28

Tijdens het afgelopen Pinksterweekend kregen we van alles wat. Op zaterdag werd het op veel plaatsen zomers warm in het binnenland met veel zonneschijn. Op zondag kregen we te maken met veel neerslag die regionaal voor water- en modderoverlast zorgde… De komende dagen wordt het wat rustiger en verwachten we geen extreme regen meer. Het weer gaat wat kwakkelen met storingen die in de buurt liggen en af en toe buien en regen kunnen brengen, maar op veel plaatsen zullen er ook de nodige droge momenten zijn tussen de neerslag door. We krijgen daarbij vrij normale temperaturen voor begin juni.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Wisselvalligheid met vrij normale temperaturen

Algemene weersituatie

Maandag trekt een lagedrukgebied op hoogte over de Benelux. Rond dit laag krult een brede back-bentocclusie over Nederland, wat buiige regen oplevert. Ook over delen van België (vooral het noordwesten) schuift nog een occlusie mee in de westelijke stroming. We komen daarbij terecht in onstabiele zeelucht. Dinsdag schuift dit laag door richting Denemarken, maar de occlusiefronten die rond dit laag cirkelen blijven over onze contreien slepen. Een andere occlusie/warmtefront bereikt het zuiden van België en schuift wat noordwaarts op. Tijdens de nacht naar woensdag trekt een mobiele wig van hogedruk over, maar naar woensdag toe nadert alweer een hoogtetrog vanaf het westen een een occluderend frontaal systeem (met koufront dat het warmtefront stilaan inhaalt en occludeert) trekt dan van west naar oost met regen.

Hoogtekaarten voor maandag, dinsdag en woensdag volgens weermodel WRF.

Lagedrukgebied brengt wisselvalligheid

Maandag zien we dat het occlusiefront vooral boven Nederland aanleiding geeft tot veel wolkenvelden en perioden van buiige regen. In België zijn er tussendoor meer opklaringen en is het eerst droog, maar wordt het gaandeweg ook wat onstabieler. Er kunnen dan enkele buien ontstaan, vooral in het noordwesten zijn die wat talrijker en is een donderslag niet uitgesloten. Verder naar het zuidoosten is het wat droger, maar een lokale bui is mogelijk. De wind wakkert morgen aan en waait vrij krachtig uit zuidwest, in de kustregio’s soms zelfs krachtig. De temperaturen liggen tussen 14 en 20°C.

Weerkaarten voor maandag.

Regenzone op woensdag

Dinsdag blijft het licht wisselvallig met veel wolkenvelden door de aanwezigheid van verschillende storingen. Er kunnen daarbij verspreid ook wat regen/buien vallen, vooral in België. Er zijn wellicht ook wat centrale regio’s die zowat tussen de storingen in vallen en waar het droger is, met tijdelijk meer opklaringen. De temperaturen klimmen naar 14 tot 21°C en er staat wat minder wind dan op maandag.

Woensdag trekt in de loop van de dag een storing van west naar oost met regenval. Regionaal kan er daarbij zelfs vrij veel neerslag vallen uit wat fellere buien. De temperaturen liggen dan weer wat lager met zo’n 14 tot 19°C.

Wat zegt de weerpluim?

Op de weerpluim zien we een vrij grote spreiding ontstaan, zelfs al op relatief korte termijn. Over het algemeen lijken de temperaturen eerst rond de normale waarden te schommelen en vergroot dan de onzekerheid. De neerslagberekeningen tonen steeds toch wel kansen op neerslag, wat erop wijst dat de wisselvalligheid wat lijkt aan te houden.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken