Het weer tijdens het paasweekend en de Ronde van Vlaanderen
Dit weekend is het Pasen en veel mensen vragen zich af hoe het weer zal verlopen op deze hoogdag. Op zondag zullen immers alweer een heleboel kinderen naar buiten hollen om paaseitjes te rapen. Daarvoor moet het weer natuurlijk wel meezitten… anders worden de eitjes nat. In België is Pasen dit jaar echter een dubbele hoogdag, aangezien nu zondag ook de Ronde van Vlaanderen gereden wordt. Ook hiervoor is het weerbeeld natuurlijk uitermate belangrijk.
Zullen de renners het droog houden onderweg, hoe sterk zal de wind zijn en uit welke richting zal die waaien? In het volgend artikel zullen we trachten een beeld te schetsen van het weer tijdens het paasweekend.
Volg je onze livestreams op YouTube al? (vrijdag 20:30 nieuwe update)
Regelmatig posten we jullie weerfoto’s ook op onze Instagram.
Weer tijdens het paasweekend
Algemene weersituatie
Wanneer we de algemene synoptische situatie bekijken tijdens het paasweekend, dan zien we dat ons weer bepaald wordt door een complex lagedrukgebied met verschillende kernen verspreid over Zuidwest-Europa. Zaterdag zal een kleine depressiekern hieraan verbonden over ons land schuiven en verder noordoostwaarts trekken. In de loop van zondag komen we geleidelijk achter deze depressie en zal een mobiele hogedrukwig stilaan het weer wat stabiliseren.
GFS vs. ECMWF
In de volgende paragrafen zullen het weerbeeld tijdens het paasweekend trachten te schetsen door verschillende weermodellen met elkaar te vergelijken. Beginnen doen we met de grote globale weermodellen GFS en ECMWF. Hierin zitten echter nog steeds noemenswaardige verschillen op de korte termijn.
Zaterdag
In de loop van zaterdag laat het Amerikaanse weermodel GFS een kleine depressiekern over België trekken. Aanvankelijk zou het volgens dit model droog blijven gedurende de hele voormiddag en het eerste deel van de namiddag. Er zouden dan zelfs nog brede opklaringen mogelijk zijn, met in de loop van de dag geleidelijk opborrelende stapelwolken.
Later in de namiddag en ‘s avonds zou er dan volgens dit model een actieve buienlijn doorheen België trekken waarbij het ook vrij onstabiel zou kunnen worden. De buien kunnen daarom lokaal pittig zijn, met hier en daar ook een donderslag. Dat hebben we te danken aan de koude bovenluchten (tot -30°C) die de onstabiliteit serieus de hoogte in jagen.
Het Europese weermodel ECMWF schetst echter een heel ander scenario en laat de depressiekern veel trager voorbij trekken. Dit model voorziet in tegenstelling tot GFS dan ook een vrij mooie zaterdag. Het zou in Vlaanderen overwegend droog blijven bij een afwisseling van zon en stapelwolken, terwijl er vooral in de Ardennen een kleine kans is op enkele buien. De onstabiliteit zou volgens dit model echter laag zijn, waardoor de kans op felle buien en onweer zeer klein is. Deze uitkomst staat dus in schril contrast vergeleken met wat GFS schetst.
Waar beide weermodellen het wel mee eens zijn is de temperatuur en de windrichting. Op zaterdag lopen de maxima op naar waarden tussen 10 en 13 graden, bij een overwegend zwakke zuidwestelijke wind.
Weerbericht Ronde van Vlaanderen 2018
Ook voor Paaszondag zijn er verschillen tussen de beide grote weermodellen. GFS voorziet enkel nog wat regen of een bui tijdens de ochtenduren en laat het daarna al snel droger worden tijdens de namiddag. ECMWF daarentegen, houdt het de hele dag nog onstabiel en voorziet verspreid over de dag nog enkele buien. Veel neerslag wordt er echter niet berekend.
Op zondag is de wind echter geruimd naar meer noordelijke tot noordwestelijke richtingen waardoor het vrij fris zal zijn. De maxima komen op Pasen niet hoger uit dan zo’n 8 à 9 graden. In de Ardennen liggen de maxima zelfs nog wat lager en kan de neerslag een winters karakter aannemen. De wind is dan meestal matig uit het noordwesten.
Fijnmazige weermodellen
Aangezien de verschillen tussen de twee grofmazige weermodellen zo groot zijn voor de komende dagen, werpen we kort nog even een blik op enkele fijnmazige weermodellen. Doordat de resolutie in deze modellen hoger ligt, kunnen ze meestal de neerslagsituaties beter inschatten en zeker ook de instabiliteit en buienvorming. Momentel zijn er reeds veel fijnmazige modellen beschikbaar. Deze allemaal overlopen zou ons te ver leiden, daarom selecteer ik er enkelen uit. We overlopen hieronder achtereenvolgens de modellen AROME, HARMONIE en HIRLAM.
AROME
Het Franse weermodel AROME voorziet voor zaterdag een gelijkaardig scenario als GFS. Aanvankelijk is het op de meeste plaatsen droog met mooie opklaringen maar later in de namiddag (15-16u) vergroot de onstabiliteit en vergroot de kans op stevige (onweers)buien vanaf de Franse grens. Een buienlijn zou dan doorheen het land trekken, met ook tijdens de avond nog buien.
HARMONIE
Het Nederlandse model HARMONIE schetst eveneens hetzelfde scenario met vooral in de namiddag vanaf 16u kans op enkele stevige regen- of onweersbuien.
HIRLAM
Ook het Nederlands model HIRLAM berekent neerslag op zaterdag. Net als de ander fijnmazige modellen voorziet het een buienlijn die in de loop van de namiddag zal binnenschuiven vanaf Frankrijk.
En het weer op Paasmaandag?
Het weerbeeld op Paasmaandag is nog erg onzeker. Een warmtefront verbonden aan een complexe depressie ten westen van de Britse eilanden zou dan over ons land schuiven, maar de activiteit ervan is momenteel nog niet duidelijk. GFS laat vooral bewolking zien en weinig neerslag op de passage van dit front. Enkel aan de kust zou er wat lichte regen kunnen vallen.
ECMWF ziet het front echter veel actiever over het land trekken met overal veel bewolking en lichte tot soms matige regenval. Wat wel een zekerheid is, is dat het in de loop van maandag zachter zal worden met mogelijk maxima rond 15 graden.
Conclusie?
Na het analyseren van de modellen zien we dat er nog veel onzekerheden schuilgaan in de weersverwachting tijdens het paasweekend. Aangezien de meeste fijnmazige modellen zaterdagnamiddag een toenemend onstabiliteit zien met buien, ben ik eerder geneigd dit scenario en dat van GFS te volgen en verwacht ik dat ECMWF nog zal bijdraaien. Wielertoeristen houden dus maar best rekening met enkele buien zaterdagnamiddag en voorzien zichzelf dus best van regenkledij.
Op Pasen zelf lijkt het weer nog mee te vallen, met vooral in de voormiddag kans op wat regen of een bui en later overwegend droog weer, afgezien van een lokale bui her en der. De paashaas zal dus best de eitjes wat later brengen, zodat ze zeker droog blijven. Ook voor de Ronde van Vlaanderen is dit goed nieuws. De renners zullen het waarschijnlijk overwegend droog houden, maar ze zullen wel rekening moeten houden met een frisse noordwestenwind. Veel wind zal er echter niet zijn, hooguit matig.
Het weerbeeld voor maandag is, mede door de onzekerheid van het weerbeeld tijdens het weekend nog erg onzeker. We zullen de komende dagen de modellen dus goed moeten blijven opvolgen en de radar goed in de gaten houden om te zien waar er buien zullen ontstaan.
Het voltallige team van NoodweerBenelux wenst iedereen alvast een fijne Pasen toe!