0

Tropische stormen zijn gebieden met een grote hoeveelheid energie. Deze energie in de vorm van onweersbuien is vaak voor weermodellen een lastige kwestie. Het zorgt voor grote onzekerheid bij de weercomputers als we een weersverwachting voor de langere termijn willen maken. Zo zien we momenteel ook tropische storm Martin in het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan opschuiven naar het oosten. We verwachten dat deze zich tegen het einde van de week ten zuiden van Groenland zal bevinden en een extra tropisch systeem.

Storm Lisa en storm Martin

In 2 dagen tijd hebben zich 2 nieuwe stormen ontwikkeld. Eentje bevindt zich over het westen van de Caraïben en wordt storm Lisa genoemd. Een andere storm, Martin, bevindt zich over het centraal deel van de Atlantische Oceaan en schuift op richting het noorden. Met tropische storm Martin hebben we nu in totaal zo’n 13 stormen die een naam gekregen hebben.

Tropische storm Martin bevindt zich ongeveer 800 km ten noordoosten van Bermuda en schuift met een trage treksnelheid op richting het noordoosten. (NOAA)
Tropische storm Martin verplaatst zich richting Groenland tegen vrijdag. We zien dat de eerstvolgende dagen de storm nog windstoten kan aanhouden die gelijk zijn aan een tropisch systeem.

Tropische storm Martin zichtbaar in weermodel

In het Amerikaans weermodel GFS kunnen we tropische storm Martin trouwens goed volgen. Het systeem bevindt zich komende dagen ten westen van de Azoren en wordt opgenomen in een ander complex lagedrukgebied. Hierdoor kan het lagedrukgebied snel aan kracht winnen en eventueel de straalstroom verder aanwakkeren. Of de impact zich meteen vertaalt in herfstweer voor West-Europa is nog koffiedik kijken, maar dat het ruig zal worden op de Atlantische Oceaan is nu al zeker.

Tropische storm Martin is goed te zien op het Amerikaans weermodel GFS

Trage start orkaanseizoen volledig gecompenseerd

Begin september 2022 waren er slechts 3 stormen met een naam toegekend. Wetenschappers en meteorologen waren verbaasd dat het orkaanseizoen zo zwak was tot op dat gegeven punt. Dit was geleden van 1997. Daarna kwam er leven in de brouwerij met stormen Danielle en Earl die slechts met één dag verschil tot ontwikkeling kwamen. Het hoogtepunt werd helaas orkaan Ian die eind september genadeloos toesloeg in het uiterste zuidoosten van Amerika. Met een categorie 4 orkaan op de Saffir-Simpson schaal was het één van de krachtigste orkanen van de afgelopen 10 jaar.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

4 dagen geleden - 5 min. lezen