31 december 2021 - 5 min. lezen
460 reacties 460

Op dit moment vertoeft de Benelux nog steeds in extreem zachte lucht door een krachtig hogedrukgebied boven het Europese vasteland. Na het weekend wordt de stroming opnieuw meer polair waardoor er geleidelijk een normalisatie van de temperaturen plaatsvindt. Echt winterweer zit er echter niet in.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Actuele weerkaarten

Op de actuele weerkaarten is een stevig hogedrukgebied te zien boven het Europese vasteland. Dit zorgt voor de aanvoer van (sub)tropische luchtmassa’s. Het gevolg daarvan zijn extreem hoge temperaturen, zowel op hoogte als aan de grond voor de tijd van het jaar. In de loop van vandaag (vrijdag 31 december) trekt een zwak koufront over waardoor de Benelux tijdelijk in minder zachte lucht komt te zitten. Het blijft echter nog steeds veel te zacht voor de tijd van het jaar.

Weerkaart voor 31 december 07:00 lokale tijd

Weersverwachting nieuwjaar

Ook nieuwjaar verloopt opnieuw zacht. Op bovenstaande kaart is de volgende portie subtropische lucht al zichtbaar. De temperaturen kunnen opnieuw vlot voorbij de 10 graden klimmen tot waardes richting 14, lokaal 15 graden. Vooral in de ochtend kunnen er nog lage wolken aanwezig zijn, maar in de loop van de dag kan de zon er meer doorkomen. Het blijft droog.

Uitzonderlijk hoge maxima op nieuwjaarsdag!

Straalstroom zorgt voor wisselvalligheid

In de loop van zondag wordt het hogedrukgebied weggedrukt naar het zuiden. Hierdoor kunnen verschillende storingen onze regio bereiken. De aangevoerde lucht wordt dan maritiem polair, wat geleidelijk voor een normalisatie zorgt van de temperaturen naar waarden tussen 5 en 8 graden, wat uiteindelijk nog steeds een tikje te hoog is.

Polaire lucht bereikt na het weekend onze regio’s met een geleidelijke daling van de temperaturen

Zondagochtend start daardoor zwaarbewolkt met nog wat (lichte) regen, vooral in Nederland. Later wordt het tijdelijk droger en verschijnen er opklaringen. In de late namiddag en avond volgen dan opnieuw (stevige) buien vanaf het westen. De temperaturen zetten al een stapje achteruit met maxima tussen 8 en 13 graden. Ook de wind trekt aan in de loop van de dag met tegen de avond rukwinden tot 60 km/u in het binnenland en 75 km/u aan zee!

Op maandag en dinsdag verandert er niet veel. Verschillende regengebieden en buien trekken over de Benelux, al lijkt de meeste neerslag voorlopig wel voor België en het zuiden van Nederland bestemd. De temperaturen blijven wel geleidelijk verder dalen. Maandag halen we nog 10 graden, op dinsdag zal dat waarschijnlijk niet meer het geval zijn.

Ook daarna daalt de temperatuur verder met vanaf woensdag maxima tussen 5 en 7 graden.

Winterse signalen

Er kan dan wel een normalisatie van de temperaturen intreden, maar voorlopig lijken er weinig winterse signalen in de weerkaarten te zitten de komende dagen.

Polar Vortex en MJO

Voorlopig lijkt de Polar Vortex rustig zijn eigen gang te gaan. Er lijken geen opmerkelijke verstoringen te gebeuren, integendeel. De Polar Vortex blijft goed standhouden en is zelfs te sterk voor de tijd van het jaar. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, zolang er geen koppeling is tussen de stratosfeer en de troposfeer. Hoe dan ook, dit is wel een tegenwerkende factor voor winterweer in de Benelux.

Verwachting van de zonale wind door ECMWF op 10 hPa

De MJO daarentegen blijft wel in een gunstige regio vertoeven, al lijkt de amplitude de komende tijd wel af te nemen. De invloed van de MJO zou dus wel kunnen afnemen met verloop van tijd. Dat betekent dat de atmosfeer opnieuw een meer La Niña patroon zou aannemen. Dit zou een positieve AO/NAO betekenen, zoals ook verwacht wordt in de tweede helft van de winter bij een La Niña.

De invloed van de MJO lijkt af te nemen.

Weerpluim

Voorlopig lijken we dus geen winterweer te krijgen, maar ook geen warm winterweer. Een zonaal regime staat ons te wachten met afwisseling van ruggen en troggen. Pas na de eerste decade van januari zijn er in de weerpluim signalen op een stabieler weertype (hogedruk in onze omgeving), maar dat is nog ver vooruit. Dit zou dan een uitbreiding van het Azorenhoog zijn, met zelfs een mogelijkheid tot de vorming van een Eurohoog. Dat is ook te zien in de windpluim waarbij de aanlandige wind afneemt en de kans op een aflandige wind toeneemt. Dat is ook waar de langere termijn weermodellen op hinten. Vooraleer we zo ver zijn, zit er eerst (gelukkig maar) een normalisatie van de temperaturen in de pijplijn!

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken
10

Natte lente na een El Niño-winter

3 dagen geleden - 7 min. lezen

Winters slotoffensief in de Alpen

4 dagen geleden - 4 min. lezen