1385

Het weekend verloopt wisselend bewolkt met vooral op zaterdag vrij veel ruimte voor de zon. Op zondag verwachten we dan opnieuw meer bewolking en ook neerslag. In een zuidwestelijke luchtstroming wordt bovendien ook erg zachte lucht aangevoerd. Maandag wordt een drogere dag met weliswaar veel wolkenvelden. Na een storing die passeert op dinsdag wordt het daarna opnieuw rustig en droger dankzij de opbouw van hogedruk nabij onze contreien. Het blijft in eerste instantie nog vrij zacht.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Zacht winterweer met eerst nog af en toe regen

Algemene weersituatie

De hogedrukrug die het weer op zaterdag stabiliseerde zal opschuiven naar het oosten. Tegelijkertijd kan een systeem van storingen, verbonden aan een trog op de oceaan, ons gaan beïnvloeden op zondag. We komen daarbij ook in een warme sector terecht met een zuidwestelijke luchtstroming van zachte en vochtige lucht. Op maandag zijn die storingen weggetrokken. Het blijft vrij zacht en we vertoeven nog steeds in een brede warme sector. Deze brengt ons zacht winterweer.

Dinsdagnacht passeert een zwakke hoogtetrog en daaraan verbonden trekken ook zwakke storingen over die voor wat neerslag kunnen zorgen, ook nog deels op dinsdag. Daarna komen we onder invloed van een vlakke hogedrukrug in een nog steeds vrij vochtige zuidwestelijke tot westelijke luchtstroming. De dagen daarna wordt het vervolgens rustig en vaak droog weer. Storingen liggen dan nog in de buurt, maar worden sterk verzwakt door de hogedruk.

Zacht maar regenachtig op zondag

Op zondag trekt een systeem van storingen over en is het grijs met veel lage wolkenvelden en regenachtig. Er zijn heel de dag perioden mogelijk van lichte tot matige regen en/of motregen. Het is daarbij erg zacht voor deze periode met temperaturen tussen 8 en 11°C op de meeste plaatsen. Ook in de Ardennen worden de temperaturen positief en zal de sneeuw geleidelijk aan wegsmelten. Op de hoogste toppen en in het uiterste zuiden en zuidoosten kan ook het zicht belemmerd worden door lage wolken, motregen en mogelijk ook dooimist. Er staat een zwakke tot matige zuidwestelijke wind.

Temperatuur op zondag volgens HARMONIE.

Drogere maar bewolkte maandag

Op maandag volgt er een drogere adempauze. We blijven vertoeven in een warme sector met aanvoer van vrij zachte en vochtige lucht. Onder een subsidentie-inversie blijft er dan ook heel wat vocht gevangen zitten in de onderste luchtlagen, waardoor we moeten rekening houden met meestal veel lage wolken en eerder grijs weer. Door bewolkingsdikte is een spat motregen ook nooit geheel uitgesloten. De temperaturen liggen tussen 5 en 11°C. De wind is nog steeds zwak tot matig uit zuidwest.

Storing op dinsdag

Op dinsdag zou een zwakke storing ons opnieuw kunnen bereiken vanaf het noordwesten. Ook dan lijkt het meestal bewolkt te zijn en met de passage van de storing kunnen er ook wat regen of enkele buien passeren. Grote neerslaghoeveelheden hoeven we echter niet te verwachten. De maxima klimmen naar waarden tussen 5 en 10°C. Daarmee blijft het vrij zacht voor half december.

Wat brengt de middel(lange) termijn?

Tot en met dinsdag krijgen we zacht winterweer met af en toe regen. Na dinsdag lijkt een hogedrukgebied ons weerbeeld verder te stabiliseren. Storingen blijven meestal nipt uit de buurt of worden sterk verzwakt door de hogedruk. Initieel zou het volgens de huidige verwachting nog vrij zacht blijven met temperaturen tussen 7 en 10°C. Op middellange termijn zien we echter wel een grote spreiding opduiken in de temperatuurpluim, waardoor de onzekerheid vergroot.

Op lange termijn zitten er ook enkele zeer interessante (winterse) opties in, maar gezien de grote spreiding op middellange termijn zou ik deze toch voorlopig met een korrel zout nemen. Kleine verschuivingen op de weerkaarten kunnen veel betekenen. Het is natuurlijk de hamvraag waar het hoog zich gaat nestelen op termijn. Blijft het een Eurohoog dat zich volpompt met vrij zachte lucht, of kan er een blokkade op gang gebracht worden met transportkoude uit het noordoosten?

Dat laatste zien we richting Kerst maar al te graag gebeuren… Spannend dus, dat is het zeker, maar we moeten ook nuchter blijven en afwachten om te zien welk scenario het zal halen. Ervaring leert ons immers dat het soms snel kan gaan op de weerkaarten!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

3 uur geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

2 dagen geleden - 3 min. lezen