10 december 2020 - 4 min. lezen
1 reacties 1

Komend weekend vindt de laatste Formule 1 race van het 2020 raceseizoen plaats. We sluiten het seizoen, net als de afgelopen 6 seizoenen, af met de Formule 1 race van Abu Dhabi. De strijd om de wereldtitel is al gestreden: Lewis Hamilton behaalde zijn 7e wereldtitel. Wat zal de laatste race van het seizoen nog in petto hebben?

  • Bekijk onze succesvolle crowdfunding waarin we reeds meer dan 20.000 euro hebben ingezameld! 🏆

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Klimatologie van Abu Dhabi

Het circuit waarop gereden wordt luistert naar de naam Yas Marina Circuit. De naam van het circuit zegt het al: het bevindt zich op het kunstmatige eiland Yas, in Abu Dhabi. Het eiland is speciaal gecreëerd om het circuit te huisvesten. Abu Dhabi ligt in het Midden-Oosten en is één van de zeven Verenigde Arabische Emiraten. Het land wordt in het noorden begrensd door de Perzische Golf.  

Abu Dhabi kent, net als Bahrein, een warm woestijnklimaat (BWh). Een gebied moet aan de volgende voorwaarden voldoen om als BWh geclassificeerd te worden:

  • Jaarlijkse neerslagsom (in cm) moet minder zijn dan de gemiddelde jaartemperatuur (in °C). In Abu Dhabi valt jaarlijks ongeveer 50 mm neerslag, wat 5 cm is. De gemiddelde temperatuur is uiteraard hoger, namelijk rond 27 graden.
  • De gemiddelde jaartemperatuur moet hoger zijn dan 18 graden. Met de eerder vermelde 27°C zitten we hier dus ruim boven.

Het is maar goed dat de Formule 1 race van Abu Dhabi niet in de zomer gereden wordt. Dan kan de temperatuur namelijk oplopen tot richting 50°C! In combinatie met de hoge vochtigheid is het nauwelijks uit te houden overdag. Temperaturen omstreeks middernacht nog rond de 30 graden geven dan ook nauwelijks afkoeling. Ook komen er in de zomer geregeld zandstormen voor, die de zichtbaarheid terug kunnen laten lopen tot enkele meters! Dat is nog andere koek dan de stofhozen die we in het voorjaar tegen kunnen komen in de Benelux.

50 graden gaat het in ieder geval niet worden komend weekend. Hoe warm wordt het dan?

Het Europese weermodel berekent een aantal buien op de zaterdag
Tijdens de kwalificatie lijken er buien in de buurt van het circuit te hangen

Weerbericht voor de Formule 1 race van Abu Dhabi

Abu Dhabi ligt in een andere tijdzone dan de Benelux. Is het hier 10:00 uur, dan is het in Abu Dhabi 13:00 uur. De Formule 1 race van Abu Dhabi was in 2009 de eerste “dag-naar-nacht” race. Dit betekent dat we starten bij daglicht en dat gedurende de race de zon onder gaat. Dit is ook komend weekend het geval.

Het raceweekend start op vrijdag 11 december 2020. Om 10:00 uur (onze tijd) gaan de lichten uit voor vrije training 1. Dit gebeurt onder een strakblauwe hemel. De temperatuur ligt op dat moment rond een zomerse 26°C. In de namiddag vindt de 2e vrije training plaats (vanaf 14:00 uur). De zon gaat ongeveer 17:30 uur lokale tijd onder, dus de regie zal ongetwijfeld beelden van de (wolkeloze) zonsondergang laten zien tijdens deze training.

Op zaterdag 12 december vinden de laatste vrije training en de kwalificatie plaats. Tijdens de vrije training (vanaf 11:00 uur) kunnen we zowaar wat wolkjes verwachten. Het Europese weermodel ECMWF berekent zelfs kleine buien in de buurt van het circuit. Het is echter de vraag of de regen het oppervlak bereikt. Tijdens de kwalificatie, die start om 14:00 uur, is de kans op regen kleiner geworden. De temperatuur ligt rond 23°C. Punt van aandacht is de matige noordwestenwind. Zoals u misschien weet, zijn Formule 1 auto’s zeer gevoelig voor een (kleine) verandering in de wind.

Op zondag 13 december 2020 wordt de Formule 1 race van Abu Dhabi gereden. De lichten gaan uit iets na 14:10 uur (17:10 lokale tijd). Dit gebeurt bij een nagenoeg compleet heldere hemel. De wind neemt iets af tijdens de race, van matig naar zwak uit het noordwesten. Dit alles gebeurt bij een temperatuur van ongeveer 23 °C.

Zorgt deze race voor een spannend einde van een toch wel spectaculair raceseizoen?

ECWMF berekent op zondag een kleine kans op een bui

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken
7 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

2 dagen geleden - 6 min. lezen
4 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

2 dagen geleden - 5 min. lezen
1

Weersverwachting Amstel Gold Race 2024

10 april 2024 - 5 min. lezen