6 maart 2021 - 6 min. lezen
3 reacties 3

Op zondag 7 maart 2021 start de 79e editie van de wielerkoers Parijs-Nice. Parijs-Nice heeft ook wel de bijnaam “Course au soleil”, ofwel “Koers naar de zon”. In 8 etappes rijden de renners van Parijs naar Nice. In 2020 werd de koers overschaduwd door het snel oprukkende coronavirus. Uiteindelijk werd de laatste etappe niet gereden en werd de Duitser Maximilian Schachmann uitgeroepen tot winnaar. Welk weertype mogen de renners verwachten?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Klimatologie Frankrijk

Frankrijk is binnen de Europese Unie het grootste land qua oppervlakte. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het land veel verschillende klimaten kent. Volgens de klimaatclassificatie van Köppen kent Frankrijk maar liefst 11 verschillende klimaatsoorten. De renners krijgen tijdens Parijs-Nice te maken met 3 verschillende klimaatzones. Dit zijn het gematigde zeeklimaat (Cfb), warme mediterrane klimaat (Csa) en het gematigde mediterrane klimaat (Csb).

De koers start in het gematigde zeeklimaat. Een gebied moet aan de volgende voorwaarden voldoen om als Cfb geclassificeerd te worden:

  • De koudste maand moet gemiddeld boven 0 °C zijn.
  • De warmste maand moet een gemiddelde temperatuur onder 22 °C hebben.
  • Ten minste vier maanden moeten gemiddeld boven de 10 °C blijven.
  • Geen significant verschil in neerslag door het jaar heen.

De finish van de 5e etappe bevindt zich in het warme mediterrane klimaat. Een gebied moet aan de volgende voorwaarden voldoen om als Csa geclassificeerd te worden:

  • De koudste maand moet gemiddeld tussen 0 en 18 °C zijn.
  • Ten minste één maand moet een gemiddelde temperatuur boven 22 °C hebben.
  • Ten minste vier maanden moeten gemiddeld boven de 10 °C blijven.
  • In de droogste maand moet minder dan 30 mm vallen.

De laatste drie etappes worden gereden in het gematigde mediterrane klimaat. Een gebied moet aan de volgende voorwaarden voldoen om als Csb geclassificeerd te worden:

  • De koudste maand moet gemiddeld tussen 0 en 18 °C zijn.
  • De warmste maand moet een gemiddelde temperatuur onder 22 °C hebben.
  • Ten minste vier maanden moeten gemiddeld boven de 10 °C blijven.
  • In de droogste maand moet minder dan 30 mm vallen.
Parcours Parijs-Nice (Organisatie Parijs-Nice)

Weersverwachting Parijs-Nice 2021

We zullen de etappes stap voor stap langs gaan. Moeten we rekening houden met waaiers gedurende de week?

Veel zon en weinig wind in eerste etappes

Het startschot van Parijs-Nice klinkt zondag rond 13u00 in Saint-Cyr-l’École, tevens de finishplaats. Dit gebeurt bij een zonnetje en een graad of 7. De wind waait zwak uit een noordoostelijke richting. Kortom, heerlijk fietsweer! De finish vindt plaats rond 17:00 uur. Overigens worden in Parijs-Nice dezelfde kleur leiderstruien gehanteerd als in de Tour de France. De leider van het algemeen klassement rijdt dus rond in een gele trui.

Maandag starten de renners vanuit Oinville-sur-Montcient. Het startschot klinkt rond 11u30. Het is dan redelijk fris met 5°C. Tijdens de rit richting finishplaats Amilly zal de zon af en toe schuil gaan achter vriendelijke stapelwolken. De kans op regen is nihil. De wind is opnieuw zwak uit het noordoosten (2 Bft). De maximumtemperatuur ligt op dinsdag op ongeveer 7 graden.

Dinsdag staat er een tijdrit van 14.4 kilometer op het programma in de stad Gien. De eerste renner start om 13:00 uur. Het is dan zo’n 7 graden, tevens de maximumtemperatuur van dinsdag. Het weertype is overwegend bewolkt, maar opnieuw is de kans op regen klein. De wind is een fractie noordelijker dan voorgaande dagen, maar nog steeds zwak van kracht.

Vanaf woensdag meer wind en stijgende kans op neerslag

Woensdag wordt een dag waar de klimmers in het peloton waarschijnlijk lang naar hebben uitgekeken. In de rit van Chalon-sur-Saône naar Chiroubles (187,5 km) moeten 5 cols van de 2e categorie worden beklommen. De finaleklim in Chiroubles is er een van de 1e categorie (alleen buitencategorie of hors catégorie is zwaarder). Bij de start om 11:00 geeft de thermometer zo’n 5 graden aan en schijnt de zon nog. Op nadering van een warmtefront neemt de bewolking echter toe gedurende de dag. De wind begint ook al iets in kracht toe te nemen. Deze is gedraaid naar een zuidelijke richting en is matig (3 Bft) van kracht. De temperatuur evolueert richting de dubbele cijfers.

Donderdag staat de relatief vlakke 5e etappe op de het programma die de renners van Vienne naar Bollène leidt. Bij de start om 11:00 uur krijgen de renners direct te maken met een vrij stevige tegenwind. Het feit dat de wind niet verder zal aantrekken en dat de rit bijna volledig in zuidelijke richting is, zorgt er waarschijnlijk voor dat er geen waaiers zullen ontstaan. Wel kan er wat lichte regen vallen. Zoals eerder aangegeven ligt de finish in het warme mediterrane klimaat. Dit merken we direct aan de temperatuur. Deze ligt bij aankomst in Bollène rond 17 graden.

Vrijdag wordt weer een klimdag. Er staan 2 beklimmingen van de 3e, 2 van de 2e en 1 van de 1e categorie op het programma. De wind komt uit het noordwesten en is matig (4Bft) van kracht. Windstoten kunnen oplopen tot zo’n 60 km/u. Gedurende de dag is er een kleine kans op neerslag, maar veel zal het niet voorstellen. De temperatuur loopt op tot richting 20 °C.

Slotweekend Parijs-Nice zonnig

De renners krijgen weinig tijd om uit te rusten. Op zaterdag, om 10:00 uur, start de één na laatste etappe van Parijs-Nice 2021 vanuit Nice. En dat is niet de minste. Het peloton zal onderweg naar Valdeblore La Colmiane eerst 3 serieuze beklimmingen voor de kiezen krijgen (1x 1e categorie, 2x 2e categorie). De slotklim op de Valdeblore La Colmiane is 16,3 km à 6,3%. Deze berg ligt op 1500 meter hoogte. Desondanks zal het kwik toch wel 10 graden halen. Dit gebeurt bij een wisselend bewolkt weertype. De wind lijkt in de loop van zaterdag aan te trekken. De renners finishen rond 15u, waardoor zij waarschijnlijk niet veel hinder zullen ondervinden van de wind.

Zondag staat de 8e en laatste etappe op het programma. Het is niet, zoals bijvoorbeeld in de Tour de France, een symbolische laatste rit waar de sprinters kunnen strijden om de winst. In tegenstelling, er zullen opnieuw veel hoogtemeters gemaakt moeten worden. 4 cols van de 2e categorie en één van de 1e categorie vormen de ingrediënten voor de apotheose van Parijs-Nice. Aan het weer zal het niet liggen. De zon staat strak aan de hemel en temperaturen lopen op tot boven 15 graden. Enige puntje van aandacht is de wind. Op dit moment zou de wind kunnen aantrekken op zondag. Windstoten zouden dan kunnen oplopen tot 70 km/u. Maar dit scenario wordt niet door alle weermodellen ondersteund. We houden het in de gaten!

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken