30 september 2022 - 4 min. lezen
57 reacties 57

Na een maand van afwisselende weertypes zoals tropische temperaturen, koude temperaturen en veel neerslag, komt vanaf zaterdag een einde aan september. Oktober begint op het elan van september met een wisselvallig weekend en veel wind. Vanaf maandag lijkt een hogedrukgebied voor wat droger weer en rust te zorgen op de weerkaarten.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Actueel weerbeeld in Europa

Voorlopig is het in een groot deel van Europa nog rustig en liggen neerslagzones vooral in het zuidoosten van Europa. Deze systemen zorgen daar voor veel neerslag en lokaal ook onweer. Tussen IJsland en Groot-Brittannië ligt een zeer actief lagedrukgebied met daarrond verschillende storingen. Dit systeem zakt verder naar het zuidoosten waardoor we in de nacht van vrijdag op zaterdag in een stevig windveld komen te liggen. Een wisselvallig begin van het weekend!

Europese weerkaart op vrijdagochtend

De warmte heeft zich dan ook volledig teruggetrokken naar het zuidoosten van Europa. Enkel rond de Zwarte Zee kan het kwik nog stijgen naar lokaal tropische waardes. Elders ligt het kwik beduidend lager en ten noorden van de Alpen is dit lager dan 20 graden. De neerslag concentreert zich logischerwijs waar de frontensystemen zich bevinden. Dit is in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, maar ook over het zuidoosten van Europa.

Weersverwachting komende dagen

In de nacht van vrijdag op zaterdag trekt een actieve neerslagzone van west naar oost over de Benelux. Daarbij neemt ook de wind sterk in kracht toe met aan zee rukwinden tot 80 km/u uit het zuidwesten, later het westen. In het binnenland kunnen de rukwinden oplopen tot 70 km/u. Zaterdag verlaat de neerslagzone dan de Benelux. Er volgt tijdelijk een drogere periode met opklaringen, maar geleidelijk ontstaan opnieuw stapelwolken en zijn enkele buien niet uitgesloten, lokaal met een donderklap. De maxima liggen tussen 13 en 17 graden.

Zondag start met veel hoge wolkenvelden, maar hoe meer naar de Franse grens hoe dikker deze bewolking wordt en hoe groter de kans op regen wordt. Elders zou het droog moeten blijven, maar de precieze positie van de neerslagzone kan nog wijzigen. De weermodellen zijn het nog niet volledig eens. Aan de maxima verandert er niet veel. Deze blijven liggen tussen 14 en 17 graden. Er staat daarbij een zwakke tot matige wind uit veranderlijke richtingen.

Maxima op zondag 2 oktober 2022

In het begin van de nieuwe werkweek zorgt een hogedrukgebied voor drogere en rustigere weerkaarten. Na een wisselvallig weekend is dit een duidelijke weersverbetering. Met de vele neerslag van de voorbije dagen, betekent dit ook dat nevel en/of mist opnieuw kunnen toeslaan waarbij het een tijdje duurt tegen dat het ochtendgrijs wordt opgeruimd door de zon.

Maandag begint met ochtendgrijs, maar geleidelijk komt de zon overal erdoor en krijgen we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Op een lokale bui na blijft het overal droog. De maxima blijven hetzelfde en liggen tussen 13 en 17 graden.

Hetzelfde geldt voor dinsdag, al zou een lichte toename in wind ervoor zorgen dat er minder ochtendgrijs aanwezig is. De maxima zouden nog iets hoger kunnen klimmen en zouden 20 graden kunnen aantikken, maar dat is nog onzeker.

Weersverwachting langere termijn

Om een weersverwachting voor de iets langere termijn te maken, wordt een weerpluim gebruikt. Er zijn redelijk grote verschillen tussen de weerpluim van het Europese en Amerikaanse weermodel. Het Europese weermodel laat vooral een piek in neerslag zien op zaterdag en de maxima blijven steeds schommelen tussen 15 en 20 graden tot volgende week vrijdag.

Bij het Amerikaanse weermodel zijn twee neerslagpieken te zien (zaterdag en zondag) en loopt het kwik op tot boven 20 graden. Hoe dan ook, eerst is er nog een wisselvallig weekend, maar later wordt het droger (beide weerpluimen tonen dat). Of het daarbij ook 20 graden wordt, dat wordt nog afwachten!

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken

Schadelijke nachtvorst op komst

4 uur geleden - 2 min. lezen
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

3 dagen geleden - 5 min. lezen