30 juli 2020 - 5 min. lezen 0 reacties

Bij ons is het momenteel volop zomer met warme temperaturen. Elders ter wereld wordt het echter nog heter: op meerdere plaatsen stijgen de temperaturen zelfs richting of over de 50 graden. Dit is onder andere het geval in Death Valley (USA) en rondom het Arabische Schiereiland in het Midden-Oosten. Vooral in die laatste regio wordt het uitzonderlijk heet. In dit artikel gaan we na hoe warm het op deze plaatsen precies wordt en of er eventueel records zullen sneuvelen.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Zijn temperaturen van 50 graden of meer uitzonderlijk?

Temperaturen boven 50 graden worden maar bereikt op een aantal plekken ter wereld. De regio met de hoogste kans op zulke hete temperaturen is meestal het gebied rondom het Arabische Schiereiland (Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, etc.). Daarnaast zijn ook de gebieden rondom de Sahara (Marokko, Tunesië, Egypte, etc.) hiervoor echter vatbaar.

Ook in de Verenigde Staten (vooral in Death Valley) en in delen van Australië (vooral dan het binnenland) krijgen ze af en toe met die hete temperaturen te maken. Desondanks zijn ze zelfs op die plaatsen ook nog vrij uitzonderlijk. Het zijn dus vooral hete woestijnklimaten die kans maken op zulke extreem hoge temperaturen.

Gebieden met een klimaatclassificatie ‘BWh’ of ‘heet woestijnklimaat’. Deze gebieden hebben de hoogste kans op temperaturen boven 50 graden

Elders ter wereld komen die hete temperaturen (voorlopig) niet voor of zijn ze in ieder geval nog niet officieel gemeten. Voor Europa staat het temperatuurrecord bijvoorbeeld voorlopig nog op naam van Athene. Hier werd het op 10 juli 1977 precies 48.0 graden warm.

Volgens de WMO staat de hoogste temperatuur ter wereld ooit gemeten op naam van Furnace Creek. Dit plaatsje in Death Valley (USA) haalde op 10 juli 1913 een temperatuur van maar liefst 56.7 graden. Temperaturen boven 50 graden blijven dus uitzonderlijk, maar op een aantal plaatsen ter wereld wordt die kaap wel geregeld eens overschreden. De komende periode zorgen temperaturen tot 50 graden en meer echter wel voor het mogelijk sneuvelen van een aantal hitterecords.

Richting 50 graden in Death Valley en zuidwestelijke staten van USA

Onder andere in de woestijngebieden van Death Valley worden de komende dagen zinderende temperaturen verwacht. Deze regio is berucht voor zijn hete temperaturen tijdens de zomer. Zoals eerder gezegd houdt deze regio ook het record van de hoogste temperatuur ooit op aarde gemeten. De 5 aspecten die dit hete klimaat creëren werden al uit de doeken gedaan in een eerder artikel. Af en toe komen die boven de 50 graden uit, net zoals de volgende dagen.

De temperaturen stijgen richting 50 graden in delen van Californië op vrijdag 31 juli (50 graden Celsius = 122 graden Fahrenheit).

De komende meerdaagse swingen de temperaturen in die regio dan ook uit de pan. Voor het plaatsje Needles (Californië) worden de komende dagen temperaturen voorspeld tot 51 graden en is het dus bakken geblazen. Ook elders in de regio stijgen de temperaturen richting 50 graden. Ook in grote steden als Las Vegas stijgen de temperaturen ruim boven de 40 graden.

Voorspelde temperaturen voor de komende periode in Death Valley. Een temperatuur van 123ºF is omgerekend 50.5ºC.

Ook elders in het zuidwesten van de USA gaan hitterecords mogelijk sneuvelen, alhoewel de temperatuur op die plaatsen wel net onder 50 graden lijkt te blijven. Dit is onder meer het geval in Phoenix (Arizona, USA), waar de temperaturen stijgen tot 46 graden of mogelijk nog iets meer.

Grote kans op recordhitte in het Midden-Oosten

Ook in de woestijngebieden van het Midden-Oosten worden momenteel zeer hoge temperaturen verwacht. Op uitgebreide schaal klimt het kwik daar boven 50 graden. Op sommige plaatsen gaan ze daar zelfs richting 53 graden. In Bagdad (Irak) werd de afgelopen dagen daarbij ook het hitterecord van de stad verbroken, met een temperatuur van 51.8ºC.

In het Midden-Oosten worden op uitgebreide schaal temperaturen van meer dan 50°C verwacht

Alhoewel temperaturen rond en boven 50 graden af en toe wel voorkomen in de regio, is de huidige hittegolf daar wel vrij uitzonderlijk. Er staan dan ook meerdere hitterecords in de rij om mogelijk te sneuvelen. Voorlopig staat het record voor de gehele regio nog op een temperatuur van 53.9 graden (Koeweit op 21 juli 2016). Het is echter niet onmogelijk dat die temperatuur de volgende dagen overschreden wordt. Het is namelijk zo dat ook tijdens de komende periode de temperaturen in de buurt van de 50 graden blijven hangen in dit gebied. Het zal dus nog even afwachten zijn op verfrissing in de regio.

Conclusie: hitterecords sneuvelen mogelijk door temperaturen boven 50 graden

Op meerdere plaatsen in de wereld komen de temperaturen de volgende dagen boven 50 graden uit. Dit is met name het geval in Death Valley (USA) en in het Midden-Oosten. De temperaturen tot 50 graden of meer zorgen daarbij voor het mogelijk sneuvelen van hitterecords. Vooral in die laatste regio is het momenteel puffen en zweten met een temperatuur die stijgt tot 53 graden. Mogelijk wordt hier dan ook het hitterecord van de gehele regio aan diggelen geslagen.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

14 uur geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

3 dagen geleden - 5 min. lezen

Saharastof versnelt smelt in de Alpen

4 dagen geleden - 4 min. lezen