20 februari 2022 - 3 min. lezen
163 reacties 163

Na de doortocht van storm Eunice en een level3/code rood bij NoodweerBenelux moeten we opnieuw rekening houden met een potentiële gevaarlijke weersituatie. Op zondag ontstaat boven het Verenigd Koninkrijk een actieve buienlijn. Dit koufront markeert gevoelig koudere lucht en zorgt op de scheiding met warmere lucht voor flinke windstoten. Sommige weermodellen hinten op (zeer) zware windstoten tot ruim 120 km/u. Deze windstoten zouden voorkomen net voor en tijdens de passage van het koufront.

Mogelijk squall line zondagavond

Op zondag begint de dag op veel plaatsen zwaarbewolkt met regelmatig ook wat neerslag. Het windveld is vooral in de voormiddag actief boven het westen van België en Nederland met windstoten tot 70 km/u. Weermodellen verwachten in de namiddag een toename van het windveld over de rest van de Benelux. Ondertussen wordt een actief koudefront geboren boven het Verenigd Koninkrijk. Dit schuift in sneltempo op naar het oosten en bereikt de Benelux in de late namiddag en vroege avond. Het is vooral op de passage van deze buienlijn dat weermodellen zeer fors zijn met windstoten. In het Frans weermodel AROME kunnen de windstoten pieken naar ruim 120 km/u.

Actief koufront trekt in de loop van de avond over de Benelux van west naar oost.
De windstoten tijdens de passage kunnen fors worden met opnieuw stormschade op heel wat plaatsen. Afhankelijk van de factor onweer in de buien kan de wind mogelijk ruim 120 km/u overschrijden.

Storm Franklin?

Op dit moment is het nog onzeker of de volgende storm Franklin zal heten. Hiervoor moeten de criteria van een storm worden gehaald in de Benelux. Dat betekent 9 BFT gedurende 10 minuten op één van de meetpunten. Wanneer storm Franklin ons dus zal bereiken is nog niet duidelijk. Mogelijk kan dat tijdelijk op zondagavond reeds het geval zijn of op maandag wanneer een nieuw krachtig windveld de Noordzee bereikt. Het zou dan aan de westkust van België en Nederland opnieuw zeer onstuimig worden met windstoten tot 110 km/u.

Maandag 21 februari 2022 is er een grote kans dat storm Franklin zich ontwikkelt boven de Noordzee. De straalstroom ligt nog steeds in de buurt van de Benelux met een stevig windveld tot gevolg.

In het binnenland kan storm Franklin ook opnieuw flink toeslaan. Er wordt namelijk een west tot noordwesterstorm verwacht op maandag. De windstoten zouden ver landinwaarts kunnen toeslaan met extra stormschade op plaatsen die reeds getroffen werden door storm Eunice. We houden het als weerdienst goed in de gaten en brengen een nieuwe weervideo op Youtube in de loop van zondagnamiddag.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken