15 februari 2022 - 4 min. lezen
86 reacties 86

Een krachtige en zonale straalstroom zorgt voor een dynamisch weertype in West-Europa. De ene na de andere depressie stoomt vanaf het westen naar het Europese vasteland. In de Benelux levert dat de komende dagen storm(achtig) herfstweer op met veel regen, hoge temperaturen en veel wind. De winter wordt volledig weggeblazen en staat voorlopig nergens (meer) op de weerkaarten. Kunnen we de winter van 2021-2022 al definitief afsluiten?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Actieve straalstroom

Een krachtige straalstroom staat west-oost gericht op West-Europa, en dat zullen we geweten hebben. De dynamiek die hoort bij de straalstroom zorgt voor de ontwikkeling van lagedrukgebieden die van over de Atlantische Oceaan komen aangestormd. En dat mogen we vrij letterlijk nemen. We krijgen namelijk regelmatig te maken met stormweer.

Bijhorende frontale systemen zorgen elke dag voor regen/buien en de temperaturen liggen ruim boven normaal. Op deze manier lijkt het eerder november dan februari!

Een zeer sterke straalstroom staat recht op West-Europa gericht. (Wetteronline)

Elke dag regen

De frontale systemen (koufront, warmtefront, occlusiefront) die horen bij de lagedrukgebieden zullen de komende dagen dagelijks voor regen en buien zorgen. Donderdag lijkt de beste dag van de week te worden. Dan blijft het overdag meestal droog met ruimte voor de zon. Ook volgend weekend ziet er nat uit. Cumulatief komen we eind deze week wel uit op 30 mm en meer.

Elke dag veel wind

De nabijheid van een zeer sterke straalstroom en de regelmatige passage van lagedrukgebieden zorgen voor forse windvelden de komende dagen. Vooral langs de kust en op de Wadden kunnen extreem hoge windsnelheden gehaald worden. In het binnenland, en vooral meer het zuiden, lijkt het felste windveld wel vermeden te worden.

Boterzachte temperaturen

Met een strakke aanvoer van Atlantische Oceaanlucht moeten we uiteraard geen winterweer verwachten. De temperaturen liggen erg hoog met waardes tot 10°C en meer. Enkel donderdagochtend kan het kwik eventjes wat meer zakken. Nee, winter is niet te bespeuren.

Winterse signalen

Absoluut geen winterweer dus deze week, maar komt dat er nog wel aan?

MJO

De MJO-index is momenteel in fase 3 en schuift stilaan op naar fase 4. Ook deze fase is niet bevorderlijk voor winterweer en hogedrukinvloed over Noord-Europa. Pas tegen begin maart lijken er opties te komen voor een MJO van fase 5, migrerend naar fase 6 en misschien wel 7. Dat is een gunstige trend voor meer hogedruk op een goede positie voor de aanvoer van koudere/drogere lucht.

Polar Vortex

Een van de redenen voor de huidige zeer sterke en zonale straalstroom, is de Polar Vortex. Die is al 2 maanden veel krachtiger en compacter dan normaal en dat lijkt nog wel een tijd zo te blijven. De final warming is nog niet in zicht. GFS berekent voor maart zelfs een record krachtige PV. We zijn het dynamische weer dus nog niet meteen kwijt … winterweer met dank aan de PV is ver te bespeuren.

Weerpluim

Het totale gebrek aan koud weer wordt bevestigd op de weerpluim. De opties met nachtvorst zijn zo goed als afwezig. De temperaturen liggen consistent boven normaal. Volgende week zou het wel droger kunnen worden, al valt dat nog af te wachten.

Conclusie?

De winterse signalen staan en blijven op rood. Met veel wind en regen lijkt het eerder herfstweer dan winterweer.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken