17 november 2013 - 3 min. lezen 11 reacties

Het lijkt veel te vroeg om nu al te spreken over winterse weerkaarten, maar met de meest recente exemplaren in bezit zien we toch wel wat potentieel. De westcirculatie met wind vanaf de Atlantische Oceaan lijkt de komende werkweek voltooid verleden tijd. Mogelijk dat het geheel zich daarna gaat versterken in een blokkade op de Atlantische Oceaan. Wie de wintersituatie heeft gevolgd in 2012-2013 weet wat de gevolgen zijn van een dergelijke blokkade.

Winters prikje rond donderdag

Sinds een week staan de weerkaarten te trappelen om de eerste winterprik uit hun mouwen te schudden. Een bijzonder gevaarlijke klus als je weet dat weermodellen een winterse situatie vaak gaan overschatten. Deze keer lijkt dat niet te gebeuren omdat iedere dag opnieuw de globale weersituatie wordt bevestigd.

winterprik november

Door flink wat depressies net ten oosten van Amerika wordt een hogedrukgebied gegeneerd boven de Atlantische Oceaan. In deze set-up zitten wat ‘luizen’ of kleine depressiekernen die de hele synoptische situatie flink in de war kunnen sturen. Aan de oostelijke flank van dit hogedrukgebied stroomt polaire lucht naar het zuiden van Europa. Op die manier gaat het ook in grote delen van Spanje en in de Pyreneeën sneeuwen.

Winterse weerkaarten? Alsjeblieft!

Komende werkweek zou de (kleine) winterprik wel eens het één en het ander in werking kunnen zetten. Met een vrij geleidelijke afkoeling wordt de hele synoptische situatie veel minder instabiel dan wanneer er een stuk Polar Vortex (stuk met extreem koude lucht) naar beneden daalt.

winterse weerkaarten november

Ik heb dan ook bijzonder veel plezier in het bekijken van de ontwikkelingen op langetermijn. Het enigste wat we moeten hopen is dat de blokkade boven de Atlantische Oceaan blijft gevoed worden met warme lucht uit het zuiden. Tegelijkertijd kijken we als weerkundige niet alleen naar de ontwikkelingen in de atmosfeer. Ook hogerop (stratosfeer) gaat het geleidelijk opwarmen.

Een Sudden Stratospheric Warming (SSW) is evenwel nog niet in de maak. Pas als we deze ontwikkelingen gaan zien, is het opletten geblazen voor wat de toekomst gaat brengen (in de vorige winter was een SSW vermoedelijk verantwoordelijk voor een winterperiode die duurde tot in maart).

Winterse neerslag woensdagavond

In de loop van woensdag passeert een koufront onze omgeving. Met temperaturen op 1499 m (850 hPa) die geleidelijk dalen richting -4 tot -5 graden wordt de neerslag algauw winters boven 400 m. In de Ardennen kan in de nacht naar donderdag de neerslag uiteindelijk als droge sneeuw vallen.

De voorlopige weerkaarten zinspelen op een sneeuwdek van 1 tot 5 cm. Elders in de Benelux zal het veelal gaat om een mengeling tussen regen en sneeuw. Accumulatie van deze neerslag op de warme bodem verwacht ik dus niet! OPGELET: in de nacht- en ochtendperiode is het natuurlijk wel opletten geblazen voor rijm- en ijsplekken door opvriezing.

sneeuw woensdag
Blauwe icoontjes wijzen op sneeuwval boven een betrokken regio.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken