3

Komende twee weekends vinden race 15 en 16 van het Formule 1 seizoen 2020 plaats. Dit zijn de Formule 1 race van Bahrein en de Formule 1 race van Sakhir. De reden dat we deze twee races in één blog behandelen, is omdat beide races op hetzelfde circuit worden gereden. Bij de tweede race rijden ze echter een andere ronde dan tijdens de eerste race. Net als in de laatste race lijkt het ook nu niet helemaal droog te blijven tijdens de raceweekenden.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Klimatologie van Bahrein

Het circuit waarop gereden wordt de komende twee weekenden luistert naar de naam Bahrain International Circuit. Bahrein ligt in het Midden-Oosten, in Azië. Het eiland ligt in de Perzische Golf en bestaat uit 33 eilanden die onderling verbonden zijn door een netwerk van bruggen. Bahrein ligt voor de kust van Saudi-Arabië.

Grote fan van Formule1?

Bahrein kent een warm woestijnklimaat (BWh). Een gebied moet aan de volgende voorwaarden voldoen om als BWh geclassificeerd te worden:

  • Jaarlijkse neerslagsom (in cm) moet minder zijn dan de gemiddelde jaartemperatuur (in °C). In Bahrein valt jaarlijks ongeveer 70 mm neerslag, wat 7 cm is. De gemiddelde temperatuur ligt uiteraard hoger, namelijk rond 28 graden.
  • De gemiddelde jaartemperatuur moet hoger zijn dan 18 graden. Ook dit is van toepassing in Bahrein.

In april 2004 vond de eerste Formule 1 race van Bahrein plaats. Sindsdien keerde het Formule 1 circus elk jaar weer terug (op 2011 na). Vanwege de Coronacrisis heeft de FIA besloten om het circuit dit jaar twee keer te gebruiken. Ook in Oostenrijk en Groot-Brittannië was dit al het geval in 2020.

Groot verschil nu is echter dat de coureurs tijdens de Formule 1 race van Bahrein en de Formule 1 race van Sakhir niet dezelfde ronde rijden. Tijdens het tweede raceweekend (Sakhir) rijden de coureurs het rondje wat over het outer circuit gaat. De 2e sector wordt vervangen door een stuk met een hogere snelheid en minder bochten. Goed nieuws dus voor de teams die het moeten hebben van hun snelheid op de rechte stukken. En waarschijnlijk minder goed nieuws voor Max Verstappen in zijn Red Bull.

Gaat het weer nog voor (extra) spektakel zorgen?

Een rondje tijdens de Bahrein Grand Prix (Will Pittenger)
Een rondje tijdens de Sakhir Grand Prix (Will Pittenger)

Weersverwachting

Weerbericht Formule 1 race van Bahrein

Bahrein ligt in een andere tijdzone dan de Benelux. Is het hier 10:00 uur, dan is het in Bahrein 12:00 uur. Dit merken we ook in het tijdschema dit weekend. Daarnaast zijn deze Grand Prix ook nog avondraces.

Het raceweekend start op vrijdag 27 november 2020. Om 12:00 uur gaan de lichten uit voor de 1e vrije training. Dit gebeurt onder een zwaarbewolkte hemel, met een kleine kans op wat regen. De temperatuur ligt op dat moment rond de 26°C. Later in de middag vindt de 2e vrije training plaats (vanaf 16:00 uur). De zon is op dat moment al onder, dus de coureurs kunnen alvast wennen aan het kunstlicht dat de baan verlicht.

Op zaterdag 28 november vinden de 3e vrije training en de kwalificatie plaats. Tijdens de laatste vrije training (vanaf 13:00 uur) voert de bewolking opnieuw de boventoon. Ook nu is er kans op regen. Tijdens de kwalificatie, die start om 18:00 uur, is deze nog steeds aanwezig.

Op zondag 29 november 2020 wordt de Formule 1 race in Bahrein gereden. De lichten gaan uit iets na 16:10 uur (18:10 lokale tijd). De kans op regen is iets kleiner dan de eerdere dagen. Wel zou het licht kunnen miezeren. De temperatuur ligt tijdens de race net iets onder 25 °C.

Bahrein is het (kleine) eiland ten zuidoosten van Ad Damman

Weerbericht Formule 1 race van Sakhir

Niet alleen de ronde is anders tijdens het tweede raceweekend. Ook het tijdschema is anders ten opzichte van het eerste weekend. Omdat dit weekend verder weg ligt, is het moeilijker om uitspraken te doen over het weerbeeld tijdens de race. U weet wat ze zeggen, niets is zo veranderlijk als het weer!

Het raceweekend start op vrijdag 4 december 2020. Om 14:30 uur mogen de coureurs voor het eerst een rondje over het outer circuit gaan doen. De wind waait matig uit een noordwestelijke richting. Tijdens de training kunnen we hopelijk genieten van een mooie zonsondergang.

Dit alles bij een temperatuur van 23 graden. De tweede vrije training start om 18:30 uur. Als de coureurs omhoog kijken, kunnen ze de sterren zien aan een zo goed als wolkenloze hemel.

Op zaterdag 5 december vinden de derde vrije training en de kwalificatie plaats. Tijdens de laatste vrije training (vanaf 16:00 uur) lijkt de bewolking de boventoon te voeren. Tijdens de kwalificatie, die start om 19:00 uur, is deze nog steeds aanwezig. Beide sessies kennen een temperatuur van ongeveer 21°C.

Op zondag 6 december 2020 wordt de Formule 1 race in Sakhir gereden. De lichten gaan uit iets na 18:10 uur. Er is kans op wat regen. Maar nogmaals, het is allemaal nog onzeker.

Hopelijk bieden de Formule 1 race van Bahrein en Sakhir net zoveel spektakel als de afgelopen races!

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

3 uur geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

2 dagen geleden - 3 min. lezen