87

We hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk is de winter nog eens van plan een winterprik uit te delen met winterse neerslag, ook al is de meteorologische lente al begonnen. De komende dagen zorgt een Arctic Outbreak voor koelere temperaturen in Europa met ook winterse neerslag tot gevolg.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Actuele weersituatie in Europa

Tussen een hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan en een lagedrukgebied boven het noordoosten van Europa ontstaat een noordelijke stroming met import van polaire (of zelfs arctische) lucht in een groot deel van Europa. De temperaturen op 5.5km hoogte zakken de komende dagen verder naar -35°C of zelfs lager. Dit triggert in combinatie met het warme zeewater enkele stevige winterse buien, of maartse buien!

Aanvoer van polaire lucht uit het noorden

Weersverwachting komende dagen

Zondag start zwaarbewolkt en wisselvallig met enkele (winterse) buien. In het laagland zijn dit buien van regen of smeltende sneeuw, maar in de Ardennen, vanaf 300m, zijn dat sneeuwbuien. De temperaturen schommelen rond het vriespunt in de Ardennen. Elders ligt het kwik tussen 3 en 7 graden. De wind waait zwak tot matig uit het noordwesten. Zondagavond wordt het dan geleidelijk droger, maar het zuiden van de Benelux blijft gevoelig voor nog enkele (sneeuw)buitjes.

Maxima op zondag 5 maart

Maandag start nog met opklaringen in een groot deel van België, met aldaar temperaturen onder het vriespunt. In het noorden van Nederland valt reeds (winterse) neerslag. In de loop van de voormiddag neemt de bewolking ook in België toe en trekt de winterse neerslag wat naar het zuiden. Op die manier vergroot overal in de Benelux de kans op een bui. Dit zijn maartse buien en hebben opnieuw winterse neerslag (regen, smeltende sneeuw of korrelhagel) aan boord. De maxima liggen tussen 2 en 7 graden. Er staat matige wind uit het zuidwesten.

Maxima op maandag 6 maart

In de nacht van maandag op dinsdag en dinsdag overdag trekt een golvende neerslagzone over de Benelux. In het laagland is dit voornamelijk regen, maar geleidelijk sijpelt koelere lucht binnen vanuit het noorden. Samen met doorzettende neerslag kan isothermie optreden. De weermodellen laten dit vooral in het noorden van Nederland gebeuren (golftop) met daar de grootste kans op winterse neerslag (natte sneeuw). In de loop van de namiddag neemt ook elders de kans toe op wat smeltende sneeuw. In de Ardennen valt natuurlijk ook sneeuw boven 400m. In de namiddag verlaat de neerslagzone de Benelux en klaart het op vanuit het noorden. De maxima worden reeds in de ochtend bereikt en schommelen tussen 1 en 5 graden. Tijdens en na de neerslagzone koelt het iets af.

Maxima op dinsdag 7 maart

In de nacht van dinsdag op woensdag komt het noorden van de Benelux tijdelijk achter de golvende neerslagzone te liggen met opklaringen, maar ook enkele winterse buien. Het zuiden van de Benelux blijft gevoelig voor wat neerslag. Woensdagochtend komt een nieuwe golftop opzetten vanuit het zuiden met vooral in België een kans op winterse neerslag. Hoe meer naar het noorden, hoe droger het zou moeten blijven. De precieze positie van de neerslagzone ligt wel nog niet vast. De temperaturen liggen opnieuw tussen 0 en 5 graden.

Maxima op woensdag 8 maart

Het moge duidelijk zijn, er komt duidelijk een weersverandering opzetten. Of er winterse neerslag in jouw streek valt, is nog onzeker en hangt af van de positie van de neerslagzones en buien. U weet ongetwijfeld dat sneeuw moeilijk te voorspellen is. Hoe dan ook, winterse neerslag is elke dag wel mogelijk ergens in de Benelux!

Winterse signalen

Dat deze winterse perikelen gelinkt zijn aan de SSW die enkele weken geleden plaatsvond, lijkt nu wel duidelijk. Het hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan schuift verder op naar Groenland en Canada, waardoor de koude lucht vanuit het noorden richting de Benelux kan afzakken. Meer nog, tegelijkertijd proberen lagedrukgebieden door te stoten naar het oosten. Dit zorgt voor een sterke temperatuurverdeling in Europa met ten noorden van het golvende front koelere lucht en winterse neerslag, terwijl bezuiden ervan de temperatuur kan klimmen naar 10 graden of meer met doodgewone regen.

Een grenswetterlage ontwikkelt zich (GWL)

Net omdat de scheidingszone van zachte en koele lucht boven de Benelux komt te liggen, is er een grote spreiding in de weerpluimen. De weerpluim van het Amerikaanse weermodel voor het centrum van België toont veel onzekerheid vanaf woensdag omdat het polaire front zich in onze omgeving bevindt. Veel leden laten het polaire front immers tot stilstand komen ten zuiden van de België, maar ook veel leden laten de zachte lucht tot het midden van Nederland oprukken. In het noordoosten van Nederland is weinig aan de hand en is er weinig spreiding. Waar precies deze scheiding komt te liggen, is moeilijk te zeggen! Wat wel mogelijk is, is dat op deze scheidingslijn sommige plekken sneeuw kunnen zien!

Weerpluim voor het centrum van België
Weerpluim voor het noordoosten van Nederland

Het Europese weermodel laat de straalstroom en de bijhorende lagedrukgebieden en neerslagzones iets zuidelijker trekken. Daardoor is het in de periode van woensdag tot zaterdag tijdelijk droger in het noorden van Nederland. Het is dus duidelijk dat de kans op winterse neerslag de komende dagen groot is, maar dat het lastig is om de precieze locaties te voorspellen. Houd onze sociale media dus goed in de gaten de komende dagen voor updates!

Weerpluim Europese weermodel Z NL.
Weerpluim Europese weermodel voor NO NL.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken