Wisselvallig, maar geleidelijk droger en zachter
November tapt meteen uit een ander vaatje dan oktober. De afgelopen dagen hebben we een portie wind gekregen en was het (licht) wisselvallig. De temperaturen zijn geleidelijk ook wat gedaald naar minder extreme waardes, maar blijven wel aan de hoge kant voor de tijd van het jaar. Is de herfst echt begonnen nu?
- Weerliefhebber? Volg ons ook op Twitter en Facebook
- Volg de interessante weerberichten op Youtube
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Trog bepaalt weerbeeld in Europa
Verschillende lagedrukgebieden tollen rond in Europa als gevolg van een uitgebreide trog. Aan deze lagedrukgebieden hangen ook verschillende restanten van neerslagzones. De meeste neerslagzones ontwijken vrijdag wel de Benelux, al vallen verspreid enkele buien. Elders in Europa resulteert dit in wisselvallig weer. In de Alpen valt zelfs op grote schaal sneeuw door een Genua-laag. Op de Atlantische Oceaan is een zeer sterk uitgediept lagedrukgebied te zien. Hier zitten de restanten in van ex-orkaan Martin.
De komende dagen tonen de weermodellen dat de trog en bijbehorende lagedrukgebieden geleidelijk afzwakken en opschuiven naar het oosten. Vanuit het zuidwesten komt vervolgens een uitloper van het hogedrukgebied van de Azoren opzetten. Dit zorgt na het weekend voor rustig, droog en stabiel weer.
Weersverwachting komende dagen
Zaterdag start met zonnige perioden, lokaal is ook nevel en/of mist mogelijk (vooral in het zuiden van België). In de voormiddag neemt de bewolking verder toe vanaf het westen, maar het blijft overwegend droog. In de namiddag kan er uit de bewolking dan af en toe wat lichte regen of een bui vallen. De maxima liggen tussen 7 en 12 graden. Daarbij staat een zwakke, later matige, wind uit het zuidzuidwesten. Tegen het einde van de dag zijn op de Wadden rukwinden mogelijk tot 75 km/u.
Zondag start met wolkenvelden en opklaringen en een matige tot vrij krachtige wind uit het zuidzuidwesten. Rukwinden kunnen in de loop van de dag oplopen tot 60-70 km/u, aan zee later zelfs tot 80 km/u. De bewolking neemt echter snel toe vanuit Frankrijk, gevolgd door regen. Lokaal kan er meer dan 20 mm vallen, vooral dan over het westen van de Benelux. Meer naar het oosten blijven de neerslaghoeveelheden beperkter. Aan de maxima verandert niet veel. Deze blijven tussen 7 en 13 graden schommelen. Een wisselvallig en herfstig weertype en een dag om snel te vergeten!
Op maandag keert de rust opnieuw terug met wolkenvelden en opklaringen. Vooral in het westen en noordwesten kan er eerst nog wat neerslag vallen, maar geleidelijk wordt het overal droog en wisselen wolken en opklaringen elkaar af. De temperatuur klimt opnieuw wat hoger door de aanvoer van zachte oceaanlucht uit het zuidwesten. De maxima klimmen naar 11 tot lokaal 16 graden.
Ook dinsdag wordt nog licht wisselvallig met een afwisseling van opklaringen en wolken met in de namiddag kans op een bui. De temperatuur doet er nog een graadje bij met maxima tussen 12 en 16 graden. Lokaal is een 17 graden niet helemaal uitgesloten!
Weersverwachting langere termijn
Vanaf woensdag wordt het quasi volledig droog door de nabijheid van een krachtig hogedrukgebied boven Europa. Daarbij blijft het zacht met temperaturen rond 15 graden en een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen door de aanvoer uit het zuidwesten. Pas vanaf of na het weekend verhoogt de kans op een wat minder zachte luchtmassa, waardoor in de nacht het vriespunt dichterbij komt indien er brede opklaringen zijn. Eerst volgt nog een wisselvallige episode, maar vanaf maandag wordt het geleidelijk droger en ook terug zachter.