2 december 2020 - 3 min. lezen
0 reacties 0

De meteorologische winter is gestart en kijk, de kans op sneeuw is er direct! Op donderdag en vrijdag kan er enige tijd sneeuw in de Ardennen vallen boven 400-500 meter. Dat levert een sneeuwdek op dat kan blijven liggen bij temperaturen rond het vriespunt. Ook elders in de Benelux wordt het weer koeler.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Sneeuw op donderdag en vrijdag

Een occlusie aan de oostkant van een uitzakkend lagedrukgebied zorgt donderdag en vrijdag voor bewolkt weer met lichte tot soms matige neerslag in de Benelux. De aangevoerde lucht is relatief koel met temperaturen rond -1 tot -3°C op 850 hPa. De echte polaire glijbaan met temperaturen tot -10°C ligt westelijker, ten westen van de Britse Eilanden.

Weerkaart donderdag 3 december
Weerkaart voor donderdag 3 december. (KNMI)

In de loop van donderdag bereikt de neerslag de Ardennen. Met een nulgradengrens rond 600 m is het daar koud genoeg voor lichte sneeuw, boven pakweg 500 m. Tegen de avond en nacht op vrijdag worden de bovenluchten nog wat koeler en kan er ook sneeuw vallen boven 400 m.

Sneeuwgrens in België
Sneeuwgrens donderdagavond om 22u.

In de lagere delen van de Benelux ligt de sneeuwgrens duidelijk hoger, tot boven 1000 m. Dat komt door een grotere koppeling, waardoor de aanwezige lucht zachter is. Geen kans op winterse neerslag dus elders in de Benelux!

Hoeveel sneeuw gaat er vallen?

De weermodellen zijn het nog niet allemaal eens over de intensiteit van de neerslag en over de mate waarin de neerslag zal blijven liggen. Concreet betekent dit dat de sneeuwhoeveelheden nog wel wat verschillen. Het Franse AROME en Nederlandse HARMONIE berekenen beide hoeveelheden tot 2-5 cm. Het Europese weermodel ECMWF (zie kaart hieronder) gaat nog een stapje verder en berekent langs de grens met Duitsland (Hoge Venen – Botrange – Monchau) zelfs 5-10 cm. Dat er sneeuw in de Ardennen zal vallen lijkt wel duidelijk.

Sneeuwhoogte in de Ardennen
Sneeuwhoogte vrijdagochtend. (Wetteronline)

Het lijkt dus wel een zekerheid dat er sneeuw gaat vallen en waarschijnlijk een 2-5 cm. Dat worden weer mooie foto’s en webcambeelden!

Nog sneeuw op komst?

Zaterdag en zondag worden drogere dagen met wolken, maar ook ruimte voor de zon. Met temperaturen die op Signal de Botrange slechts uitkomen rond het vriespunt zal de sneeuw blijven liggen. In de loop van volgende week zou de kans op verse sneeuw dan weer toenemen. Het is dus duidelijk dat de winter zich een eerste keer zal laten voelen!

Lander

Door Lander

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben doctorandus glaciologie - klimatologie aan de VUBrussel met focus op gletsjers in de Alpen en in Azië. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken