11 januari 2022 - 4 min. lezen
390 reacties 390

In de Ardennen viel afgelopen weekend een dik pak sneeuw, tot wel 30 cm. Elders in de Benelux vroor het licht en hielden mist en lage bewolking de maxima laag. Het is kwakkelwinter weer, zonder echte uitschieters. De volgende dagen houdt dit weertype aan. Bij het begin van volgende week kunnen er mogelijk winterse/sneeuwbuien vallen.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Rustig hogedrukweer

Een uitgestrekt hogedrukgebied ligt standvastig over West-Europa en heeft een rug die verbonden is met een Russisch hoog. De straalstroom gaat mooi over dit hoog en ligt dus noordelijk. De as van de hogedruk ligt dicht bij de Benelux wat twee zaken betekent:

  • Er is weinig wind, met daardoor rustige omstandigheden
  • De aangevoerde lucht is niet echt koud (daarvoor moet de as ten noordwesten van de Benelux liggen)

Bijgevolg hebben we in de Benelux te maken met een rustig weertype zonder echte uitschieters. Advectieve koude is afwezig, maar bij voldoende opklaringen kan het onder een inversie wel stevig afkoelen, zeker boven het sneeuwdek in de Ardense valleien.

Een uitgestrekt hogedrukgebied bepaalt het weer in West-Europa.

Normale temperaturen en vorstkansen

De temperaturen die we halen, zowel ‘s nachts als overdag, hangen sterk af van de bewolkingsgraad. Daar waar het ‘s nachts opklaart, komt het vriespunt steevast in de buurt (zeker in de Ardennen), terwijl het onder de bewolking zachter blijft. Overdag is het omgekeerd. In de zonnige regio’s klimt het kwik boven 5°C, onder de bewolking blijven de temperaturen hangen op 2-4°C. De grootste kans op langdurige bewolking (en mist) is voor de gebieden dicht bij de hogedrukas, en die wordt ergens over de Nederlands – Belgische grens berekend.

Volgende week winterse buien?

Volgende week trekt het hogedrukgebied zich terug naar het (noord)westen en ontstaat er een polaire glijbaan over Europa. Een actief lagedrukgebied, een echt koude bastion, migreert richting de Baltische Zee. Aan de westkant van dit lagedrukgebied stroomt een portie ijskoude lucht naar West-Europa. Dat levert waarschijnlijk winterse buien op, misschien ook sneeuwbuien. In de Ardennen stijgt opnieuw de kans op sneeuw. Echte vrieskou levert zo’n drukconfiguratie meestal niet op. Daarvoor is de Noordzee te warm.

Volgende week draait de wind naar het noord(west)en, en stijgt de kans op winterse buien.

De sneeuwkans kaart van GFS toont duidelijk dat de kans op winterse neerslag begin volgende week toeneemt.

Winterse signalen

Weerpluim

De weerpluim oogt vrij normaal. De maxima en minima liggen rond of iets boven normaal. Voor de minima zijn wel wat lagere temperaturen mogelijk, vermits het Amerikaanse weermodel meestal een te lage uitstraling berekent. Tot en met het weekend blijft het overwegend droog. Enkel tijdens de nacht op woensdag kan er wat motregen vallen. Begin volgende week neemt de kans op (winterse) neerslag toe.

Polar Vortex

De Polar Vortex blijft de komende 2 weken alvast duidelijk sterker dan normaal. Gelukkig is een goede koppeling afwezig, of we hadden een krachtige west-circulatie gekregen. Nu evolueren de troposfeer en de stratosfeer hoofdzakelijk los van elkaar. Voorlopig zie ik meteen weinig hoopgevende signalen voor een Polar Vortex disruptie en een koppeling om die disruptie naar de troposfeer te brengen.

MJO

De MJO is momenteel in fase 8, maar neigt neutraal te worden. Nadien zijn opties richting fase 6 en fase 7 het meest waarschijnlijk. De hogedruk lijkt voorlopig dan ook aanwezig te blijven ten noordwesten van de Benelux.

MJO op basis van ECMWF. (NOAA)

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken
8

Natte lente na een El Niño-winter

3 dagen geleden - 7 min. lezen

Winters slotoffensief in de Alpen

3 dagen geleden - 4 min. lezen