10 september 2015 - 4 min. lezen 0 reacties

Wat een markante omslag! Waar grote delen van de Benelux afgelopen dinsdag nog onder een grijs wolkendek bedekt waren, schijnt nu de zon volop. In de middag ontstaan er boven land wat stapelwolken, maar dat mag de pret van het mooie weer niet drukken. In de loop van het weekend keert het wisselvallige weer (tijdelijk) terug, waarbij we wederom rekening moeten gaan houden met forse neerslagsommen.

Inzet oostcirculatie

Tot en met vrijdag bevinden we ons onder de invloedssfeer van een hogedrukgebied boven Scandinavië. Hierdoor houden we in grote lijnen hetzelfde weertype aan: stabiel en droog met normale temperaturen (rond 20 graden). Daarbij overheerst de zon op donderdag, op vrijdag zijn er in Nederland wat meer wolkenvelden aanwezig. Deze bewolking hoort bij een zwakke storing op hoogte, ook wel een koudeput genoemd. Uit de wolken kan in Noordoost-Nederland ook een buitje vallen, maar veel zal dit niet om het lijf hebben.

hogedruk boven scandinavië
Een Scandinavisch hogedrukgebied houdt de komende dagen een oostelijke stroming in stand (zwarte pijl). Hiermee wordt droge continentale lucht aangevoerd, met als gevolg flink wat zonneschijn in de Benelux.

Neerslagkansen op zaterdag

De eerste noemenswaardige neerslag komt zaterdag op de koffie, in de vorm van een koufront met buiige regen. Al in de loop van de nacht van vrijdag op zaterdag neemt de bewolking vanuit het zuidwesten toe. Tegen de ochtend arriveren de eerste buien bij de Belgisch-Franse grens. Daarna breidt het hele zaakje zich oostwaarts uit en ’s middags heeft vrijwel de hele Benelux ermee te maken. Alleen Groningen en Drenthe zullen tot diep in de middag droog blijven, met daar van tijd tot zonneschijn en maxima tot 23 à 24 graden.

Op dit moment is nog niet te zeggen waar de meeste neerslag gaat vallen. Wel lijkt het aannemelijk dat het buiengebied in de loop van de dag zal intensiveren. De oplopende temperatuur in de middag zorgt bovendien voor een toename van de onstabiliteit; een enkele onweersklap is dan ook niet uit te sluiten. Plaatselijk kan er tot 15 mm in een paar uur tijd vallen

flinke neerslagkans op zaterdag
Later op zaterdag activeert het koufront mogelijk. Het Europese weermodel ECMWF berekent veel neerslag in het oostelijk deel van de Benelux. Gezien de verwachtingstermijn kan dit allemaal nog veranderen.

Inzet wisselvallige fase in september

De koufrontpassage op zaterdag vormt het startsein van een aantal dagen met regen en wind in de hoofdrol. En dat terwijl we al veel hemelwater hebben gehad deze septembermaand! Het heeft allemaal te maken met een sterke westcirculatie op de oceaan, die de ene na de andere randstoring op ons afvuurt. Wisselvalligheid troef dus. Positief is wel dat de wind zuidelijk wordt en de temperatuur daarmee op peil blijft: met gemiddeld 19 graden zitten we precies op de norm voor half september. Jullie kunnen het weerbeeld in detail bekijken via de pagina weer op uw locatie.

depressieactiviteit wordt groter
Situatie op maandag 14 september. Tussen een diepe depressie bij Schotland en een hogedrukgebied bij de Azoren is de westcirculatie goed op stoom gekomen. Daarnaast ontstaan er kleine randstoringen aan de zuidzijde van het IJslandlaag, die allemaal richting de Benelux trekken.
neerslaghoeveelheid tot woensdag
Neerslagsom tot woensdagochtend. Aan de westkust kan er weer tot 30 mm bij vallen.

Middellange termijn opnieuw warmer?

De depressieactiviteit op de Atlantische Oceaan lijkt daar nog wel een tijdje aan te houden. O jee, hoor ik u denken. Echter lagedrukwerking ten westen hoeft lang niet altijd slecht voor ons uit te pakken. Zeker niet als er aan de oostzijde van dergelijke depressies warme lucht wordt meegevoerd.

Iets soortgelijks lijkt halverwege volgende week te gaan gebeuren. Door het onophoudelijke depressiefestijn op de Oceaan krijgt Afrikaanse warmte als het ware een ‘push’ richting het noorden. Tegelijkertijd draait de wind naar het zuiden. Het resultaat is dat de warmte niet alleen op hoogte, maar ook aan de grond op transport wordt gezet richting West-Europa.

Door deze ontwikkeling op de weerkaarten lijkt woensdag in een groot deel van de Benelux zomers warm te verlopen (tot meer dan 25 graden). Veel weermodellen wijzen op dit moment die kant uit, maar ik houd een grote slag om de arm. We weten namelijk allemaal dat het ook totaal anders kan lopen op zo’n lange termijn. De depressie hoeft maar een iets andere koers te volgen en we blijven ‘gewoon’ in de koelte.

Zomers warm of niet, de herfst blijft op weergebied in ieder geval een boeiend seizoen! Meer updates over het weer in de Benelux en Europa kan u volgen via Facebook: NoodweerBenelux.

middellange termijn opnieuw warmer
Bovenluchttemperaturen op woensdag 16 september. De Benelux bevindt zich in een gebied met 14-16 °C op 1500 meter hoogte. Aan de grond mag je hier 10 °C bij optellen en kom je rond de 25 °C uit. Afwachten of dit scenario werkelijkheid wordt!

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken

Weersverwachting Ronde van Vlaanderen 2024

22 uren geleden - 6 min. lezen
13

Natte lente na een El Niño-winter

4 dagen geleden - 7 min. lezen