4 november 2021 - 4 min. lezen
0 reacties 0

Komend weekend vindt de Formule 1 race van Mexico plaats. Langzaam naderen we het einde van het huidige Formule seizoen. Met nog maar 5 races voor de boeg is het verschil tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton slechts 12 punten. Kunnen de weersomstandigheden in Mexico invloed uitoefenen op het raceweekend? Of krijgen de coureurs te maken met rustig nazomers weer?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

De klimatologie van Mexico-Stad

Het circuit waarop gereden wordt dit weekend luistert naar de naam Autódromo Hermanos Rodríguez. Het is gelegen in de hoofdstad van Mexico, Mexico-Stad.

Als we kijken naar de klimaatclassificatie door Köppen, valt Mexico-Stad onder een subtropisch hooglandklimaat (Cwb). Een gebied moet aan de volgende voorwaarden voldoen om als Cwb geclassificeerd te worden:

  • De koudste maand moet gemiddeld boven -3°C zijn.
  • Alle maanden moeten een gemiddelde temperatuur onder 22°C hebben.
  • Ten minste vier maanden moeten gemiddeld boven 10°C blijven.
  • Er moet meer dan 10 keer zoveel neerslag vallen in de natste maand in de zomer als in de droogste maand van de winter.

In 1963 vond de eerste Formule 1 race van Mexico plaats. Het circuit droeg toentertijd nog een andere naam: Magdalena Mixhuca. Doordat de broers Ricardo en Pedro Rodríguez beiden om het leven kwamen op dit circuit, werd de naam als eerbetoon veranderd. De vertaling van hermanos is dan ook niet geheel verrassend broers. De race is in totaal 21 keer gereden. Dit geeft aan dat deze race ook een flink aantal jaar ontbrak op de Formule 1 kalender. Pas sinds 2015 staat de race weer fier op de kalender. In 2020 kon de race geen doorgang vinden door de Coronapandemie. De laatste vier edities werden gewonnen door de twee hoofdrolspelers van het huidige raceseizoen. Verstappen won in 2017 en 2018. Hamilton won in 2016 en won de laatste editie, in 2019.

Gaat één van deze twee kemphanen ook dit jaar met de winst aan de haal? Of zorgt het weer voor een verrassende winnaar?

Het circuit in Mexico (CC BY-SA 3.0, Pitlane02)

Het weerbeeld van het raceweekend

Mexico-Stad ligt in een andere tijdzone dan de Benelux. Is het hier 22:00 uur, dan is het in Mexico-Stad 15:00 uur. De coureurs gaan dit weekend dus de baan op in onze lokale avonduren.

Het raceweekend start op vrijdag 5 november 2021. Om 18:30 uur (tot 19:30 uur) gaan de lichten uit voor vrije training 1. Dit gebeurt bij een overwegend zonnig weerbeeld. Er zullen ook een paar stapelwolken aanwezig zijn. De temperatuur ligt op dat moment rond 19°C. De wind is zwak van kracht (1-2 BFT) en waait uit een noordelijke richting. Later in de avond vindt de 2e vrije training plaats (vanaf 22:00 uur). De zon heeft iets meer concurrentie gekregen van bewolking. De temperatuur loopt op tot ongeveer 23 graden. De wind blijft zwak van kracht en draait iets richting het noordwesten (2 BFT).

Op zaterdag 6 november vinden de laatste vrije training en de kwalificatie plaats. Tijdens de vrije training (vanaf 18:00 uur) zien we een opnieuw dat de zon uitbundig kan schijnen. De temperatuur ligt tijdens de 3e vrije training rond 18°C. De zwakke wind blaast vanuit het noorden (2 BFT). Tijdens de kwalificatie, die start om 21:00 uur, is er iets meer bewolking aanwezig. De temperatuur stijgt desondanks tot 22 graden. De wind blijft zwak van kracht en draait opnieuw iets naar het noordwesten (2 BFT).

Op zondag 7 november 2021 wordt de Formule 1 race van Mexico gereden. De lichten gaan uit iets na 20:00 uur (13:00 uur lokale tijd). De temperatuur ligt op dat moment rond een aangename waarde van 23°C. Bij een mix van zon en wolken mogen de coureurs 71 rondes afleggen. De kans op regen tijdens de race is nihil. De wind waait nog steeds vanuit het noorden en blijft zwak van kracht (2 BFT).

We zijn benieuwd hoe het komende raceweekend zich gaat ontvouwen. Aan het weer zal het in ieder geval niet liggen!

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken