22 februari 2022 - 4 min. lezen
105 reacties 105

Afgelopen 7 dagen kregen we te maken met storm(achtig) weer. Maar liefst 3 benaamde stormen hebben hun opwachting gemaakt. Dat hebben we te danken aan een zeer sterke straalstroom. Komende dagen blijft het nog wisselvallig weer, maar er is ook ruimte voor zonnigere momenten. Vanaf zaterdag tonen de weermodellen een overgang naar stabiel weer met meer zon. De kans op vorst zal dan ook toenemen, terwijl de temperaturen overdag lente-achtig kunnen worden.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

(licht) Wisselvallig weer tot en met vrijdag

Een mobiele hogedrukrug zorgt op woensdag voor vrij aangenaam weer. Er staat een zwakke tot matige wind en de zon kan behoorlijk veel schijnen. De temperaturen lopen daarbij op tot 9-11°C waardoor het lente-achtig zal aanvoelen. Op donderdag/vrijdag krijgen we dan weer te maken met een uitzakkende trog die hoort bij een lagedrukgebied dat doorschuift naar Scandinavië.

Donderdag / vrijdag nog wat regen

Een uitzakkende trog van een lagedrukgebied heeft een frontale structuur die donderdag/vrijdag over de Benelux zal passeren. Dit levert nog enkele liters hemelwater op. Op vrijdag krijgt de neerslag een meer buiig karakter en dankzij de koudere bovenluchten is dan ook hagel, smeltende sneeuw en sneeuw in de Ardennen mogelijk.

Hogedruk neemt het roer over

Vanaf zaterdag zien we dan een snelle opbouw van een hogedrukgebied boven West-Europa. Dit zal duidelijk zorgen voor een stabilisatie met meer zon. Lagedrukgebieden en bijhorende neerslagzones worden op ruime afstand gehouden. Het resultaat is dat we overschakelen op een aangenaam weertype met brede opklaringen, zowel ‘s nachts als overdag. Met de aanvoer van continentale lucht kan het ‘s nachts fors afkoelen terwijl we vrij aangename temperaturen halen overdag.

Een stabilisatie dankzij een hogedrukgebied op zaterdag.

Geleidelijk zachter

Overdag wordt het zaterdag/zondag 7-9°C. Met een schrale wind kan dat vrij fris aanvoelen. Begin volgende week wordt de aangevoerde lucht op hoogte zachter en zitten er dubbele cijfers in. Zodra de wind zwak genoeg is en uit het zuiden waait zal het aanvoelen als lenteweer, zeker in de zon!

Koude nachten met vorst (van betekenis)

Wetende dat GFS de minima meestal overschat, krijgen we vanaf vrijdag/zaterdag zo goed als overal te maken met lichte nachtvorst. In de Ardennen, zeker in de koudegaten, kan het zelfs matig vriezen.

Zaagtand met droger weer en opklaringen

Een blik op de weerpluim toont een duidelijke zaagtand. Dat betekent een groot verschil tussen de minima en de maxima, wat duidt op brede opklaringen en weinig bewolking. Ook de indicatie voor neerslag is vrij vlak (droog weer). Het ziet er dan ook wel echt naar uit dat we vanaf het weekend op een periode met meer zon mogen rekenen. Al moeten we op deze termijn nog altijd met “kans op” spreken. Lagedrukgebieden in NW-Europa blijven op de loer liggen.

Nog winterweer op komst?

Het einde van de meteorologische winter komt nu snel dichterbij. En daarmee ook de blogreeks “winterse signalen”. Vrijdag verschijnt alweer het laatste deel. Laten we nog een keer kijken naar de Polar Vortex en de MJO. Komt er nog een late winterprik aan?

MJO-index

Zowel ECMWF als GFS tonen een neiging van de MJO om naar fase 5 te gaan tegen begin maart. Deze fase vergroot begin maart de kans op een hogedrukblokkade (over de Britse Eilanden – Zuid-Scandinavië). Als dit werkelijk tot uiting komt, zou de meteorologische lente alvast eerder fris, droog en vrij zonnig starten. We houden het in de gaten!

Polar Vortex

De stratosferische Polar Vortex blijft voorlopig sterker dan normaal. De “final warming”, waarbij de winden omkeren, zit er nog niet meteen aan te komen. Het is opvallend hoelang de SPV al sterker is dan normaal.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken
10

Natte lente na een El Niño-winter

3 dagen geleden - 7 min. lezen

Winters slotoffensief in de Alpen

4 dagen geleden - 4 min. lezen