4 december 2020 - 4 min. lezen
1052 reacties 1052

Op de hoogste toppen van de Ardennen kregen we afgelopen week de eerste echte winterprik met sneeuw. Ook de komende dagen lijkt het licht winters weertype zich door te zetten. Het weekend verloopt overwegend droog en vooral op maandag valt er neerslag. De neerslag kan dan op meerdere plaatsen een winters karakter krijgen. Op de Hoge Venen valt er sneeuw die kan blijven liggen. Vanaf dinsdag wordt het terug droger en blijft het licht winters met overdag temperaturen tussen 3 en 5°C en ‘s nachts kans op lichte nachtvorst. Wat er daarna komt is nog koffiedik kijken. Houden we het winters weertype aan of wordt het gevoelig zachter, met een westcirculatie?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Licht winters weertype

Algemene weersituatie

Een diepe trog gevuld met koude lucht is uitgezakt richting Zuid-Europa. Ten oosten en ten westen daarvan bevinden zich twee sterke hogedrukgebieden. Het weer in de Benelux wordt de komende dagen bepaald door een systeem van complexe lagedrukgebiedjes die om ons heen tollen onder de diepe hoogtetrog. Vooral op maandag trekt zo’n lagedrukkern voorlangs, met een bijbehorend occlusiefront dat voor (winterse) neerslag zal zorgen. De rest van de tijd is het vaak droog.

Overwegend droog weekend

Kans op smeltende sneeuw over NO-Nederland

Tijdens het weekend mogen we vaak droog weer verwachten. Op zaterdag trekt er tijdens de voormiddag nog een storing over het noordoosten van Nederland. Daar kan er wat winterse neerslag vallen onder de vorm van smeltende sneeuw. De temperaturen zijn dan licht positief, dus de kans dat de sneeuw blijft liggen is eerder klein. Bij voldoende intensiteit (isothermie) zou het tijdelijk wel even wit kunnen liggen. In de namiddag wordt het dan droger en stijgen de temperaturen tot een graad of 4-5.

Elders is het zaterdag, op een lokale bui na, droog met een afwisseling van zon en wolkenvelden. Op zondag blijft het overal droog. De temperaturen schommelen dan rond 4 of 5°C overdag en tijdens de nacht naar zondag gaat het overal licht vriezen.

Zaterdagvoormiddag kan er enige tijd (smeltende) sneeuw vallen over het NO van Nederland.

Licht winters met kans op (smeltende) sneeuw op maandag

Tijdens de nacht naar maandag neemt de bewolking toe, waardoor de kans op nachtvorst eerder beperkt blijft. Desondanks kan het kwik tot dicht tegen het vriespunt uitkomen. In de loop van de nacht en ook maandag overdag trekt vervolgens een occlusiefront van zuidoost naar noordwest over de Benelux.

De passage van het occlusiefront gaat gepaard met winterse neerslag op sommige plaatsen, onder de vorm van regen en/of smeltende sneeuw. Vooral over de zuidoostelijk gelegen gebieden en op de hoogste toppen van de Ardennen kan de neerslag een winterse vorm aannemen. Op de Hoge Venen kan dan opnieuw een significant sneeuwdek ontstaan, en het is zelfs niet uitgesloten dat de sneeuw ook (tijdelijk) kan blijven liggen op de Limburgse heuveltoppen. Dat laatste is vooral het geval bij een voldoende hoge neerslagintensiteit. De komende dagen krijgen we wellicht meer duidelijkheid over deze situatie. Zou er nog een winterse verrassing in zitten?

Sneeuwkaart volgens ECMWF op maandag. Waar zal de sneeuw blijven liggen?

Op de Europese sneeuwkaart zien we vooral over het noordoosten van Europa een significant sneeuwdek, en ook in de Alpen viel/valt er een dik pak sneeuw.

De Europese kaart toont vooral over het NO van Europa sneeuw. Ook in de Alpen ligt er een dik pak sneeuw.

Droger vanaf dinsdag

Vanaf dinsdag lijkt het opnieuw enkele dagen droger te worden op de weerkaarten. De temperaturen blijven dan licht positief overdag en ‘s nachts is er steeds kans op lichte nachtvorst. Op de lange termijn is de trend erg onzeker en ontstaat er een sterke bifurcatie, wat overigens zeer typisch is voor deze periode van het jaar. Evolueren we opnieuw naar een zachter weertype, of houdt het licht winters weertype verder aan? Wederom interessante weerkaarten waar veel over te discussiëren valt!

Samuel

Door Samuel

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben professioneel omgevings- en klimaatexpert en ben actief geweest als klimaatwetenschapper aan de KU Leuven. Al van kinds been af ben ik bijzonder gepassioneerd door weer en klimaat. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral actief als weeranalist en schrijf ik artikels over weer en klimaat.


Verder lezen

Alles bekijken