0

Vorig weekend reden de coureurs voor het eerst een Formule 1 race in Portimão. Dit weekend landt het Formule 1-circus voor de 3e keer dit kampioenschap in Italië. Na races op Monza en Mugello racen de Formule 1 coureurs dit weekend op het circuit Imola. De laatste Formule 1 race in Imola was in 2006, alweer bijna 15 jaar geleden. Omdat de GP van Italië al gebruikt is bij de race op Monza draagt deze race een andere naam. Dit weekend strijden de rijders om de zege in de Grand Prix van Emilia-Romagna. En het raceweekend is korter dan anders. Er wordt alleen gereden op zaterdag en zondag. Welk weertype kunnen de coureurs verwachten?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Het circuit waarop gereden wordt dit weekend luistert naar de naam Autodromo Enzo e Dino Ferrari. Imola ligt in Noord-Italië.

Als we kijken naar de klimaatclassificatie door Köppen, valt het gebied onder vochtig subtropisch klimaat (Cfa). Een gebied moet aan de volgende voorwaarden voldoen om als Csa geclassificeerd te worden:

  • De koudste maand moet gemiddeld boven 0 °C zijn.
  • Ten minste een maand moet een gemiddelde temperatuur boven 22 °C hebben.
  • Ten minste vier maanden moeten gemiddeld boven de 10 °C blijven.
  • Er mag geen significant verschil in neerslag bestaan tussen de seizoenen.

Het circuit heeft een rijke historie.

In april 1963 vond de eerste (onofficiële) Formule 1 race in Imola plaats. In 1980 werd de eerste officiële Formule 1 race in Imola gereden. De race droeg toen de naam Grand Prix van Italië, Monza kreeg geen race toegewezen dat jaar. Een jaar later stonden beide circuits op de kalender. De Formule 1 race in Imola kreeg een nieuwe naam, de Grand Prix van San Marino.

Het circuit bleef op de kalender staan tot en met 2006. Daarna moest de race plaatsmaken voor de Grand Prix van België, in Spa. In de 26 jaar dat de Formule 1 race in Imola op de kalender stond, zijn er meerdere zware crashes geweest.

Het jaar wat bij veel mensen bekend zal zijn, is 1994. Op vrijdag was er al de zware crash van Rubens Barrichello, waarbij de Braziliaan bewusteloos raakte (waarbij hij zijn tong inslikte). Tijdens de kwalificatie op zaterdag crashte Roland Ratzenberger met bijna 315 km/u in een muur, waarna hij overleed. Op zondag, tijdens de race, kwam 3-voudig wereldkampioen Ayrton Senna om. Het raceweekend wordt bestempeld als het zwartste weekend in de autosportgeschiedenis.

Temperatuur op 31 oktober (Imola in zwarte cirkel)
De weerkaart van 31 oktober volgens ICON

Het weerbeeld voor de Formule 1 race in Imola

Het is voor het eerst sinds 2006 dat de Formule 1 race in Imola weer op het programma staat. De enige van de huidige coureurs die toen ook op het grid stond, is Kimi Raïkkönen. Raïkkönen zou dus een voordeel kunnen hebben. Zeker met het ingekorte raceprogramma.

Een normaal raceweekend:

  • Vrijdag: vrije training 1 en 2 (beide 1,5 uur)
  • Zaterdag: vrije training 3 (1 uur) en kwalificatie
  • Zondag: race

Dit weekend:

  • Zaterdag: vrije training 1 (10u – 11u30) en kwalificatie (14u – 15u)
  • Zondag: race (start 13u10)

De coureurs hebben effectief dus 2,5 uur minder om zich voor te bereiden. En dan hebben 19 van de 20 coureurs ook nog nooit in een Formule 1 auto gereden op dit circuit. Misschien hebben de rijders naar het WK wielrennen gekeken? De renners en rensters startten en finishten eind september namelijk op het circuit.

De weergoden doen er in ieder geval alles aan om het de coureurs zo makkelijk mogelijk te maken. Imola is dit weekend onder invloed van een hogedrukgebied.

Zaterdag 31 oktober 2020 start met kans op mist. Eventueel dat de mist nog niet volledig is opgelost bij de start van vrije training 1. De temperatuur evolueert zaterdag naar zo’n 20 graden. Dit bij een zo goed als strakblauwe hemel. De wind waait uit verschillende richtingen en is zwak van kracht (1-2 Bft).

Op zondag 1 november 2020 wordt de Formule 1 race in Imola gereden. Ook op deze dag kunnen de coureurs rustig ademhalen wat betreft regen. Strakblauw zal de lucht niet zijn, maar de kans op regen is klein. De wind is opnieuw zwak, uit een westelijke richting.

Kortom, alle ingrediënten zijn er voor een heerlijke race op zondag!

Maximumtemperatuur op zondag 1 november

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

2 dagen geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

4 dagen geleden - 2 min. lezen