21 januari 2022 - 4 min. lezen
379 reacties 379

De afgelopen dagen was het veelal droog, maar sinds woensdag bereikte een portie polaire lucht onze regio met enkele (winters getinte) buien en enkele sneeuwbuien in de Ardennen. De komende dagen trekt die polaire lucht snel weg en neemt het hogedrukgebied opnieuw het heft in eigen handen. Krijgen we überhaupt nog echt winterweer?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Persistent hogedrukgebied in onze omgeving

Het is ondertussen al een gewoonte geworden dezer dagen. Een sterk hogedrukgebied, gestuurd door een (diepe) trog in het oosten van Amerika, ligt continu in onze omgeving. Het ene moment trekt het hoog wat verder naar het westen zodat een portie polaire lucht kan binnensluipen (zoals afgelopen woensdag-vrijdag), maar als het hoog terug oostelijker trekt, droogt het volledig op met eerder zwaarbewolkt weer en ochtendgrijs.

Een sterk hogedrukgebied ligt continu in onze omgeving

Weersverwachting volgende dagen

Zaterdagochtend is het overal opnieuw grijs en zwaarbewolkt. Deze tijd van het jaar mist de zon nog steeds de kracht om het ochtendgrijs weg te branden. Veel zon zal er dus niet aanwezig zijn. Een sporadische opklaring is echter nooit uitgesloten. De grootste kans hierop is in het westen van de Benelux. De maxima schommelen tussen 1 en 7 graden met een zwak tot matige wind uit het noordwesten.

Ook zondag start op de meeste plaatsen met veel wolken en ochtendgrijs. In de loop van de dag zijn geleidelijk enkele opklaringen mogelijk, maar waar en hoe breed deze opklaringen zijn, is moeilijk te voorspellen. De temperaturen kunnen iets hoger klimmen naar maxima tussen 3 en 7 graden. Lokaal kan het 8 graden worden bij brede opklaringen. Indien de bewolking blijft overheersen, zal het eerder 6 graden zijn. Hierbij staat een zwakke veranderlijke wind.

Maandag start hetzelfde als de dagen ervoor, al lijken de opklaringen deze keer sneller aanwezig te zijn, zeker in het zuiden van de Benelux. In Nederland blijft het waarschijnlijk grotendeels bewolkt. De temperaturen zijn sterk afhankelijk van de hoeveelheid bewolking of mist die blijft hangen. Dat is ook duidelijk in onderstaande temperatuur verwachting. Deze varieert tussen 2 en 7 graden. Er staat weinig wind.

Ook dinsdag is het zwaarbewolkt met lokaal nevel/mist. De temperaturen zijn opnieuw sterk afhankelijk van de mate van afkoeling in de nacht ervoor. Deze maxima liggen dan tussen 1 en 7 graden. Tot en met dinsdag is winterweer dus al ver te zoeken!

Maxima op dinsdag 25 januari

Winterse signalen

De vraag of er nog echt winterweer komt, wordt vaak gesteld. Ook vanuit de teleconnecties bereiken ons maar weinig bemoedigende signalen. Het patroon zit muurvast, al lijkt er op het einde van de maand wel een verandering op til te zijn door een “regime switch” in de straalstroom van de Stille Oceaan. De meeste kou zou zich daardoor naar het westen van de Verenigde Staten verplaatsen. Of dit veel invloed gaat hebben op ons weer, is nog maar de vraag. Zowel de MJO als de PV staan op rood, waardoor we opnieuw naar een “La Niña” patroon zouden terugvallen, zoals reeds in onze winterverwachting werd vermeld. Dit zou betekenen dat het hoog wat wegzakt en neerslagzones ons makkelijker kunnen bereiken.

MJO index van het ECMWF

Ook in de weerpluim zijn er weinig tot geen winterse opties aanwezig. De eerstkomende dagen blijft het droog en is de temperatuur sterk afhankelijk van de hoeveelheid zonneschijn overdag en de hoeveelheid opklaringen in de nacht. Vanaf eind januari komen meer neerslagsignalen opzetten, wat zou wijzen dat het hogedrukgebied zich toch wat zou terugtrekken. Er zijn echter nauwelijks leden aanwezig die de temperatuur ook overdag onder het vriespunt houden. Ook bij het Europese weermodel zien we eenzelfde beeld. Winterweer is dus ver te zoeken!

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken