40

Op zondag trekken diverse regen en onweersbuien over de Benelux. Zondagochtend zijn er reeds flinke regenbuien gepasseerd over het westen van België. Op sommige plaatsen is daar reeds 50 mm opgevangen en dat resulteert in wateroverlast. Volgen de meest recente weermodellen groeit straks ook het onweer boven de rest van België. Dat hebben we te danken aan een thermisch lagedrukgebied die in combinatie met dagelijkse gang van de temperatuur onweer zal veroorzaken.

Grote neerslagsommen op zondag

Door de vrij trage verplaatsing van buienlijnen en daaraan gekoppeld ook onweer kan er lokaal heel wat regen vallen op korte tijd. Het is dan ook voor een groot gebied in de Benelux opletten geblazen. Wateroverlast en aquaplaning lijken op dit moment het grootste issue. Automobilisten dienen hun snelheid in het verkeer zeker aan te passen aan het grillig weer.

Het Nederlands weermodel HARMONIE focust de neerslag vooral op België en het oosten van Nederland. De gebieden daar tussenin maken minder kans op de grote hoeveelheden. Hier dient een nuance te worden gemaakt dat het gaat om een verwachting en het uiteindelijk nog wat kan schuiven.

Waarschuwingskaart onweer en regen

Er werd afgelopen uren gekozen voor een brede level 2 waarschuwing voor de Benelux. Dit vanwege de combinatie van nieuwe onweersbuien die lokaal voor veel regen kunnen zorgen en wateroverlast veroorzaken. De kans op hagel en windstoten lijkt ons op dit moment eerder beperkt en weerhoudt ons van een upgrade naar een level 3 (code rood). Je kan de waarschuwingskaart bekijken in de rechterbovenhoek van de website.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Na het weekend barst de zomer los

11 uren geleden - 2 min. lezen
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

4 dagen geleden - 3 min. lezen