24 maart 2018 - 6 min. lezen 513 reacties

De lente van 2018 komt maar moeilijk op gang. Een hoge depressiedruk nabij het zuiden van Europa en hoge luchtdruk boven de noordelijke gebieden voorkomt de overgang naar een stabiel hogedrukgebied. Momenteel ligt de gemiddelde temperatuur deze maand zo’n 2 graden onder het langjarig gemiddelde en het ziet er naar uit dat we die waarde wel gaan aanhouden tot 31 maart. Dat is toch wel bijzonder voor de 21ste eeuw waarin we steeds zachtere voorjaarsmaanden zagen. In dit artikel kijken we naar de tendensen van het weer richting de paasvakantie. Krijgen we lenteweer of wordt het nog eens kouder? 

Wij nodigen jullie graag uit tot discussie onderaan dit artikel.

Lenteweer of nog een laatste keer kouder?

Onderstaande grafiek toont de temperatuurafwijking van de afgelopen 30 dagen. Zoveel blauw zijn we niet meer gewoon. Vooral begin maart was het ruim te koel en rond de helft van de maand eveneens. Daartussen zat een te zachte periode die weliswaar niet voldoende was om de koelere periodes te compenseren.

Bovendien viel de zachte periode samen met veel neerslag waardoor we ook toen niet konden spreken over lenteweer. Resultaat is tot nu toe een te koele eerste lentemaand. Op een paar alleenstaande dagen na hebben we in 2018 nog geen echte lente gekregen.

Temperatuurafwijking
Temperatuurafwijking van de afgelopen 30 dagen. (NOAA)

Voor lente in België veronderstellen we hogere temperaturen en zonnig weer. Transportwarmte uit het zuiden onder hoge luchtdruk is perfect. Transportwarmte uit het zuiden onder lage luchtdruk geeft zacht maar wel regenachtig weer. Ideaal groeiweer voor onze tuinen maar niet echt het weer dat we wensen.

Tijdens de lente hopen we op een hogedrukgebied over Europa (Eurohoog) dat we juist niet willen in de winter. We zien/zagen echter het tegenovergestelde. Lage druk over Europa en vooral ook Zuid-Europa en vaak ook hoge druk boven het noorden.

Weerkaart 5 maart 2018
Eerder deze maand lag de straalstroom al zeer zuidelijk. Hogedrukgebieden lagen permanent boven de noordelijke gebieden. (Wetterzentrale)

Blijft dit ook zo de volgende dagen en richting de paasvakantie? Even kijken wat de weertendens zegt alsook een blik op de Noord- en Zuid-Pool.

Weersverwachting komende dagen

De NAO-index is een eenvoudige tool om te zien of de luchtdruk boven Zuid-Europa eerder laag zal zijn (negatieve NAO) of eerder hoog (positieve NAO). Een blik op deze index laat zien dat we alvast tot begin april met een neutrale tot licht negatieve index te maken hebben.

Daarna wordt de onzekerheid snel groter maar het aantal positieve leden stijgt. Voor zonnig lenteweer zou deze index positief moeten zijn en dus kunnen we concluderen dat we op basis van de NAO geen echt lenteweer krijgen voor april.

NAO-index
NAO-index voor de komende dagen. (NOAA)

Na een korte opleving van het Azorenhoog op maandag/dinsdag zorgt een nieuwe polaire uitstroming vanaf Groenland voor heroplevende  depressieactiviteit over de Atlantische Oceaan. Deze depressies zullen het Azorenhoog weer snel doen kantelen en verdwijnen uit het Europese grondgebied.

Het Azorenhoog
Het Azorenhoog dat we in december zo moeilijk kwijt geraakten krijgt nu amper kans. De depressiedruk vanaf het noorden is te groot. (Wetterzentrale)

We zien deze keer echter dat de depressies niet doorstoten naar Europa maar blijven trappelen ten westen van Europa. Zo bevindt het Europese vasteland zich in de zachte lucht advectie en gaat alle koude lucht richting het centrum van de Atlantische Oceaan.

Aangezien het in onze brongebieden in het hoge noorden nog zeer koud is worden de depressies steeds weer gevoed en blijven ze leven. We lijken dus af te stevenen op een zogenaamde depressieblokkade juist ten westen van Europa. Koudere lucht dan normaal kan zo ook ons land nog steeds bereiken met mogelijk winterse buien?

Depressieblokkade voorkomt lenteweer
Stevenen we af op een depressieblokkade. Zo krijgen wij vis noch vlees. Van lenteweer bij ons is nog niet meteen sprake. Zuid-Oost Europa krijgt zeer warme Afrikaanse lucht over zich heen. (Wetterzentrale)

Voor België en Nederland zorgt dit zoals eerder aangehaald voor de aanvoer van zuidelijke tot zuidwestelijke lucht. Maritiem gestoorde lucht zal ons geen droog en zonnig weer brengen maar eerder een wisselvallig weertype met normale temperaturen. De aangevoerde lucht is dan wel zacht, echt warm wordt het nog niet.

De pluimverwachting
De pluimverwachting ondersteunt het verhaal. We krijgen zeker geen stabiel lenteweer voor april. Ook daarna ziet het er voorlopig kwakkelend uit al stijgt de kan op warmer weer dan wel. Neerslag lijkt vanaf dinsdag elke dag mogelijk. (Weerplaza)

Ten oosten van de depressieblokkade kan Zuid-Oost Europa wel volstromen met warme lucht. Daar zal de zomer zich een eerste keer laten zien met mogelijk ook onweer en weerom de advectie van Saharazand.

Zuid-Oost Europa
Zuid-Oost Europa lijkt een zomerse periode te krijgen tijdens het begin van de paasvakantie. De temperaturen kunnen daar stijgen tot boven 30°C. (Wetterzentrale)

Wie nog een zomerbestemming zoekt voor het begin van de paasvakantie kan dus best richting Zuid-Oost Europa kijken. Zuid-West Europa (Spanje) lijkt onder de depressiegordel terecht te komen met lagere temperaturen en regen.

Pluimverwachting voor Zuid-Europa.
Pluimverwachting voor Zuid-Europa. (Meteociel)

Bovenstaand verhaal toont aan dat we nog niet meteen zacht en droog weer moeten verwachten. Dit wordt bevestigd door de luchtdrukpluim. Alvast tot +/- 5 april blijft de luchtdruk lager dan 1013 hPa in België. Voor echt lenteweer zien we dit graag omhoog gaan!

Luchtdrukpluim voor België
Luchtdrukpluim voor België. (Meteociel)

Hoe zit het met het Noord- en Zuid-Pool ijs?

Op 17 maart 2018 bereikte het Arctische zeeijs zijn maximum omvang (14,48 km²). Dit komt overeen met een nipte tweede plaats (na 2017) sinds het begin van de satelliet metingen (39 jaar). Opnieuw een slecht jaar dus voor het Noordpoolijs dat daarmee slecht aan de lente begint.

Maximum omvang van het Noordpool ijs.
Maximum omvang van het Noordpool ijs. Op 17 maart werd de maximum omvang dit jaar bereikt. (NSIDC)

Vooral februari was zeer slecht voor het ijs. Het smelt dus niet alleen sneller weg in de zomer, het ijs groeit ook minder (snel) aan. In maart werd nog een deel goedgemaakt, anders hadden we een minimum record gehaald. Een koude februari maand in België kwam dus overeen met een record zachte februari maand in de Arctische gebieden.

Het Noordpool ijs
Het Noordpool ijs was in februari nooit zo klein. Gelukkig maakte maart een deel goed en hadden we niet opnieuw een minimum record. (NSIDC)

Aan de andere kant van de aarde niet veel beter. Op 20-21 februari bereikte de ijsomvang op Antarctica zijn minimale omvang (2,18 km²) en kwam daarmee terecht op een tweede plaats sinds het begin van de satellietmetingen.

Het ijs op de Zuidpool
Het ijs op de Zuidpool bereikte op 20-21 februari de minimale omvang en werd daarmee het tweede slechtste jaar sinds het begin van de satellietmetingen. (NSIDC)

Zo, dat was het voor vandaag. Het blijft interessant om al jullie reacties te lezen. Wanneer komt de lente? Nog niet meteen! Maar enkele mooie zonnige dagen zoals vandaag, die krijgen we zeker.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken

Weersverwachting Ronde van Vlaanderen 2024

16 uren geleden - 6 min. lezen
13

Natte lente na een El Niño-winter

4 dagen geleden - 7 min. lezen