25 februari 2022 - 4 min. lezen
99 reacties 99

De afgelopen periode kregen we de ene storm na de andere te verwerken. Ook enkele actieve fronten maakten de oversteek van west naar oost. De komende dagen veranderen de weerkaarten en overheerst een hogedrukgebied boven onze contreien. Dit resulteert in een droog en zonnig weekend. Echter, op dinsdag kan een front tussen twee hogedrukgebieden glippen. Dit is eveneens de laatste ‘winterse signalen’ van het winterseizoen, aangezien volgende week de meteorologische lente start!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Actuele situatie op de weerkaarten

Op de Europese weerkaart is een krachtig lagedrukgebied te zien ten westen van IJsland. Ook boven Scandinavië hangen enkele lagedrukkernen die vandaag (vrijdag) nog voor enkele buien zorgen in Nederland. Vanuit het westen komt een uitloper van het hogedrukgebied van de Azoren opzetten en dit zorgt voor een duidelijke weersverandering en weersverbetering! Het is dankzij dat hogedrukgebied dat komend weekend zonnig zal verlopen!

Europese weerkaart

Weersverwachting komende dagen

Zaterdag start op de meeste plaatsen al met veel zonneschijn, maar met temperaturen rond of onder het vriespunt. Lokaal zijn er nog enkele nevelflarden en/of mistbanken, maar deze lossen op zodat het overal zonnig wordt. De temperaturen klimmen naar maxima tussen 4 en 9 graden. Er staat een zwakke tot soms matige wind uit het zuiden tot zuidoosten.

Ook op zondag zet het zonnige weer zich verder. In de ochtend is de kans op nevel en/of mist klein, maar de temperaturen schommelen wel opnieuw rond of onder het vriespunt. Onder invloed van de zon klimt het kwik dan naar maxima tussen 8 en10 graden. Er staat een matige wind uit het zuidoosten. Uit de wind en in de zon kunnen de lentekriebels al eens komen piepen!

Na het zonnige weekend lijkt ook maandag in eerste instantie zonnig te verlopen, maar geleidelijk komt er meer bewolking opzetten vanaf het westen. Dit is dan de voorbode van een neerslagzone die dinsdag over onze contreien trekt. Zowel op maandag als dinsdag liggen de maxima tussen 8 en 10 graden, maar op dinsdag trekt dus een regenzone van noord naar zuid over de Benelux.

Winterse weerkaarten, maar nooit echt koud

Ook na dinsdag lijken de hogedrukgebieden in onze omgeving aanwezig te blijven. Dit zorgt voor grotendeels droog en rustig weer. Zoals elk jaar verschijnen in de weerkaarten nu wel winterkaarten, maar door het jaargetijde levert dat geen ijsdagen of koude temperaturen meer op.

Ook na dinsdag lijken de hogedrukgebieden in onze omgeving te blijven!

Op het vlak van de Polar Vortex en de MJO verandert er wel een en ander. De Polar Vortex lijkt een sterke knauw te krijgen (en volgens ECMWF zelfs bijna te splitsen) waarbij een kern (de grootste) boven Siberië komt te liggen en een ander deel in de buurt van Noord-Amerika. Vooral daar lijkt dat opnieuw de mogelijkheden op een winterprik te vergroten. Bij ons vooralsnog niet.

Op deze kaart van ECMWF zijn er duidelijk twee kernen te onderscheiden

Ook de MJO is opnieuw actief geworden en deze bevindt zich vooral in fase 4-5 de komende periode. De fase geeft een voorkeur aan hogedrukgebieden op het Europese vasteland en lagedrukgebieden op de Atlantische Oceaan. Het kan dus relatief droog en rustig weer blijven (als het hogedrukgebied wat noordelijker kruipt), maar als het hogedrukgebied wat zuidelijker blijft, dan komt de Benelux meer onder de invloed van lagedrukgebieden. Voorlopig suggereren de weermodellen het eerste.

Fase 5 toont een duidelijke voorkeur voor hogedrukgebieden in onze regio, maar afhankelijk van de precieze positie blijft het droog of toch wat wisselvalliger!

De weerpluimen bevestigen het bovenstaande. Zowel in het Europese als Amerikaanse weermodel is op dinsdag een piek te zien in de neerslag. Ook daarna zijn nog neerslagsignalen te zien, maar niet heel overtuigend. Het zal dus afhangen van de precieze positie van de hogedrukgebieden of het droger wordt of er toch nog af en toe een neerslagzone kan passeren. De temperaturen liggen de gehele verwachtingsperiode ongeveer rond normaal! Maar voor nu, eerst genieten van het zonnige weekend!

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken