4 november 2015 - 4 min. lezen 73 reacties

Begin november en een heel rustige start van de herfstvakantie. We hebben op dit moment te maken met een solide luchtdrukconfiguratie waarbij regenzones en stormdepressies netjes worden geblokkeerd op de Atlantische Oceaan. Oorzaak van dit weerpatroon is een fors hogedrukgebied dat zich komende dagen gaat installeren boven Centraal- en Oost-Europa. De weerkaart van het Engelse meteobureau WeatherBell spreekt boekdelen.

Het ziet er trouwens naar uit dat dit ‘vastgeroest’ weerpatroon niet meteen gaat wijken voor een strakke westcirculatie. Eind deze week komt er immers nieuwe WAA op gang vanaf het zuidwesten van Europa waardoor een nieuwe kern van hogedruk gaat ontstaan in onze omgeving.

krachtig hogedrukgebied boven oost-europa
Een bijna klassiek voorbeeld van een Omegablokkade waardoor depressies (blauwe kleur) vanuit het westen geen schijn van kans hebben om neerslag te veroorzaken in Centraal-Europa. Het zuidwesten van Europa daarentegen is wel vatbaar voor enkele restanten van lagedrukgebieden. De regio van Portugal (Algarve) en Spanje (Valencia) kreeg de afgelopen dagen stevige onweersbuien over de vloer. Lokaal met flash flooding. (WeatherBell)

Wintervoorspelling 2015

Update november

Typerend aan de invloed van een hogedrukgebied zijn de rustige condities in de atmosfeer. De natuurfenomenen nevel en mist gaan zich dan ook amuseren de komende dagen (merk op: voorbije dagen bleef het quasi volledig bewolkt in het noorden van Nederland). Verbonden aan deze lage bewolking zijn de veel lagere maxima die bereikt worden.

Waar de lucht in kwestie vrij zacht is (12°C op 1400 meter) gaat zich dat niet vertalen in hoge maxima aan de grond. In de avond- en nachtperiode wordt het vervolgens ook niet warm en kan het hier en daar gaan vriezen (Lichte vorst geregistreerd op dinsdag 3 november, Nederland).

Opgelet met deze 3 weermodellen

Liefhebbers van sneeuw zijn op zoek naar de eerste winterse perikelen op de weerkaarten GFS en ECMWF. Ook UKMO is daarbij altijd heel nuttig om te volgen. Uit de vorige winters hebben we geleerd dat bij deze 3 weermodellen consistentie kan heersen en de winterse patronen vrij goed te volgen zijn. Echter, wanneer 1 van de weermodellen kiest voor een zachtere/koudere trend letten we maar beter op met voorspellingen maken. Dan is het soms slechts 48 uur op voorhand duidelijk welk weerbeeld we mogen verwachten boven West-Europa.

Een wintervoorspelling maken is altijd al een moeilijke zaak geweest. Daarom heeft onze weerman Arjan eerder dit jaar zijn visie op de winter van 2015-2016 gegeven. We gaan daarbij dieper in op natuurkundige processen zoals de aanwezigheid van een forse El-Niño, een mogelijk opwarming in de stratosfeer en de opmerkelijke hoeveelheid koel zeewater in het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan. Dit laatste zou een effect kunnen hebben op de positie van de straalstroom en dus ook de vorming van lagedruk- en hogedrukgebieden.

Wat zegt Matt Hugo op Twitter?

Wie de winter zegt, zegt ook Matthew Hugo op Twitter. Deze meteoroloog uit Groot-Brittanië houdt er een zeer actief twitteraccount op na tijdens de winterperiode. Updates over de stratosfeer en een mogelijk SSW zijn via zijn account als eerste op te pikken. Wij bij NoodweerBenelux zijn dan ook grote fan van deze man! Voorlopig blijft het account vrij rustig daar we een zeer grote uitstroom van koude lucht zien nabij Groenland. Deze zorgt voor een actieve straalstroom op de Atlantische Oceaan.

Een scenario wat we liever niet zien gebeuren daar de configuratie van een west-circulatie in de hand wordt gewerkt. Er zijn evenwel tekenen dat het vanaf medio november gaat veranderen met een meridionaal stromingspatroon boven Europa. Lagedrukgebieden gaan op die manier zoveel WAA veroorzaken dat er mogelijk een blokkade ontstaat op de Atlantische Oceaan met een ‘vinger’ richting IJsland. Aan de oostelijke flank van deze vinger kan koude lucht uit Rusland richting het westen afzakken.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken