8 januari 2022 - 2 min. lezen
2 reacties 2

Een klein, maar intensief sneeuwgebied heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag voor heel wat sneeuw gezorgd in het zuidoosten van België. Boven 200m viel alle neerslag quasi als sneeuw met een flinke accumulatie van nieuwe sneeuwval. Op sommige plaatsen in de Ardennen ligt nu 10 tot 20 cm sneeuw. Hogerop in de Hoge Venen kan er zelfs 30 tot 40 cm aangetikt worden. Het zal dit weekend dan ook bijzonder druk worden op de wegen naar de Ardennen. Wees voorzichtig, want veel secundaire wegen liggen er spekglad bij!

Klein maar venijnig lagedrukgebied

De oorzaak voor de stevige winterprik in het zuidoosten van België moeten we zoeken in de positie en doortocht van een klein lagedrukgebied. Enkele dagen geleden kwamen weermodellen op de proppen met een traject over België waardoor ook elders in de Benelux sneeuw kon vallen. Sinds donderdag werd dit scenario iedere keer meer en meer afgebouwd en gereserveerd voor het zuidoosten van de Benelux. Uiteindelijk viel er over een brede strook van Wallonië winterse neerslag met boven 200m voornamelijk sneeuw.

Volgens de meest recente waarnemingen van het Harmonie weermodel ligt op sommige plaatsen 20 tot 30 cm. Uitschieters tot 40 cm boven 600m zijn niet uitgesloten. Validatie ontvangen van inwoners uit deze regio.

Blijft de sneeuw lang liggen?

Om die vraag te kunnen beantwoorden moeten we vooral kijken naar de minima die komende dagen worden verwacht. Overdag kan het sneeuwdek bij licht positieve temperaturen wat gaan smelten, maar algemeen genomen verwachten we dat het sneeuwdek zeker tot dinsdag moet kunnen blijven liggen. De minima in de nacht gaan zeker in de Ardennen nog sterk onderuit. Zo kan het daar op veel plaatsen matig tot mogelijks zelf streng vriezen.

Minima gaan bij heldere condities stevig onderuit. In de Ardennen kan het dan lokaal streng gaan vriezen. Dat betekent minima lager dan -10°C. Elders lijkt het voorlopig eerder om lichte vorst te gaan.
Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken