19 januari 2022 - 3 min. lezen
0 reacties 0

Een koufront trekt op woensdagavond van NW naar ZO over de Benelux en doet de wind draaien naar het noordwesten. Aan de achterzijde van dit front bevindt zich polaire lucht die de komende dagen voor winterse buien kan zorgen in de Benelux. In de Ardennen valt de meeste neerslag als sneeuw boven 300-500 m met tot en met zaterdag lokaal 10 cm sneeuw of nog iets meer.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Polaire lucht stroomt over de Benelux

Aan de achterzijde van een koufront stroomt er vanaf woensdagavond polaire lucht over West-Europa. Deze polaire lucht vindt zijn oorsprong ten oosten van Groenland en stroomt snel naar Europa. De lucht krijgt daardoor weinig tijd om op te warmen waardoor het op 850 hPa (1400-1500 m hoogte) nog gemiddeld 5-10°C vriest. Bitter koud dus! Dankzij de nog warme Noordzee wordt de lucht in de onderste lagen van de troposfeer meer opgewarmd en merken we deze krachtige omslag meer beperkt op neushoogte.

Polaire lucht stroomt uit over de Benelux.

Sneeuwval in de Ardennen

De inval van polaire lucht zal vooral in de Ardennen opnieuw voor winterse taferelen zorgen. Woensdag valt er nog smeltende sneeuw, donderdag – vrijdag vallen de buien boven 300-500 m onder de vorm van droge sneeuw. Er kan tot 5-10 cm sneeuw vallen op de hoogste toppen. Elders in de Benelux krijgen de buien ook een winters karakter, maar dan gaat het vooral om hagel en smeltende sneeuw. De kans op een sneeuwdek in laag- en midden-Benelux is dus zeer klein.

In de Ardennen valt tot 10 cm sneeuw. Elders zijn het winterse buien. (Wetteronline)

Blijft het koud?

De weermodellen tonen voor volgende week een grotere invloed van hogedruk. De aangevoerde lucht wordt ook weer wat zachter waardoor de temperaturen stijgen tot de normale waarden voor de tijd van het jaar. Van standvastig winterweer is (voorlopig) geen sprake.

Normale temperaturen volgende week.

Veel sneeuw in de Alpen

In de Alpen brengt de polaire lucht de komende dagen een dik pak sneeuw. De meeste sneeuw valt in het noordoosten (Dachstein) met daar tot en met het weekend lokaal 1 meter sneeuw. Dat is gunstig nieuws voor de wintersporters want afgelopen weken bleef het in deze hoek van de Alpen vaker droog.

Veel sneeuw in het noordoosten van de Alpen de komende dagen. (Wetteronline)

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

3 dagen geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

14 april 2024 - 6 min. lezen