201

De meteorologische winter is reeds voor 2/3 gepasseerd en van echte winter is nooit veel sprake geweest, buiten enkele kleine winterprikjes. Ook de komende dagen is er geen winterweer in het verschiet. De straalstroom staat eerst op de Benelux gericht met een kletsnatte zondag, maar later zorgt een hogedrukgebied voor rustig en droger weer.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Actuele situatie op de weerkaarten

De weerkaarten worden gedomineerd door een lagedrukgebied net ten westen van Noorwegen. Daarbij trekt een actief koufront vandaag (vrijdag) in de loop van de namiddag over de Benelux. Tussen dat lagedrukgebied en het lagedrukgebied nog ten zuiden van Groenland (voor zondag) is een mobiele hogedrukwig aanwezig. Deze zorgt voor een weersverbetering op zaterdag.

Europese weerkaart

De kletsnatte zondag wordt veroorzaakt door de straalstroom die tijdelijk versterkt en in onze omgeving komt te liggen. Wanneer een front dan evenwijdig aan de isobaren komt te liggen, dan is er sprake van een slepend front. Dat is net hetgeen ook zal gebeuren. Het zijn dit soort fronten die voor lokaal veel neerslag kunnen zorgen.

Straalstroom is dit weekend zeer sterk

Weersverwachting komende dagen

Zaterdag wordt de beste dag van het weekend. De dag start fris met brede opklaringen en temperaturen rond het vriespunt, maar in de loop van de namiddag schuift steeds meer bewolking binnen vanuit het westen. Dit is de voorbode van een kletsnatte zondag. De temperaturen kunnen klimmen naar waarden van 3 graden in Hoog-België tot 7-8 graden elders. In de loop van de dag neemt de wind sterk in kracht toe met tegen de avond rukwinden tot 75 km/h aan de noordwestkust van Nederland.

Zondag sleept een regenzone over de Benelux. Er kan lokaal aardig wat neerslag vallen. Neerslaghoeveelheden tot 30 of lokaal 40mm zijn niet uitgesloten, vooral dan in Nederland. Het westen van België zou gespaard blijven van de meeste regen. De temperaturen zijn nog steeds zacht voor de tijd van het jaar met maxima tussen 6 en 10 graden. Ook de wind is van de partij met rukwinden tot 70 à 80 km/h.

Maandag verlaat de neerslagzone het oosten van de Benelux en volgen brede opklaringen vanuit het westen. Een lokale bui is niet uitgesloten. Aan de maxima verandert niet veel. Deze blijven schommelen rond de 7-8 graden.

Maxima op maandag

Dinsdag wordt opnieuw vochtige lucht aangevoerd aan de noordkant van een krachtig hogedrukgebied boven Europa (Eurohoog) waardoor het grotendeels zwaarbewolkt blijft. De temperaturen zijn nog steeds anti-winters met maxima rond en boven 10 graden.

Maxima op dinsdag

Ook de dagen erna lijken de hogedrukgebieden in onze omgeving te blijven waardoor de neerslaghoeveelheden eerder beperkt blijven.

Zijn er nog winterse signalen?

De Polar Vortex is nog steeds krachtig voor de tijd van het jaar en de MJO evolueert nu echt naar een ongunstige positie voor winterweer. De komende dagen bevindt de MJO zich in fase 2/3/4. Deze tijd van het jaar resulteert dit in hogedruk boven het Europese vasteland, iets wat de meeste weermodellen ook continu tonen (Eurohoog).

Ook in de weerpluimen is het triestig gesteld wat betreft winterweer. Vorig jaar stonden we aan het begin van een diepvriesperiode, maar dat is dit jaar niet het geval.

  • Een terugblik naar deze maand februari kan je hier vinden
Weerpluim van 4 februari 2021

Wanneer we de pluim van vorig jaar vergelijken met dit jaar zijn er grote verschillen. Er zijn nauwelijks leden die onder het vriespunt gaan, zelfs in de nacht. De temperatuur ligt ook vaak boven het langjarig gemiddelde en de neerslaghoeveelheden lijken eerder beperkt te blijven door aanwezige hogedrukgebieden (al zitten we af en toe aan de rand ervan). Winter? Nee, dat lijkt er voorlopig niet meer in te zitten, meer nog, er is zelfs eerst nog een kletsnatte zondag. Maar wie weet wat maart of april nog brengt…

Weerpluim GEFS voor Centraal-België

Delen


Verder lezen

Alles bekijken