28 maart 2018 - 4 min. lezen 2530 reacties

Maart is de maand bij uitstek waar alles kan. Winter, lente, zomer en herfst, alle seizoenen kunnen zich wel eens laten zien tijdens de 31 eerste dagen van de meteorologische lente. In dit artikel blikken we vooruit op de weertendens voor eind deze maand alsook het het begin van de paasvakantie. Staat er al lenteweer op de kaarten?

Van herfstweer naar lenteweer?

We schreven het afgelopen zaterdag in het wekelijks artikel: depressies zouden in West-Europa vrij veel regen geven. De lente lijkt nu wel echt ver weg. De oorzaak van deze neerslag is een actieve depressie net ten zuiden van IJsland die invloed heeft tot een ruim gebied in Europa. Het Azorenhoog is afgelopen dagen zoals verwacht helemaal naar het noorden gekanteld en heeft geen invloed meer op ons.

Een actieve depressie ten zuiden van IJsland
Een actieve depressie ten NW van Ierland zorgt vandaag (en ook gisteren) voor regenweer.

Wie vandaag (woensdag 28 maart) de warmte wou opzoeken, kon naar Spanje waar het kwik lokaal steeg tot 30°C in de buurt van Valencia.

Weerkaart en satellietbeeld
De overeenkomst tussen weerkaart en satellietbeeld is vandaag weer erg mooi. De overgang tussen luchtsoorten levert regenzones op. (Wetterzentrale en Sat24)

We geraken het wisselvallige weer ook niet meteen kwijt. De depressie zakt dan wel meer naar het zuiden (richting zuidwesten van Frankrijk), regenzones blijven eenvoudig de weg vinden naar ons land. Koude lucht geraakt met een hele omweg tot bij ons land waardoor de temperaturen eerder koel zijn maar zeker niet koud. De milderende invloed van de Atlantische Oceaan wordt duidelijk gemerkt.

Na de regen van vandaag passeert een nieuwe regenzone morgenavond. Daarna is het weer eventjes droog (en zachter door de zon) alvorens het vrijdag namiddag alweer gaat regenen.

Het blijft bovendien niet enkel bij ons wisselvallig. Ook in de Alpen, waar we nu snel richting einde seizoen gaan, zal nog eens veel sneeuw vallen. ​​De condities blijven daar zeer goed voor de tijd van het jaar. Voor iedereen die vrijdagavond of zaterdagochtend vertrekt raad ik wel aan sneeuwkettingen mee te nemen om zeker niet voor verrassingen te staan.

Sneeuw in de Alpen
Komende dagen valt er veel extra sneeuw in de Alpen. De sneeuwgrens gaat goed op en neer maar bevindt zich over het algemeen vrij laag. (Meteoexploration.com)

Weerbericht Pasen 2018

Zaterdag trekt de depressie door naar het oosten waardoor deze zich ontwikkelt tot een trekhaak voor arctische lucht. De deur gaat weer open voor een noordelijk luchtstroming waardoor de aangevoerde lucht een pak kouder wordt. Zaterdag schommelen de temperaturen nog rond 10°C maar zondag, op Pasen, geraken we niet meer aan 10°C. Het blijft wel droog wat goed nieuws is voor de paaseieren en de “Ronde van Vlaanderen“.

Noordelijke luchtstroming
Zondag zorgt een noordelijke luchtstroming voor een frisse Pasen. We geraken niet aan 10°C.

Weertendens 1ste week Paasvakantie

Tijdens de eerste dagen van de Paasvakantie versterkt een depressie zich ten westen van het Iberisch Schiereiland en komen we terecht in een zuidelijke luchtstroming. Een opstoot van subtropische lucht veroorzaakt in het begin van de week waarschijnlijk temperaturen tot 15°C en meer. Het gebrek aan hoge luchtdruk zorgt er wel voor dat we geen stabiel weer krijgen.

Vooral op woensdag zijn er stevige buien mogelijk die wel eens gepaard zouden kunnen gaan met onweer. Er lijkt voor de onweerfanaten een interessante situatie te ontstaan. Het is te vroeg om in detail te treden maar er zou dus wel iets kunnen komen.

Opstoot van zachte lucht met onstabiliteit
Dinsdag en woensdag zou de opstoot van zachte lucht gepaard gaan met een groeiende onstabiliteit en kans op onweer. (Wetterzentrale)

Na woensdag schuift de depressieblokkade zoals aangehaald in vorig artikel weer wat meer op naar het oosten waardoor – de van oorsprong warme lucht – opnieuw verdwijnt . Dit levert weer lagere temperaturen op met de nodige neerslagkansen. Voor een algemeen beeld te krijgen toch nog een keer de NAO-index er bij halen.

Zoals te zien op onderstaande grafiek is deze momenteel negatief en zal deze index ook begin april onder 0 blijven. In de loop van volgende week voorzien de meeste leden een stijging van de index tot positieve waarde zonder echt hoog te worden. Dit is allemaal indicerend voor een aanhoudend verstoorde straalstroom en drukpatroon. De drukconfiguratie blijft “slecht” voor stabiel lenteweer in de Benelux.

NAO-index
NAO-index voor de volgende dagen blijft licht negatief. (NOAA)

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 uur geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Saharastof versnelt smelt in de Alpen

3 dagen geleden - 4 min. lezen