443

Wie houdt van een ruig weertype zal komende dagen de weermodellen nauwlettend opvolgen. Dankzij een actieve straalstroom op de Atlantische Oceaan worden regenzones en lagedrukgebieden naar het westen van Europa gestuwd. De kans bestaat zelfs op fors stormweer in de loop van donderdag en vrijdag. Door de termijn waarin we ons bevinden spreken we nu liever van kansen dan van zekerheden. De weerdiensten in het Verenigd Koninkrijk zijn wel al zeker van hun stuk en spreken over stormdepressies Dudley en Eunice

Rol van de straalstroom

De reden waarom sommige lagedrukgebieden zich explosief kunnen ontwikkelen, is door de interactie met de straalstroom. Op zo’n 9 km hoogte in de troposfeer waait een enorme luchtstroom die windsnelheden kan bereiken van 200 tot 300 km/u. Zo’n actieve tak van de straalstroom komt ons donderdag en vrijdag beïnvloeden. Diverse weermodellen berekenen een rapid intensification van een stormlaag dat via het Kanaal richting de Benelux komt.

Visualisatie van de straalstroom op 300 hPa die vol naar West-Europa komt

In Amerika wordt dan al snel gekeken naar een “bomcycloon”. Een ietwat sensationele term voor een scherpe luchtdrukdaling binnen een depressie van minstens 24 millibar in amper 24u tijd. Zo’n vaart zal het in de Benelux niet lopen, al moeten we wel rekening houden met een eventuele ‘kanaalrat’.

Windstoten boven 140 km/u?

Afhankelijk van het weermodel en de uitdieping van het stormsysteem zijn er allerlei weerkaarten die circuleren op het internet. Het ene weerkaartje ziet er al wat spectaculairder uit dan het andere. We adviseren onze volgers om hier voorlopig niet in mee te gaan wat de windstoten betreft. We bevinden ons nog buiten de betrouwbare termijn voor stormen en moeten onderstrepen dat het stormweer nog kan afgebouwd worden.

Het Duitse weermodel ICON gooit alle remmen los en overschrijdt zelfs onze legenda. Een sein dat er het één en het ander mogelijk is, maar waarbij nuance absoluut aan de orde is!

Waar we wel al kunnen voor waarschuwen is een onstuimige periode tussen donderdag en zaterdag waarbij de exacte positie van het lagedrukgebied een (zware) storm kan triggeren. Die details zal onze weerman Nicolas toelichten in zijn video-updates op Youtube.

Wil jij die updates ook bekijken? Abonneer gratis via de rode knop op volgend Youtubekanaal. 🔴

Stormen Dudley en Eunice

De weerdiensten in het Verenigd Koninkrijk zijn al vrij zeker van stormweer tot zelfs noodweer. Het Britse Met Office heeft al 2 stormen opgenomen in de berekening en zonet ook van naam voorzien. Storm Dudley wordt verwacht op donderdag voor de noordelijke regio’s van het Verenigd Koninkrijk. Delen van Schotland moeten dan rekening houden met windsnelheden van 120 tot 140 km/u. Een dagje later is het dan de beurt aan de zuidelijke regio’s inclusief de Benelux met windstoten tussen 80 en 100 km/u. Voor de maximale windstoten is het nog even afwachten.

Op donderdag kunnen de golven ten noorden van Ierland pieken naar 14m. Op vrijdag wanneer de storm de Benelux nadert neemt de hoogte van de golven af naar 6 m voor de omgeving ten NW van de Waddeneilanden.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken