82

Na een sterk onweerachtige set-up op dinsdag moeten we aanstaande donderdag opnieuw rekening houden met klank- en lichtspel. We bevinden ons nog steeds op de grens tussen koele luchtmassa’s uit het westen en warme luchtmassa’s over het centraal deel van Europa. Daartussen wordt met een zuidwestelijke tot zuidelijke luchtstroming geregeld extra onstabiliteit over de Benelux aangevoerd. Donderdag 22 juni 2023 kan dat resulteren in overvloedige neerslag in delen van de Lage Landen.

Overvloedig veel neerslag

Enkele dagen geleden kwamen diverse weermodellen opzetten met een heuse neerslagbom voor de Benelux. Een snel ontwikkelend lagedrukgebied boven Frankrijk zou via de Benelux naar Duitsland koersen. De combinatie met een vochtige atmosfeer en oplopende onstabiliteit is koren op de molen voor zo’n lagedrukgebied. Het kan zich explosief gaan gedragen met hevig onweer en veel neerslag.

Wanneer we vandaag de setting opnieuw analyseren met de meest recente weermodellen, dan zien we nog steeds mogelijkheden voor potentieel noodweer in delen van de Lage Landen. De focus lijkt wat meer te komen liggen op het zuidoosten van België en Nederland.

Gelijkenissen met juli 2021?

Bij dit soort excessieve neerslagsommen waarbij 50mm en meer mogelijk is moeten we spontaan denken aan een set-up uit het verleden. Tussen 8 en 15 juli kwam een lagedrukgebied met kern boven Duitsland tot stilstand. Rondom deze kern bevonden zich actieve regenzones die door een geblokkeerd weerpatroon met hogedrukgebieden geen kant op konden. Dat resulteerde in neerslagsommen van 150 tot 200mm. Grote delen van de Ardennen werden getroffen door watersnood die niet eerder was voorgekomen in deze regio. De schade was niet te overzien.

Hoe hoog zijn de onweerskansen?

De passage van zo’n lagedrukgebied gaat altijd gepaard met een koude zijde en een warme zijde. De warme kant bevindt zich ten oosten van het lagedrukgebied. Op donderdag zijn quasi alle weermodellen het eens dat dit voor het westen van Duitsland, Luxemburg en de Ardennen het geval is. In deze warme sector kan zich dan ook voldoende CAPE ontwikkelen (onstabiliteit) om hevig onweer te veroorzaken. We zien dat overigens duidelijk op onze onweerskaarten (dagelijks hier te bekijken)

Delen


Verder lezen

Alles bekijken