21 februari 2020 - 4 min. lezen 278 reacties

Afgelopen dagen kregen we opnieuw een aantal liters regen te verwerken. Daarbij was er lokaal onweer aanwezig en ook wat korrelhagel. Ook de komende week blijft het wisselvallig met van tijd tot tijd regen of buien, met op de hoogste toppen kans op winterse neerslag. Is er in de lager gelegen gebieden nog kans op winterse neerslag of een uithaal van Koning Winter? Ontdek het in dit artikel!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van winterweer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Februari tot nu toe

Afgelopen week verliep opnieuw te zacht, met als uitschieter zondag 16 februari. Het werd toen op uitgebreide schaal warmer dan 15 graden. In de loop van de avond trok een actief koufront over waarbij de temperatuur op korte tijd zeer sterk daalde. Er was die dag ook veel wind met rukwinden van 90-100 km/h. Ook daarna verliep het weer eerder wisselvallig, maar de temperaturen deden wel een stapje terug.

Windstoten op zondag 16 februari

Weer komende dagen

Vandaag verloopt droog met zon op de meeste plaatsen. In de loop van de dag verhoogt wel de kans op wat neerslag in het noorden van Nederland.

Zondag valt mogelijk veel neerslag in de Benelux.

Na een korte adempauze verloopt het weekend opnieuw wisselvallig met mogelijk veel regen. Ook daarna blijft het weer eerder aan de wisselvallige kant. De oorzaak is nog steeds de actieve straalstroom. Via deze luchtstroom liften lagedrukgebieden mee. De Benelux krijgt hier regelmatig mee te maken.

NAO-index

Sinds begin december is deze index continu positief. Een positieve NAO-index betekent dat een lagedrukgebied zich bevindt in de buurt van IJsland en een hogedrukgebied in de buurt van Portugal.

Positieve NAO-index gedurende gehele winter

Op de onderstaande kaarten is de NAO mooi te zien. Lagedruk regio IJsland en hogedruk rond Portugal vuren de straalstroom aan, richting onze contreien. Aan de zuidelijke kant van deze straalstroom kan zachte oceaanlucht meegenomen worden en dat is dan ook zichtbaar op de tweede figuur waarbij de temperatuur in grote delen van Europa boven normaal ligt!

Duidelijke anti-winterse set-up met hogere temperaturen dan normaal

Stratosferische polar vortex

Al de hele winter lang kijken we met argusogen naar de SPV in de hoop dat deze een verstoring vertoont, zoals een SSW. Hiervan is deze winter nog geen sprake geweest. Op dit moment draait de SPV nog op volle toeren met vrij hoge zonale winden. Van enige verstoring is op dit moment dan ook geen sprake.

Sterke polar vortex voor de tijd van het jaar

Ook de komende tijd worden geen noemenswaardige verstoringen voorspeld door de modellen. De zonale winden blijven dus hoog voor de tijd van het jaar. Mede door een koppeling tussen stratosfeer en troposfeer hebben we nu te maken met een zeer actieve straalstroom. Op onderstaande afbeelding is duidelijk dat een koppeling actief is, dit al quasi vanaf het begin van dit jaar.

Weerpluimen

Komend weekend is er duidelijk een hoogtepunt te zien in de pluimen. Temperaturen tot 15 graden zijn mogelijk. Zondag is wel nog onzeker in de modellen. Na het weekend schakelen we meer over op een noordwestcirculatie met wat frissere temperaturen. Het blijft echter wisselvallig en de kansen op winterse neerslag nemen iets toe.

Mogelijk sneeuwdek in de Ardennen

Conclusie

Komende periode blijft wisselvallig verlopen met van tijd tot tijd neerslag, die winters kan worden in de hoger gelegen gebieden. In de lager gelegen gebieden is dit eerder regen of korrelhagel. De temperaturen schommelen rond 8-9 graden. Van lente is nog geen sprake!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken