatsen uit het vet” Laten we eerst maar eens kijken wat er van komt van die sneeuwpret.

hogedrukgebied met oostelijke luchtcirculatie

Het toetje, sneeuw binnengehaald, deksel erop. Koning winter in het land met vorst en ijsdagen. Het droomscenario. Wat er ook mag gebeuren komende dagen, de voorpret is er niet minder om geweest en nu moet het maar eens gebeuren. We zijn er klaar voor! De winterliefhebber is er aan toe.

Winters op zaterdag, daarna hoogst onzeker

Er staat eens weersomslag op het programma die ingezet wordt tijdens de kerstdagen. Het wordt gevoelig kouder en de sneeuwkansen nemen vooral vanaf zaterdag overal fors toe. De definitieve richting van de (sneeuw)depressie bepalen het weertype. Het Europese model ECMWF en het Britse UKMO berekenen beide de voorspelde depressiebaan. Deze draaien op een hogere resolutie en zijn over het algemeen het meest betrouwbaar. Hiermee komt de winter in ons land.

Met sneeuw overgaand in regen in het laagland. Na passage van het laag krimpt de wind naar oost en wordt het kouder met kans op vorst en ijsdagen, de neerslag gaat dan overal terug in sneeuw over. Droge sneeuw met vermoedelijk een dekje van enkele cm’s mogelijk nog wat meer. Vervolgens wordt het droog en komt er meer zon.

Enkele andere weermodellen waaronder het Amerikaanse model zijn minder koud en laten het laag meer zuidwestelijk passeren waardoor van sneeuwval met uitzondering van de Ardennen weinig sprake zal zijn. De Ardennen maken dus zoals meestal door hun ligging en wat grotere hoogte de grootste kans op een gesloten sneeuwdek en zoals het er nu naar uit ziet kan daar een 10 tot 20 cm vallen.

Verder zal het nowcasten worden tot op het laatste moment kunnen er nog veranderingen optreden. Mijn gevoel zegt het zit in de pocket, laat het nu maar eens zien!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
1

Alle tips om komeet Tsuchinshan te spotten

19 uren geleden - 3 min. lezen

Kan geo-engineering het klimaat redden?

2 dagen geleden - 6 min. lezen