Zacht, maar geleidelijk koeler en wisselvalliger
De komende dagen blijft de Benelux eerst nog vertoeven in mooi zomerweer met temperaturen tussen 25 en 30 graden. In het begin van de nieuwe week wordt het geleidelijk koeler en nemen ook de neerslagkansen geleidelijk toe. Het wordt koeler en wisselvalliger, wordt het daarna opnieuw droog en zacht?
- Weerliefhebber? Volg ons ook op Twitter en Facebook
- Volg de interessante weerberichten op Youtube
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Het weer in Europa
Het lagedrukgebied dat donderdag voor (hevige) onweersbuien zorgde, heeft zich verplaatst naar het oosten van Europa. Het zorgt daar nu voor heftig weer. In onze regio zorgt een uitloper van het hogedrukgebied van de Azoren voor een weersverbetering.
De zomer heeft zich in een groot deel van Europa genesteld met op veel plaatsen temperaturen boven 20 graden. In de landen rond de Middellandse Zee zijn dit zelfs tropische waarden. Echter, het blijft niet zacht. Volgende week zal het, zeker in het noordwesten van Europa, een stuk afkoelen.
Weersverwachting komende dagen
Zaterdag wordt een zonnige zomerdag in de Benelux. De zon is van de partij van in de ochtend tot in de avond en er is weinig bewolking, buiten wat enkele onschuldige stapelwolken. De temperaturen zitten opnieuw in de lift en klimmen naar maxima tussen 22 en 28 graden. Er staat daarbij een zwakke tot matige wind uit het westen.
Ook zondag belooft een zonnige en warme dag te worden. In de loop van de dag kunnen opnieuw enkele onschuldige stapelwolken ontstaan, maar de zon heeft daar weinig moeite mee. De temperaturen kunnen nog iets hoger klimmen en schommelen tussen 23 en 31 graden. In de late namiddag kan een zeebries verkoeling brengen op het strand. Er staat een matige wind uit het zuiden.
In de nacht van zondag op maandag trekt een zwakke neerslagzone van west naar oost over de Benelux. Er kan wat lichte regen of een bui vallen. De kans op onweer is beperkt, maar is het grootst in het noorden van Nederland. Maandag wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af. De kans op een bui is klein. De temperaturen schommelen tussen 20 en 23 graden. De wind waait matig, soms vrij krachtig aan zee, uit het noordwesten.
Ook de dagen erna blijft hetzelfde weerbeeld aanhouden met zon en wolken, maar overwegend droog weer. Vanaf donderdag verhoogt dan duidelijk de kans op regen of enkele buien op nadering van een lagedrukgebied dat gaat postvatten ter hoogte van het Verenigd Koninkrijk. Het wordt dan wisselvallig met temperaturen rond 21 graden.
Lange termijn?
In de weerpluim is te zien dat na zondag de temperatuur duidelijk een stap terug zet. De onzekerheid blijft wel groot, maar de temperaturen schommelen vaak tussen 20 en 25 graden met af en toe kans op regen of een bui. De operationele run laat het zelfs nog wat koeler worden met maxima rond of zelfs onder 20 graden. Het ziet er naar uit dat het stabiele zomerweer verleden tijd is!